Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

Čokoľvek (komédia, koprodukcia, 2003)
ČT2, Pondelok, 00:20
Hrdinom je dvadsaťjedenročný židovský spisovateľ Jerry Falk, ktorý žije v New Yorku. Napriek tomu, že mu nechýba dostatok komediálneho talentu, má problémy, ako s ním preraziť. Zásluhu na tom nesie jeho excentrický a paranoidný učiteľ David, rovnako aj nepraktický agent Harvey. Ďalším kameňom úrazu je Jerryho priateľka Amanda. Od prvého okamihu, ako ju stretne, je do nej zamilovaný. Amandin strach zo záväzkov a frustrácie najrôznejšieho druhu bránia tomu, aby bola Jerrymu nablízku, keď to najviac potrebuje. Režisér Woody Allen dokázal nakrútiť komédiu plnú svojrázneho humoru, cynických narážok a rôznych nedorozumení.

Bozk vraha (film noir, USA, 1955)
Dvojka, Utorok, 22:05
Davy Gordon je boxerský šampión, v tejto chvíli sa mu však nedarí. Po prehratom zápase sa rozhodne prijať ponuku svojho strýka a stráviť pár dní voľna na farme. Náhodne spoznáva Gloriu, ktorá pracuje pre gangstra Rapalla. Davy Gloriu ochráni pred ďalším z Rapallových návrhov. Kráto pred odchodom si Davy ešte potrebuje vyzdvihnúť peniaze od svojho manažéra Alberta a dohodne si s ním stretnutie. Náhoda však kruto zasiahne do života všetkých postáv. Rapallo nezabudol na urážku, ktorú mu uštedril mladý boxer a chystá pomstu... Jeden z prvých filmov legendárneho Stanleyho Kubricka zaujme dokonalou noir atmosférou.


Kandahár (dráma, Irán/Francúzsko, 2001)
ČT 2, Streda, 00:10
Príbeh strastiplnej cesty mladej ženy za záchranou sestry. Nafas skrytá pod burkou putuje pešo ako osamelá žena v islamskej krajine odkázaná na mužských sprievodcov. Vyprahnutá afganská zem, horúce slnko, žiadne cesty ani dopravné prostriedky – to všetko musí na svojej ceste prekonať, aby sa dostala od iránskych hraníc až ku Kandaháru. Polodokumentárna snímka slávneho iránskeho režiséra vznikla ako reakcia na podnet zo skutočného života. Niloufar Pazíraová, kanadská novinárska afganského pôvodu sa na režiséra obrátila s prosbou, aby jej pomohol dostať sa do Afganistanu za priateľkou, ktorá sa rozhodla spáchať samovraždu.

Freaks  (dráma/horor, USA, 1932 )
ČT2, Štvrtok, 23:25
Krásna cirkusová artistka Kleopatra si rada robí blázna z trpasličieho muža Hansa, ktorý sa do nej zamiloval. Hans kvôli tejto „veľkej žene“ celkom prehliada svoju žiarlivú malú snúbenku, Friedu a Kleopatra ho v rozmare zase zvádza aj pred pobavenými očami svojho milenca, primitívneho siláka Herkula. Keď sa však dozvie, že Hans zdedil veľké imanie, rozhodne sa, že sa za neho vydá. Netuší však, že cirkusové „netvory“ ju prekukli a ich odvekým pravidlom je držať pohromade. Klasický americký film režiséra Toda Browniga vznikol so skutočnými  postihnutými protagonistami a vo svojej dobe sa stretol s odporom.

Náhradné dielce  (dráma, Slovinsko, 2003)
Dvojka, Piatok, 22:10
Príbeh dvoch životných stroskotancov, Ludvika a Rudiho. V bezútešnom meste na juhu Slovinska bol zavedený nový výnosný biznis – pašeráctvo ľudí. Ludvik  je postarší zatrpknutý vdovec,  ktorý vo svojej dodávke každú noc preváža utečencov na chorvátsko-taliansku hranicu. Jeho niekdajšia športová kariéra je už dávno v prachu – ostalo po nej iba pár zažltnutých fotografií. Jeho nový, neskúsený pomocník Rudi je postupne zasväcovaný do každodennej rutiny tohto výnosného kšeftu a začína si na všetko až príliš rýchlo privykať... Film slovinského režiséra Damjana Kozoleho je charakteristický dokumentárnou drsnosťou a realistickým vyznením.

Jackie Brownová (krimitriler, USA, 1997)
Markíza,  Sobota, 00:10
Jackie Brownová je čierna letuška, ktorá si privyrába pašovaním špinavých peňazí pre drogového dealera a obchodníka. Zanedlho ju chytia dvaja policajní agenti, ktorí jej však sľúbia zhovievavosť, keď im pomôže jej šéfa chytiť a usvedčiť. Jackie, ktorá je na slobode iba vďaka kaucii svojho milenca, vymyslí plán, ako naraz získať miliónový balík, zbaviť sa policajtov i nepohodlného šéfa, ktorého najčastejšou replikou je veta „povieš slovo a si mŕtva“. Lenže taký plán má mnoho rizík... Jeden z najlepších filmov režiséra Quentina Tarantina zaujme vynikajúcimi hereckými výkonmi a originálnymi dejovými zvratmi.

Vykúpenie z väznice Shawshank (dráma, USA, 1994 )
JOJ, Nedeľa, 22:00
Život mladého a úspešného bankára Andyho Dufresneho sa drasticky zmení, keď ho krivo obvinia a usvedčia z vraždy manželky a jej milenca. A tak putuje na dva doživotné tresty do väznice Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom, modrinami na tvári, a s pocitom neviny v duši. Po nejakom čase sa bližšie zoznámi s černošským väzňom Redom a jeho priateľmi. Andy svojím prístupom zmení život vo väznici, pretože v jeho vnútri horí plameň najsilnejší – viera a nádej... Režisérovi Frankovi Darabontovi sa podarilo vytvoriť obraz priateľstva dvoch pozoruhodných mužov, nachádzajúcich silu a ľudskosť v prostredí neľudskej väznice.

.tip .týždňa
Pán Veľrýb (dráma/rodinný, Nový Zéland/SRN, 2002)
Dvojka, Sobota, 22:05
Na východnom pobreží Nového Zélandu žije domorodý kmeň, v ktorom sa traduje, že história ich rodu siaha vyše tisíc rokov dozadu, k predkovi Paikea, ktorý sa zachránil pred smrťou v mori vďaka veľrybe. Od tých čias je každý prvorodený mužský potomok náčelníka považovaný za Paikovho následníka. Jedenásťročná Pai verí, že bola predurčená stať sa náčelníkom, starý otec Koro je však tradíciou zaviazaný určiť za svojho následníka muža. Pai tak musí bojovať proti tisícročnej tradícii, aby naplnila svoj osud. Veľký film so skromným rozpočtom nakrútila režisérka Niki Caro, do titulnej úlohy obsadila mladú herečku Keishu Castle-Hughes.



.teletipy  .dokumenty:

Udalosti, ktoré zmenili svet: Bitka o Iwo-jimu
ČT1, Pondelok, 10:35
Slávna snímka vojnového fotografa Joe Rosenthala, zachytávajúca vztyčovanie americkej vlajky na vrchole hory Suribači, je nazabudnuteľnou pripomienkou jednej z najstrašnejších bitiek vojny v Tichomorí – na ostrove Iwo-jima vo februári 1945. Tento ostrovček, ktorý stál v ceste útokom bombardérov B-29 na Japonsko, museli Američania dobyť, ak nechceli riskovať obrovské straty. A Japonci ho museli obrániť, pretože to bola posledná línia ich ochrany. Generál Kuribajaši zmenil ostrov na jeden obrovský bunker, ježiaci sa zbraňami. Príslušníci námornej pechoty umierali po tisícoch... Keď bol ostrov dobytý, ukázalo sa, že zo šiestich vojakov na slávnej fotografii s vlajkou traja zahynuli a jeden bol ťažko zranený.

Ako prežiť leteckú haváriu
ČT1, Utorok, 20:00
Každý deň cestujú vo svete lietadlom tri milióny ľudí. Väčšina z nás už berie tento spôsob dopravy ako úplnú samozrejmosť, nie každý sa však cíti vo výške desaťtisíc metrov ako doma. Strach z lietania je v západnom svete druhou najrozšírenejšou obavou. Viac nás už desí asi len predstava, že by sme mali rečniť na verejnosti... Všeobecne panuje mylný názor, že väčšina účastníkov leteckej havárie umiera. Nie je to však pravda. Pravdepodobnosť, že v lietadle zahyniete, je veľmi malá. Deväťdesiat percent leteckých nehôd sa dá prežiť... Dokumentaristi z BBC vám ponúknu mnohé známe triky a odporúčania v prípade nehody.

Psí pomocníci
Dvojka, Streda, 19:00
V prvej časti amerického seriálu uvidíme náročný výcvik psích kadetov, ktorým po zvládnutí testov bude odmenou prijatie za člena Kanadskej kráľovskej jazdnej polície. Psy Jazdnej polície patria k najlepším z najlepších. I v prípade katastrofy a krízovej situácie môže pomôcť najlepší priateľ človeka. Uvidíme, ako psí terapeut Tikva pomáhal počas neľahkých chvíľ po katastrofe jedenásteho septembra. Obrovský bernský salašnícky pes Macho zase pomáha uchovávať tradíciu. Svojou každodennou mliečnou jazdou púta pozornosť nielen detí. Na jednej z mliečnych fariem vo Švajčiarsku patrí mliečny záťah ešte stále k obľúbenému spôsobu dopravy mlieka do mliekarní. 

Portrét – Vido Horňák   
Dvojka, Štvrtok, 15:30
Scenárista a režisér Vido Horňák (1934) je predovšetkým tvorcom hraných televíznych filmov a inscenácii. Väčšinou ide o adaptácie literárnych diel. Je nielen svojský a prierazný umelec, ale aj erudovaný filozof, ktorého pozývajú prednášať na vysoké vedecké a kresťanské fóra. Tretieho apríla 2004 mal okrúhle životné jubileum, preto sa dramaturgia STV rozhodla pre nakrútenie jeho osobného portrétu. Tému človeka, pre ktorého morálne a etické hodnoty znamenajú viac než osobný prospech, neústretového voči totalitnému režimu a zásadne stojaceho na strane neraz trpkej pravdy sa rozhodol spracovať scenárista a režisér  Peter Hledík.

Bojový plán: Útok do mora
Dvojka, Piatok, 20:00
Tento diel britského dokumentárneho seriálu je venovaný dvom útokom, pri ktorých boli naplno využité výhody obojživelnej operácie. Jedným z nich bol útok na japonský ostrov Iwo-jima v roku 1945, ktorému velil generál americkej námornej pechoty Holland Smith. Ostrov mal po dobytí slúžiť ako základňa pre americké stíhacie lietadlá a bombardéry. Tým druhým bol útok generála Douglasa MacArthura na Inchone na Kórejskom polostrove v roku 1950. Jeho cieľom bolo vyhnať Severokórejčanov z juhokórejského Pusanu a oslobodiť Južnú Kóreu.

Herbert von Krajan: Legacy and Legend
Dvojka, Sobota, 20:00
Dňa 5. 4. 2008 si hudobný svet pripomína 100. výročie narodenia Herberta von Karajana, jedného z najznámejších predstaviteľov vážnej hudby, ktorý patril medzi najvýraznejšie osobnosti medzinárodnej hudobnej scény 20.storočia. Film je hodinovým profilom maestra – nájdeme v ňom rozhovory, ukážky umeleckých vystúpení z Berlína, Viedne, Salzburgu. Zaznejú ukážky z diela Vivaldiho, Bacha, Beethovena, Brahmsa, Čajkovského, Brucknera, R. Straussa a Dvořáka. Spievajú Samuel Ramey, Anna Tomova-Sintowa, José Carreras, Giussepe Taddei a ďalší.

Príbehy z doby kamennej (2/3)
Dvojka, Nedeľa, 17:20
Pred 12-tisíc rokmi žili prví Európania svoje ťažké životy v kočovných kmeňoch. Bol to životný štýl, ktorý uplatňovali celých stotisíc rokov. Čakalo ich však stretnutie s iným národom – do Európy zavítali pútnici zo Stredného východu, ktorí si už zdomácnili kozy a ovce. Používali prvé typy nádob a krosná na výrobu odevov. Títo starobylí cestovatelia priniesli na náš kontinent zrno a čriedy dobytka. Hospodárenie na nových územiach prispôsobili chladnejšiemu podnebiu, naučili sa používať pluhy a s týmto novým spôsobom života prešli celý kontinent. Vybudovali tu dediny a pozoruhodné plochy so stojacimi kameňmi...


.tip .týždňa
Eskalátor: Stanislav Štepka
Jednotka, Nedeľa, 13:30
Filmový portrét predstavuje dramatika, textára, scenáristu a vedúcu osobnosť Radošinského naivného divadla – Stanislava Štepku. Hovorí o svojich prijímacích skúškach na herectvo, o radostnom návrate do Radošiny, o situácii v hostinci, kde jeho otec dal všetkým na známosť, že jeho Stano bude herec a o týždeň prišlo oznámenie o neprijatí... Možno táto trpká skúsenosť stála na počiatku tvrdohlavej cesty za vlastným divadlom – divadlom, ktoré slávi svoju štyridsaťpäťročnú históriu. Réžie dokumentu sa ujal Juraj Nvota a kameru robil Juraj Chlpík.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite