Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KNIHA Rabi Nilton Bonder - Jidiše kop

.madla Rjabininová .časopis .literatúra

Máloktorá kniha o riešení problémov disponuje takým vtipným a takým výstižným materiálom ilustrujúcim tak ťažko pochopiteľnú teóriu.

Máloktorá kniha o riešení problémov disponuje takým vtipným a takým výstižným materiálom ilustrujúcim tak ťažko pochopiteľnú teóriu.
Ako inak nazvať štyri – podľa knihy základné – spôsoby nazerania na problémy: „zjevná oblast toho, co je zjevné, skrytá oblast toho, co je zjevné, zjevná oblast toho, co je skryté a skrytá oblast toho, co je skryté“? Takto predstavil štyri svety štyroch rozmerov Šneur Zalman z Ljady (1745 – 1813).
Nie veľmi zrozumiteľná teória pod perom Rabiho Niltona Bondera nadobúda zmysel, v čom mu pomáha časté využívanie vtipov a anekdot. Až tak časté, že keď si knihu človek len tak prelistuje, tak má pocit, že ide o zbierku židovských vtipov – podobnú, ako bola povedzme Rostenova kniha Jidiš pro radost. Tentoraz je to však Jidiše kop, čiže Židovská hlava. Nazretie do nej môže byť objavnou cestou, ktorá nám pomôže vidieť to, s čím sa v našom živote stretávame, trochu inak. Pomôže nám nielen odhaľovať nové významy, ale tiež prijímať to, čo odhaliť nemôžeme. Tomu, čo je v skrytej oblasti skryté, nikdy neporozumieme. Môžeme tým iba prejsť. Rabi Bonder hovorí, že ak to dokážeme, znovu sa objaví to, čo je zjavné.  Veselá kniha o veľmi zložitých veciach vo vnútri človeka. Aspoň toto je nepochybne zjavné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite