Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netúžim, aby sme niekoho vo filme ľutovali

.pk .časopis .film

Rozhovor s

Rozhovor s Jurajom Lehotským, režisérom filmu Slepé lásky
Prečo práve film o slepých ľuďoch? Mali ste pred jeho prípravou jasnú predstavu filmovej koncepcie a vytypovaných konkrétnych ľudí? Nebáli ste sa skĺznutia do sentimentality a pátosu, ku ktorým téma nabáda?


Téma o slepých ľuďoch vznikla predovšetkým z veľkej túžby spoznať a precítiť ich pohľad na svet. Prvotná predstava bola určitým spôsobom vysnívaná, nemala reálne základy... reálnych ľudí. Túžil som nakrútiť príbeh nevidomého dievčaťa z mestskej periférie, ktoré každý deň cestuje do mesta, niekde... možno v autobuse na diaľku spoznáva muža, do ktorého sa zaľúbi. Kládol som si otázku, ako sa dokáže zamilovať nevidomá... kde sa skrýva tá jej podstata lásky. Neskôr som však začal hľadať skutočných ľudí s ich vlastnými príbehmi. Veľa vecí sa vykreslilo inak, ale podstata a mnohé moje túžby sa naplnili. Skĺznuť do určitého sentimentu je vždy možné, ale nie je to môj štýl. Netúžim, aby sme niekoho vo filme ľutovali... Určite takúto polohu nevidomí nepotrebujú, sú takí ako my, dokážu žiť veselé aj smutnejšie životy. V tom sa od nich vôbec nelíšime... Možno však majú život niekedy trochu ťažší. Často sú však dosť silní a dokážu život zvládať lepšie, možno krajšie ako my.


.uvažujete o príprave projekcie Slepých lások pre slepých ľudí (princíp hlasového sprievodu predstavujúceho udalosti zobrazované vizuálne)?
Už na slávnostnej premiére by sme nevidomým protagonistom radi odpremietali film s hlasovým popisom filmu. Veľmi sa tešíme skutočnosti, že opis filmu nahovorila pani Milka Vášáryová v réžii Karola Trnku. Takže nevidomí diváci sa môžu tešiť na príjemný filmový zážitok.

.plánuje sa uvedenie Slepých lások vo verejnoprávnej televízii?
Po ukončení slovenskej kinodistribúcie by sme radi uviedli film aj do televízie.

.slovenský dokument má veľmi silnú pozíciu v priestore domácej audiovízie. Pripravujete už ďalší projekt?
Určite, už sa teším na ďalší film, ktorý by som rád opäť písal s Marekom Leščákom. Tému pomaly dávame dokopy a už sa teším na mojich nových filmových hrdinov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite