Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tota cmava strana mešaca

.martin Droppa .časopis .fenomén

Prešovčanom skutočne nechýba originalita. Zatiaľ čo jedna skupina nadšencov chce nad mestom vztýčiť 33-metrovú sochu Krista, Miroslav Merčiak v obývačke panelákového bytu spolu s bratom Jaroslavom založil prvý revivalový Pink Floyd na Slovensku.

Prešovčanom skutočne nechýba originalita. Zatiaľ čo jedna skupina nadšencov chce nad mestom vztýčiť 33-metrovú sochu Krista, Miroslav Merčiak v obývačke panelákového bytu spolu s bratom Jaroslavom založil prvý revivalový Pink Floyd na Slovensku.


Bolo to vlani v marci, štyridsať rokov po tom, ako vyšiel prvý „pinkfloyďácky“ album The Piper At The Gates Of Dawn, keď si bratia Merčiakovci doma na akustických gitarách radostne vybrnkávali hity tejto legendárnej kapely. Už v septembri koncertoval Slovak Pink Floyd Revival na Prešovských výstavných trhoch, v decembri v Prahe pre český fanklub britskej hudobnej legendy a na konci januára pre vyše dvesto návštevníkov koncertu Dark Side Of The Moon Unplugged v prešovskom PKO
Nech sa na mňa prešovskí „bratia Gilmórovci“ Miro a Jaro Merčiakovci nenahnevajú, keď ich kapelu dočasne premenujem na Slovenský Pink Floyd. Aj tak im ten názov u fanúšikov prischne.

.po čom túžil Nick Mason
Projekt Dark Side Of The Moon Unplugged pripravili Merčiakovci s partiou nadšených hudobníkov za pol roka.
„Pink Floyd je moja srdcovka,“ hovorí Miro Merčiak a dodáva: „Brat je výborný gitarista, vie improvizovať. Všetci v kapele máme za sebou dlhé roky hrania, niektorí aj profesionálne skúsenosti. Keď som bratovi povedal, aby sme nacvičili Pink Floyd, najprv si myslel, že je to bláznovstvo. Potom sa pustil do toho, upravil gitarové party a začali sme, len tak, na španielkach v obývačke. Keď sa to prevalilo, začali sa hlásiť hudobníci. Bolo to milé. Povedali sme si, že by to chcelo saxofón, a odrazu sa nám ozval saxofonista.“
Miro Merčiak niekde čítal rozhovor s Nickom Masonom, ktorý povedal, ako mu je ľúto, že Pink Floyd nikdy nehral unplugged. A tak si povedal, že to je dobrý nápad, spravia to, a keď to pôjde, pošlú svoju nahrávku Nickovi. Nech má radosť.

.o dokonalej kópii
Kým po svete vyhrávajú desiatky revivalových Pink Floydov, u nás len ten prešovský. Napríklad v Čechách okrem bratov Kašparovcov intenzívne interpretuje koncertnú verziu dvojalbumu The Wall Filip Benešovský zo skupiny Neřež a jeho priatelia. Pri sledovaní ich koncertu na DVD sa niekedy nedá zabrániť úsmevu: predstavenie je kompiláciou slušnej hudby a často neobratne zahraných scénok z Parkerovho filmu Pink Floyd The Wall. Raritou „dévedéčka“ je videobonus s Nickom Masonom. Bubeník popraje českým hudobníkom šťastný koncert a teší sa na „tisíc lahví žateckého piva“, z ktorého má v pivnici ešte zopár fliaš...

Údajne jediný „oficiálny“ revival Pink Floydu na svete je austrálsky Aussie Pink Floyd. Vznikol v roku 1988 a má požehnanie od samotných členov kapely pre svoj koncertný projekt The Australian Pink Floyd Show, s ktorým roky lieta okolo sveta. Austrálčania dokonca hrali aj Davidovi Gilmourovi na veselici k jeho päťdesiatke a začiatkom tohto marca v Ostrave. „Bolo to veľkolepé predstavenie, dobre odohrané, s projekciami, dokonalá kópia, ale Pink Floyd to nie je,“ skonštatoval Miro Merčiak. Na otázku, či aj prešovský Pink Floyd má nejaké odobrenie od pôvodných autorov, vysvetľuje, že nie: „Nikto od nás nič také nežiadal a organizátori našich koncertov si vždy riadne splnia ohlasovaciu povinnosť voči SOZA.“
  
.dark sajd anplagd
Ideme na koncert do Lipian neďaleko Prešova. Kdesi vpredu sa stala havária, kolóna áut vpredu a za nami je nekonečná. „Keď sme na konci januára pripravovali koncert v prešovskom PKO, niekto v diskusii na internete napísal, že v Prešove bude koncert Pink Floydu. Iný nadšene pripísal, že je to úžasné, len si nevie predstaviť, kde sa v meste bude dať zaparkovať. Ktosi potom odpísal, že keď sa dalo zaparkovať pri návšteve pápeža v Levoči, bude sa dať, aj keď príde Pink Floyd...“ smeje sa basgitarista Ľubomír Cvanciger.
Napokon sme do Lipian dorazili včas. Útulná sála starého kina v zrekonštruovanom kulturáčiku, na stenách kresby a maľby miestnych výtvarníkov, vzadu neveľká spoločenská miestnosť s reprodukciami Warholových serigrafií a chodby, vyzdobené historickými fotoportrétmi slovenských herečiek a hercov. Pani vedúca s kávou, na pódiu aparatúra a dva starožitné stojany so šiestimi reflektormi a farebnými filtrami. Káble a reproduktory pod pódiom, ani nie štvrťhodinka na skúšku. Do sály vchádzajú prví návštevníci.
Pôvab a majestátnosť, nadčasovosť a originalita konceptuálneho albumu The Dark Side Of The Moon skupiny Pink Floyd sú neopísateľné. Vlastne – dá sa hudba opísať? Nikdy nie tak verne, ako sa dá počúvať. Slovenský Pink Floyd, inšpirovaný koncertným DVD P. U. L. S. E. „odpálil“ lipanský koncert pokojnými tónmi suity Shine On You Crazy Diamond s dynamizujúcim sa rytmom a dominantnou melódiou. Ešte hit What Do You Want From Me z albumu The Division Bell, Mother a Hey You  z legendárnej „Steny“, a na pódium vchádzajú dievčatá z hudobného odboru lipianskej „zušky“. Sálou znie „vi don níd nou edukejšn, vi don níd nou tóts kontrol“. Spievajú všetci, dievčatá aj kapela, nadšení mladí aj starší, a kto nevie text, tlieska a podupáva do rytmu. Potlesk je spontánny.

.dýchaj a uháňaj dopredu
Dark Side Of The Moon Unplugged prešovských Slovak Pink Floyd Revival je zaujímavý z niekoľkých pohľadov. Predovšetkým hudobníkom nejde o usilovnú snahu čo najvernejšie zreprodukovať hudbu z celého albumu. „Dali sme priestor mnohým improvizáciám a prispôsobili aranžmány skladieb, album sme preniesli do unplugged verzie tak, aby sme mohli hrať hlavne v kluboch, na malých scénach, ale podľa požiadavky aj v rozšírenom nástrojovom obsadení,“ vysvetľuje Miro „Gilmó“ Merčiak.
V Lipanoch okrem neho a brata Jara „Vrajta“ – čiastočne dabujúceho klávesy a gitaru, hral v zostave basgitarista Ľubo „Uoters“ Cvanciger, Peter „Mejsn“ Kertvel na perkusiách a saxofonista Štefan Tkáč. Nenahraditeľný ženský vokál ľahučko zvládla devätnásťročná prváčka na vysokej škole Tatiana Hicová, ktorá si obdivuhodne poradila aj s náročnou The Great Gig In The Sky, v origináli nezabudnuteľne naspievanou Clare Torryovou. Slovenský Pink Floyd svojsky uchopil interpretáciu celého albumu, dokonca niektoré zvukové efekty (smiech, kroky, vravu ľudí) si chlapci nahrali sami, podobne ako obrazovú projekciu k záverečnému Eclipse. Koncertné poňatie albumu v podaní Prešovčanov sa tak stalo otvorenou hrou, z ktorej cítiť nadšenie pre dobrú muziku.
V šesťtisícových Lipanoch „naši pinkflojďáci“ potešili vyše sto návštevníkov, z ktorých mnohí celý koncert odspievali jedným dychom s kapelou. A vytlieskali si prídavok. Tým je, ako inak, skladba Wish You Were Here, aj s úvodnými zvukmi prelaďovaného rádia.
Slovak Pink Floyd Revival a jeho flexibilné interpretovanie vari najznámejšieho albumu v histórii rockovej hudby nie je len kuriozitou, na aké sme u nás zvyknutí. Je to poctivý projekt. Nie je ťažké predstaviť si, ako budú nad Prešovom odhaľovať gigantickú sochu Krista: chlieb a soľ hosťom, folklórny súbor, politici, spevy, tance, bohoslužby, požehnania. A keď bude na súmraku padať plachta zo slávnostne osvetleného Krista, Slovak Pink Floyd Revival odpáli dynamickú floydovskú inštrumentálku One Of These Days a až vtedy každý zatají dych.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite