Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jar je tu!

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Keď som si na konci februára prečítala správu s

Keď som si na konci februára prečítala správu s vyhlásením českého ministerstva životného prostredia, že rastliny sa po zime prebudili a že sa začala jar, doplnenú fotografiami, ktoré to dokazujú  – snežienky, labute a bozkávajúci sa milenci na lavičke, myslela som si, že ide o mystifikáciu.
Ale nie, bola to seriózna a oficiálna správa. Česká inšpekcia životného prostredia k tomu dodala, že vzhľadom na panujúce klimatické podmienky je obdobie vegetačného pokoja za nami, i keď obvykle trvá do konca marca. Ale prírode sa rozkázať nedá, upozornilo ešte múdro ministerstvo.
Najprv som si pomyslela, že toto oznámenie bude asi určené čoraz zblbnutejším ľuďom, ktorí sa namiesto von oknom pozrú na monitor, kde im šikovný softvérik naťahuje údaje z nejakého vesmírneho satelitu a zobrazuje ikonky so slniečkami či mráčikmi, keď chcú zistiť, či vonku svieti slnko alebo prší.
Ale nebolo to pre nich. Bolo určené obciam, správcom komunikácií či iným subjektom plánujúcim rúbať stromy, čo sa mimo obdobia vegetačného pokoja nesmie, lebo stromom už začali rašiť listy aj kvety a vtáci začali stavať hniezda. Inšpekcia životného prostredia bola pripravená prísne kontrolovať akékoľvek podozrenie na takéto rúbanie.
Vlastne ani neviem, čo je absurdnejšie a smutnejšie. Či to, že vďaka klimatizovaným inteligentným budovám a neotvárateľným oknám netušíme nielen to, aké je vonku počasie, ale ani ročné obdobie. Alebo to, že nejaké ministerstvo musí vyhlasovať a nejaká inšpekcia kontrolovať a trestať, aby sa človek nesprával k svojmu okoliu ako sprosté hovädo, ale ako rozumný hospodár? Hľadala som na stránkach slovenského ministerstva životného prostredia obdobné vyhlásenie začiatku jari, ale nenašla som, iba správy o skládke v Pezinku, medzinárodných konferenciách a Svetovom dni vody. Som na nás, Slovákov, hrdá, že príchod jari zatiaľ vieme rozpoznať aj bez ministrovho upozornenia. Ale pre istotu, keby ste si náhodou nevšimli cez tónované sklá klimatizovanej limuzíny a chceli povoliť či plánovať nejaký výrub stromov, tak pozor: jar je už fakt tu!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite