Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Doma

.časopis .udalosti

O krok bližšie
Konečne tlačovka, na ktorej bol minister vnútra trochu sympatický. Robert Kaliňák na nej totiž oznámil, že Slovensko tento pondelok podpíše na americkom ministerstve pre vnútornú bezpečnosť Memorandum o porozumení, ktoré sa týka zrušenia vízovej povinnosti. Po Česku, Lotyšsku či Estónsku sa tak staneme ďalšou novou členskou krajinou Európskej únie, ktorej občania majú šancu, že do konca roka nebudú musieť žiadať o americké víza.
„Podpis Memoranda bude tým hlavným štartovacím výstrelom k tomu, aby sme naplnili našu snahu o slobodné cestovanie do Spojených štátov. Aby sa táto snaha Slovákov stala realitou, čaká nás ešte veľa práce a krokov, ktoré musíme uskutočniť v priebehu jari a leta,“ povedal Kaliňák. Systém udeľovania povolení na vstup do USA prirovnal minister k systému, ktorý má Európska únia s Austráliou. Tento systém môže využívať približne 30 krajín. Na rozdiel od austrálskeho systému, ktorý je spoplatňovaný, americký systém by mal byť zadarmo.
Kaliňák odmietol bližšie špecifikovať obsah pripravovaného memoranda, dodal však, že už teraz môže povedať, „že úvodom memoranda je rešpektovanie všetkých medzinárodných záväzkov voči Európskej únii, komunitárnemu a medzinárodnému právu, ako aj všetkých záväzkov, ktoré vyplývajú z nášho členstva v EÚ.“ Narážal tak na správy z ostatných dvoch týždňov, keď sa po podpise podobnej zmluvy stalo Česko terčom kritických slov práve od predstaviteľov Európskej komisie. Eurokomisár pre slobodu, spravodlivosť a bezpečnosť Franco Frattini síce pripúšťa, že jednotlivé krajiny môžu uzatvárať bilaterálne dohody s USA, na druhej strane však trvá na tom, že len Európska komisia má kompetencie rokovať v mene 27 členov EÚ o zrušení víz do USA.
Medzi podmienky na zrušenie víz bude zrejme patriť napríklad vydávanie biometrických pasov, výmena informácií o teroristoch či výmena dát o cestujúcich v leteckej doprave, či sprístupnenie údajov o stratených alebo ukradnutých pasoch. Pre Slovensko je však najdôležitejšie percento odmietnutých žiadostí o víza, ktorých podľa amerického zákona nesmie byť viac ako desať percent. To zatiaľ nespĺňame. Podľa Američanov sa pohybujeme okolo 12 percent. Rozhodujúcim obdobím tak bude koniec septembra, keď budú Spojené štáty vyhodnocovať svoj fiškálny rok.
.tg

Konzervatívci
Štyria poslanci, ktorí opustili KDH, založili novú stranu – Konzervatívni demokrati Slovenska. Skupina plánovala založiť novú stranu neskôr, ale turbulentný vývoj na slovenskej politickej scéne zmenil ich rozhodnutie. Programovými piliermi novej strany majú byť rešpektovanie tradičných hodnôt Slovenska, vlastenectvo, nová ekonomická politika štátu voči rodine a súcitný konzervativizmus.
.

SIS musí platiť
Slovenská informačná služba musí vyplatiť 250-tisícové odškodné podnikateľovi Róbertovi Krajňákovi. Tajná služba pod Lexovým vedením ho začala sledovať, keď v roku 1995 uverejnil v tlači inzerát s výzvou na odvolanie premiéra Mečiara prostredníctvom referenda. SIS dokonca pripravovala diskreditáciu Krajňáka. Krajský súd po trinástich rokoch usúdil, že SIS sledovala Krajňáka nezákonne.
.eč

Skvelá Zuzulová
 Lyžiarka Veronika Zuzulová skončila v pretekoch Svetového pohára v  Bormiu na druhom mieste, pričom za víťazkou Marlies Schildovou zaostala len o sedem stotín sekundy. Zuzulová tak po skvelej sezóne skončila v celkovom hodnotení slalomu Svetového pohára na treťom mieste. Popri druhom mieste v Bormiu skončila tento rok druhá aj v Špindlerovom Mlyne a Maribore.
.jm

Tajné kontá
Už aj naše daňové riaditeľstvo požiadalo nemeckú vládu o informácie z lichtenštajnskej banky, ktoré môžu odhaliť rozsiahle daňové úniky. Nemecká tajná služba kúpila databázu klientov banky LGT, medzi ktorými je veľa prominentných boháčov, ktorí si v nej na „čierne“ kontá ukladali nezdanené peniaze. Údaje chcú aj ďalšie krajiny. A Nemci hovoria, že budú mať aj ďalšie menoslovy.
.rži


Šťastného výzva
Bývalý slávny hokejista a europoslanec za SDKÚ Peter Šťastný sa opäť pustil do šéfa  Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého. Vyzval ho, aby sa vzhľadom na spoluprácu s komunistickou Štátnou bezpečnosťou vzdal do troch mesiacov všetkých funkcií v slovenskom hokeji. Ak tak Široký neurobí, europoslanec je pripravený vystúpiť zo Siene slávy slovenského hokeja a stiahnuť zástavu so svojím menom zo štadióna Slovana Bratislava.
.jm



Stanislav Zvolenský
Nový bratislavský arcibiskup sa slávnostne ujal svojho úradu. Na sv. omši v Konkatedrále sv. Martina ho do funkcie uviedol kardinál Jozef Tomko. Na omši sa zúčastnili aj viedenský, budapeštiansky a olomoucký arcibiskup a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.


Petra Polnišová
Pre STV získala táto herečka a humoristka až dve trofeje OTO, svoj hlas jej do televíznej ankety poslalo 23 878 divákov, čím sa stala aj absolútnou osobnosťou televíznej obrazovky za rok 2007. V konkurencii hviezd komerčných televízií je to slušný úspech. 

Dušan Pašek
V piatok uplynulo 10 rokov od smrti hokejistu Dušana Pašeka. Hráč bratislavského Slovana či Minnesoty North Stars, majster sveta z roku 1985, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a člen siene slávy slovenského hokeja zomrel vo veku 37 rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite