Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Na dlhé lakteVnútorný zápas v

Na dlhé lakte
Vnútorný zápas v SDKÚ pokračuje. Väčšina signatárov bratislavskej výzvy Nastal čas na zmenu predstúpila minulý týždeň pred stranícky súd. Zasadanie súdu, ktorý ma rozhodovať o ich vylúčení, sa odohrávalo v nervóznej atmosfére. Predseda súdu a bratislavský straník Jozef Hrabina tvrdil, že zasadnutie nezvolal, na čo viacerí predstavitelia SDKÚ reagovali vyhláseniami, že súd bol riadne zvolaný. Nechýbali ani demonštrujúci podporovatelia signatárov, ktorí ochotne pózovali pred televíznymi kamerami, napriek tomu, že podaktorí ani nevedeli, prečo vlastne do centrály SDKÚ prišli. Verdikt súdu zatiaľ nie je známy, aj keď podľa kuloárnych informácií súd pravdepodobne nevylúči všetkých štrnástich signatárov. Hovorí sa, že členstvo by mohlo ostať napríklad starostovi bratislavského Starého Mesta Andrejovi Petrekovi. 
Signatári však už na druhý deň po zasadnutí súdu demonštrovali, že odstaviť ich od moci nebude ľahká záležitosť. Posnažili sa, aby na regionálnu konferenciu strany, ktorá mala zvoliť nové krajské vedenie, neprišiel dostatočný počet delegátov a lídri SDKÚ sa tak mohli na vlastné oči presvedčiť, že tade cesta nevedie.
Mikuláš Dzurinda a jeho druhovia teda museli prikročiť k radikálnejším krokom. Zvolali prezídium a uzniesli sa na rozpustení všetkých 32 miestnych zväzov strany v Bratislavskom kraji. „Prezídium konštatovalo, že doterajšie štruktúry strany v Bratislavskom kraji sú nefunkčné a porušujú pravidlá,“ odôvodnil výrok prezídia Dzurinda. Zrušenie miestnych zväzov neznamená zánik členstva a ich členovia zostávajú aj naďalej členmi SDKÚ.
Jeden zo signatárov Branislav Záhradník reagoval na rozhodnutie prezídia slovami, že Dzurinda chce, aby v Bratislave nezostal kameň na kameni. Nemýlil sa, presne o toto šéfovi SDKÚ ide. Vybudovať SDKÚ v Bratislave odznova však nebude ľahká záležitosť. Podporovatelia signatárov sa zatiaľ nechystajú hromadne zo strany vystupovať a pri zakladaní nových štruktúr sa nebudú dať ignorovať. Je tiež dosť nepravdepodobné, že do strany v krátkom čase vstúpi toľko nových členov, aby túto skupinu prevalcovali.  Vedeniu SDKÚ tak nakoniec možno neostane nič iné, iba kádrovať svojich členov a tým nepohodlným pod nejakou zámienkou zabrániť v registrácii do nových zväzov. Hoci výsledok je zatiaľ neistý, rozhodne to bude na dlhé lakte. 
.jm

Dušan Čaplovič
Vicepremiér pre ľudské práva Dušan Čaplovič nemá vysokú mienku o demonštrantoch v Tibete. Väčšina z nich je vraj len zneužitá. Aj on sa cíti príslušníkom generácie, ktorá bola v šesťdesiatom ôsmom roku zneužitá. Nevysvetlil však, ako a kto ho zneužil.

Ján Slota
Podľa zväzkov Ústavu pamäti národa počas svojej štvordňovej emigrácie v Rakúsku v roku 1971 kradol autá. Zaujímavé je, že túto informáciu sám iniciatívne poskytol Štátnej bezpečnosti Milan Slota, otec dnešného predsedu SNS. Ján Slota informáciu radšej nekomentoval.

Iveta Radičová
Stále nie je jasné, či bude spoločnou prezidentskou kandidátkou opozície. KDH stále trvá na tom, aby verejne osvedčila svoj životný postoj k ochrane života či k ochrane manželstva. Mikuláš Dzurinda ako hovorca pani Ivety odkázal, že už nič nebude verejne recitovať.
Čierna Voda

Po HZDS má svoj škandál s prevodmi pozemkov aj Smer. Denník Sme informoval, že spoločnosť LM- Real pomohla ešte za minulej vlády majiteľovi pozemkov v Čiernej Vode urýchliť reštitučný proces. Následne od neho kúpila za 1,4 milióna pozemky v približnej  hodnote 500 miliónov. Za firmou stoja ľudia blízki štátnemu tajomníkovi ministerstva výstavby za Smer Martinovi Glváčovi.
.jm

Mikušov mandát
HZDS vyzvalo ďalšieho odídenca zo svojich radov Tibora Mikuša, aby opustil parlament a vrátil strane mandát. Návrh zaujal: strana mu ho doručila formou inzerátu v Novom Čase, obsahujúceho aj Mikušom podpísané vyhlásenie, že ak HZDS opustí, miesto v parlamente „vráti“. Poslanec, ktorý je aj šéfom trnavského VÚC, to však dnes, prirodzene, urobiť odmieta.
.rži

Nižšia DPH?
Zavedenie eura sa stáva pre koaličné strany strašiakom – toľko hovorili o tom, ako nedopustia „neodôvodnené zdražovanie“, až tým navodili všeobecne rozšírený pocit, že práve veľkému zdražovaniu sa nebude dať vyhnúť. A tak sa začali preteky, kto bude „lepší“. Zatiaľ víťazí HZDS, ktoré chce na „kompenzácie“ rozdať 22 miliárd korún a navrhlo znížiť DPH na potraviny.
.rži

Tlač a zákon
Vládna koalícia predložila do parlamentu upravený tlačový zákon, ale opozíciu ani médiá jeho nová podoba neuspokojila a považujú zákon za nedemokratický. Najmä pre sporné právo na odpoveď. Opozícia stále podmieňuje schválenie Lisabonskej zmluvy ústupkami v tlačovom zákone. Koalícia odmieta zmeny zákona, takže kauza Lisabonská zmluva verzus tlačový zákon bude ešte napínavá.
.eč

Vtáčie údolie
Ak sa to ukáže ekonomicky reálne, vláda podporí na východnom Slovensku vznik zábavného parku venovaného krvavej grófke Báthoryovej, cisárovnej Sissi a Jurajovi Jánošíkovi. Minister hospodárstva Jahnátek bol síce opatrný (pri štvormiliardovej investícii kontrolné svetielka musia okamžite začať svietiť), my však s nápadom vybudovať park Vtáčie údolie musíme súhlasiť. Vie si niekto predstaviť lepší názov pre pomník venovaný súčasnej vláde?
.tg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite