Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Február 1948 – 1959

.časopis .fenomén

Február 1948
Vládna kríza vyústila do prevzatia moci komunistickou stranou. Prahou prešiel mohutný sprievod Ľudových milícií. Rudé právo uverejnilo vyhlásenie 170 kultúrnych činiteľov Kupředu, zpátky ni krok. ÚV KSČ pogratulovalo pracujúcemu ľudu k víťazstvu.

Február 1949
Generálna synoda cirkvi Československej schválila rezolúciu o účasti cirkvi na výstavbe socialistickej spoločnosti. Národné zhromaždenie prijalo zákon o jednotných roľníckych družstvách, ako aj zákon o Ústredí pre mechanizáciu poľnohospodárstva.

Február 1950
ÚV KSČ prerokoval správu o úderníckom hnutí, referát Klementa Gottwalda o činnosti strany od IX. zjazdu KSČ, ako aj referát Rudolfa Slánskeho o združstevňovaní dediny. ÚV zároveň vytýčil smernice na urýchlenú výstavbu socializmu a zvýšil päťročný plán. 

Február 1951
Opäť zasadal ÚV. Generálny tajomník KSS Štefan Bašťovanský predniesol správu o „špionážnej a záškodníckej činnosti V. Clementisa“. „Buržoázni nacionalisti“ Clementis, Husák a Novomeský boli vylúčení zo strany. Opäť sa zvýšili úlohy päťročnice.

Február 1952
Konala sa ideologická konferencia vysokoškolských pracovníkov. Minister informácií Václav Kopecký predniesol referát proti kozmopolitizmu ako ideológii amerického imperializmu. Vrcholila Akcia B – vysídľovanie nespoľahlivých osôb z veľkých miest.

Február 1953
Konal sa 1. celoštátny zjazd jednotných roľníckych družstiev. Delegáti okrem iného schválili návrh nových vzorových stanov. „Napriek zložitosti a náročnosti obrovskej prestavby vzrástla poľnohospodárska výroba v rokoch 1949 – 1953 o 12,7 percenta.“

Február 1954
V Bratislave mal premiéru prvý slovenský farebný hraný film Rodná zem. Jeho divácky úspech neoslabil ani príbeh, v ktorom sa „ľudové tradície ideálne uplatňujú v socialistickom živote Slovenska“. Buržoázni nacionalisti boli ešte vo vyšetrovacej väzbe.

Február 1955
Konal sa II. celoštátny zjazd Československého zväzu mládeže (prerokoval úlohy Zväzu i Pionierskej organizácie pri výstavbe socializmu) i II. celoštátny zjazd jednotných roľníckych družstiev (rokoval o zvyšovaní odbornej úrovne družstevných kádrov).

Február 1956
ÚV okrem iného rokoval o príprave jarných poľnohospodárskych prác. Na XX. zjazde sovietskych komunistov predniesol Nikita Chruščov referát o kulte osobnosti a jeho dôsledkoch. Svetová reakcia to využila na rozpútanie novej vlny antisovietizmu.

Február 1957
ÚV rokoval o efektívnosti výroby. Prijal aj rozhodnutie zlepšiť úroveň centrálneho riadenia. Dva roky po ukončení vojnového stavu so západným Nemeckom a normalizácii vzťahov s Juhosláviou Československo obnovilo diplomatické styky aj s Japonskom.

Február 1958
ÚV opäť riešil otázky novej organizácie a riadenia národného hospodárstva. Základným článkom novej organizácie sa stal podnik priamo riadený ministerstvom. Zlučovaním mali byť vytvorené väčšie podnikové celky. Prvé skúsenosti vraj boli priaznivé.

Február 1959
Mimoriadny XXI. zjazd sovietskych komunistov konštatoval, že v ZSSR zvíťazil socializmus a krajina vstúpila do obdobia rozvinutej výstavby komunistickej spoločnosti. Československo si existenciu socializmu na svojom území odhlasovalo o rok neskôr.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite