Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpor voči Národnému odporu

.časopis .týždeň doma

Malo ísť o

Malo ísť o najväčšiu demonštráciu sily celého hnutia. Skončila sa však zásluhou polície fiaskom.


 .husto leje. Dňa 14. marca sa pred železničnou stanicou v Nitre schádzajú typy v dôverne známom oblečení značiek Thor Steinar alebo 88. Je nahlásený pochod proti drogám. Ušľachtilý zámer. Každý však vie, že má ísť o ďalšiu ukážku sily Národného odporu, z Nemecka a Čiech importovanej novej formy neonacizmu členeného do siete buniek bez jasnej hierarchie a vodcu.  Nejde o organizáciu, skôr o koncept. Český politológ Miroslav Mareš, súdny znalec v oblasti extrémizmu, hovorí o Národnom odpore ako o spoločne zdieľanej mentalite antisystémového boja.
„Mládenci, nech sa páči,“ vyzvú vľúdne policajti účastníkov, aby vstúpili do oploteného areálu stanicu. Ochotne idú. Čaká ich kordón špeciálnych jednotiek. Polícia všetkých účastníkov legitimuje, fotografuje, filmuje a pri osobnej prehliadke zabaví nože, boxery či iné nebezpečné predmety. Niektorých, u ktorých je podozrenie z propagácie fašizmu a jeho symbolov, predvedie a vypočuje. Účinne tak zníži riziko, že dnes vyvolajú v uliciach bitky a výtržnosti. Medzi účastníkmi je aj niekoľko dievčat. Hovorí sa im skingirls. Tie, pochopiteľne, nemajú holé lebky. V hnutí obvykle plnia neoceniteľné úlohy. Pri akciách fotografujú ľudí v okolí (aj novinárov) a sledujú pohyb policajtov. Dnes aj ony uviazli za plotom. Dôvod? Organizátor pochodu Juraj Vaňo z Beladíc, ktorý akciu ako fyzická osoba ohlásil na mestský úrad, nie je prítomný. Až neskôr vyjde najavo, že ani nemôže byť. Ráno ho polícia zatkla a obvinila. Keďže tu však Vaňo nie je a neurčil namiesto seba náhradnú kontaktnú osobu (čo nemohol, lebo sa nachádza na polícii, ktorá mu odobrala mobilné telefóny), pochod mesto nemôže povoliť. Po hodine a pol sa účastníci znechutene začnú rozchádzať. Polícia ich púšťa po malých skupinkách. Mnohí smerujú do jednej z krčiem, kde potom prednesú pripravené vyhlásenie. Nič výnimočné sa však neudeje. Zo strany polície išlo o dobrú akciu.
O pár dní neskôr Vaňo takto odpovedá na otázky .týždňa: „S médiami nechcem mať nič spoločné. Vždy tvrdíte bla–bla a potom napíšete pi... S vami  novinármi sa diskutovať nedá, stále si píšete svoje kraviny. Tvrdíte o mne, že som bol zatknutý pre výtržníctvo a ublíženie na zdraví, čo je vážna somarina.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite