Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

FILM Noc patrí nám

.časopis .film

Bratia Bobby a Joseph nemôžu byť rozdielnejší. Joseph pokračuje v rodinnej tradícii a stelesňuje spravodlivého, poctivého policajta, pôžitkársky Bobby vedie nočný klub.

Bratia Bobby a Joseph nemôžu byť rozdielnejší. Joseph pokračuje v rodinnej tradícii a stelesňuje spravodlivého, poctivého policajta, pôžitkársky Bobby vedie nočný klub.
Práve v ňom sa začína organizovať obchod s drogami a pred Bobbym stojí voľba, na ktorú stranu zákona sa pridá. Príbeh, ako je v americkom filme obvyklé, pramení z dilemy hlavného hrdinu. Zásadné dejové zlomy a konflikty možno pomerne ľahko predvídať, napriek tomu film nepôsobí ako banálne klišé. Zásluhu na tom majú predovšetkým komplexne napísané postavy, ktoré nezostávajú len prázdnymi šablónami, ale zobrazujú pravdivé ľudské zápasy.
Vnútorný boj a premena hlavného hrdinu je podaná nezvyčajne autenticky, neuchyľuje sa k lacnej tézovitosti a moralizovaniu. Joaquin Phoenix dokáže presvedčivo stvárniť všetky emocionálne polohy hlavného hrdinu, Wahlberg a Duvall svojim postavám prepožičiavajú živosť. Film je režijne zaujímavo spracovaný. Dominujú síce dialógové sekvencie, vo vypätých pasážach však slovo prenechá miesto emotívne pôsobiacim obrazom. Týmto spôsobom dokáže režisér v kľúčových momentoch primať divákov prežívať zlomové momenty intenzívnejšie. Režisér James Gray zručne inscenuje dramatické situácie, vo vyhrotených sekvenciách necháva napätie stupňovať až do krajnosti. Tento efekt dosahuje premyslenou voľbou uhlov pohľadu, ale i ruchov a hudby, nasadzuje subtílnu hudobnú melódiu, ktorá dotvára pocit znepokojenia. Samozrejme, film sa opiera o typicky americké hodnoty cti, spravodlivosti a úcty k zákonu, ich nositeľom je tentoraz príbeh, ktorý dokáže priniesť realistický zápas jednotlivca.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite