Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ana, Mia a ich kamošky

.časopis .ostatné

Dievčatá, ktoré tam píšu, majú jediný cieľ: byť chudé. Niektoré vedia, že to, čo denne prežívajú, nie je hrdinský boj o

Dievčatá, ktoré tam píšu, majú jediný cieľ: byť chudé. Niektoré vedia, že to, čo denne prežívajú, nie je hrdinský boj o postavu, ale vážny zdravotný problém. Anorexiu a bulímiu však považujú za svoje priateľky. Vitajte na stránkach pro-Ana a pro-Mia.


Mentálna anorexia a bulímia sú poruchy prijímania potravy. Zaraďujú sa k chorobám a ako choroby sa aj liečia. Nie bezdôvodne: anorexia, čiže chorobné odmietanie jedla, ťažko poškodzuje organizmus. Skúsenosti s anorexiou majú podľa odborníkov až 2 percentá žien a ženy tvoria 95 percent postihnutých. Okrem vycivenosti sa prejavuje stratou plodnosti, zlyhávaním vnútorných orgánov, ale aj kožnými fľakmi či zvýšeným ochlpením. Anorexia je však predovšetkým otrokárkou mysle. Postihnuté si pripadajú naničhodné, tučné, neschopné. Je to však len skreslené videnie seba – čo môže mať mnoho príčin: problémy v rodine, nezvládanie stresov, perfekcionizmus... A anorexia na čas daruje skleslému človeku ilúziu, že keď ovládne svoju hmotnosť, dá si do poriadku aj celý život.

.modlitba k Ane
Anorexia je Ana, bulímia zase Mia. Vystupujú na webstránkach, kde si anorektičky radia, ako čo najmenej jesť a čo najviac schudnúť. Ana je kamarátka, dôverníčka, spriaznená duša, bohyňa... Na niektorých weboch nájdeme dokonca aj modlitbu k fiktívnej milovanej Ane: „Líham si do postele ako tučné, ale spokojné dievča. Lebo viem, že som dnes urobila všetko pre splnenie môjho sna... Zajtra sa však budem snažiť ešte o niečo viac, aby som si zaistila lepší nasledujúci deň. Pokojne sa odovzdávam do Aniných rúk, lebo viem, že Ona na mňa dohliadne, postará sa o mňa a nenechá ma znovu spadnúť na dno! Ona jediná vie, čo je pre mňa najlepšie, a ja ju budem nasledovať, kamkoľvek bude chcieť...“
A kým dievčatá a ženy na stránkach vzývajú neviditeľnú Anu, ako viditeľnú inšpiráciu (thinspiration) vystavujú fotografie žien, ktoré vyhlásili za ideál. Sú tam herečky ako Nicole Richie, Mary Kate Olsen, ale aj Portia de Rossi, ktorá sa už z porúch prijímania potravy podľa vlastných vyhlásení vyliečila a od svojho minulého vychudnutého výzoru sa dištancuje. A týmto vesmírom chudých žien sa nesie leitmotív: chcem byť chudá a je to moja vec, anorexia je životný štýl, ktorý si mám právo slobodne vybrať.


.toto je naša komunita
Bizarné? Komické? Skôr až príliš vážne. Pri niektorých podobných stránkach či blogoch (ani na slovenskej časti internetu už nie sú výnimočné) sa ešte dá spýtať, či ich autorky neberú Anu skôr ako pomôcku na bežné chudnutie. Hranica medzi sústavným chudnutím a poruchou je však tenká. A potom sú pisateľky, u ktorých je celkom jasné, čím trpia. Lebo keď mladá žena napíše, že denne zje – s odporom a z prinútenia – jedno jablko a misku vločiek, tak to už nie je diéta, ale sebaničenie.
Kto do komunity „Aniných kamarátok“ nikdy nepatril, číta podobné priznania s úžasom a hrôzou. Nečudo, že anorektičkám na stránkach náhodní okolosurfujúci nadávajú, posielajú ich do blázinca alebo ich prehovárajú, aby „s tými nezmyslami prestali“. Ony odpovedajú, že predsa komu sa nepáči, nech to nečíta.
Niektoré sa bránia, že pro-Ana je skôr podpora pre ľudí, ktorí už poruchy majú. „Proana nie je následok, je to len symptóm,“ píše blogerka foxie z Bratislavy. „Proana nezabíja, anorexia a bulímia zabíjajú. Proana je komunita pre ľudí, ktorí už majú poruchy príjmu potravy a pomáha im, aby sa necítili takí izolovaní a nepochopení. Bez stránok, ako je aj táto,“ pokračuje vysvetľovanie, „by sa takíto ľudia nemohli s nikým otvorene porozprávať. Hlavnou príčinou úmrtí ľudí s ppp nie je hladovanie, ale samovražda. A vďaka podpore a priateľom, ktorých tu nachádzajú, sa možno myšlienok na dobrovoľné ukončenie života vzdajú.“

.je to životný štýl?
Je pro-Ana naozaj životný štýl? Dnes nie je výnimočné, že sa zdravotný problém predvádza ako lifestyle. Ak máme veriť reklamám, tak z niektorých cigariet sa nielen šedivie, ale aj múdrie, iné dodajú skvelú partiu kamošov. Lákadlo pre nových fajčiarov vytvára, možno paradoxne, aj štát svojimi nápismi na škatuľkách cigariet, ktoré upozorňujú na riziká tabaku – veď rebelovať proti ministrovi zdravotníctva je cool, nie?. Takže závislosť ako životný štýl nie je novota. Alebo: anorexia je nebezpečná, ale to sú predsa aj adrenalínové športy, a tie si ľudia slobodne vyberajú. V tejto realite sa anorektičky pýtajú, prečo práve ich spoločnosť berie ako stelesnenie zla a bojí sa, že už len svojou existenciou ohrozujú životy iných. Tvrdia, že nie je hriech chcieť vyzerať elegantne, étericky, že túžia len naplniť svoju predstavu o ideále krásy. Veď sú aj ženy, ktoré sa kvôli výzoru vrhajú pod skalpel...
Iste, anorektičkám chýba realistické videnie. A internet im v tom často „pomáha“ – nájdu si na ňom spriaznené duše, ocitnú sa v komunite, ktorá ich sebaničeniu fandí, a tým ťažšie sa im z toho začarovaného kruhu vystupuje. No trochu realizmu by nezaškodilo aj ľuďom, ktorí vypisujú nadávky pod ich blogy. Alebo skôr trochu citlivosti s ľuďmi, ktorí majú zdravotné problémy – aj keď ich prezentujú ako lifestyle.

.iná inšpirácia
Asi najlepšou odpoveďou na všetky otázky – tie, ktoré kladú autorky s ppp, a aj tie, ktorými ich častujú šokovaní čitatelia, sú stránky ako http://www.5ka.webgarden.cz. Jej autorka pod nickom 5ka píše: „Túto stránku som pôvodne založila ako pro-ana... no po tom, ako som sa z anorexie a bulímie začala liečiť, zmenila som pohľad na svet a z tejto stránky som spravila PROTI ANU!!! Túžila som zastaviť trápenie dievčat, ktoré trpia ppp, pretože som si to sama prežila do úplného dna...“
Aj na tejto stránke je inšpirácia – nie fotky vychudnutých celebrít, ale bucľatých bábätiek s komentárom „Vzdáte sa jedného z najkrajších pocitov v živote, ako je držať v náručí vlastné dieťa, pre pár kíl?“ A fotky zaľúbencov: „On chce vidieť šťastie v očiach, nie kosti na bedrách. Alebo vám je to jedno a robíte to len pre seba?“  Navyše recepty na lákavé jedlá a povzbudzovanie – Papajte! Nie je to výzva na prejedanie. Je to pokus o napravenie vzťahu k jedlu, o odbúranie mentálneho bloku, ktorý anorektičkám bráni jesť a mnohé z nich môže časom zabiť. Pre anorektičku v rozvinutom štádiu je totiž obyčajný pozitívny postoj k jedlu nemožný. Práve preto môže byť 5ka aspoň pre niektoré z nich záchranou.
Vidieť za tým snahu človeka, ktorý nechce lacno kritizovať a vyvyšovať sa. Cítiť za tým realitu: že Ana a Mia sú silné, ale určite nepredstavujú slobodne vybratý životný štýl. Sloboda vyzerá skôr ako to, čo si vybrala 5ka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite