Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti svet

.časopis .udalosti

Na čom stavia Huckabee?Zdá sa, že líder republikánov do volieb je jasný – John McCain. Zostáva však jedno „ale“. Súboj, v

Na čom stavia Huckabee?
Zdá sa, že líder republikánov do volieb je jasný – John McCain. Zostáva však jedno „ale“. Súboj, v ktorom sa favoriti rodia z outsiderov, má ešte outsidera s potenciálom na prerod. Je ním Mike Huckabee. V .týždni sme už písali o tom, že republikáni potrebujú zmobilizovať voličov. Na to poukázal aj Newt Gingrich, jedna z najvýraznejších osobností Republikánskej strany, keď na konferencii Conservative Political Action vystríhal pred slabou aktivitou republikánskeho elektorátu. „Až 14,6 milióna demokratov si počas superutorka myslelo, že za ich kandidátov stojí za to hlasovať, a to isté si o svojich kandidátoch myslelo len 8,3 milióna republikánov.“ Mnohí komentátori si menšiu účasť republikánov vysvetľujú tým, že demokrati sú po dvoch volebných obdobiach s republikánskym prezidentom naladení bojachtivejšie. Druhým dôvodom však naozaj môže byť, že „ľudoví konzervatívci“, teda najbežnejší voliči Republikánskej strany, sa s top menami na kandidátke neveľmi stotožňujú. Prečo? Hoci sa konzervatívni kresťania nemalou mierou pričinili o dve víťazstvá Georgea W. Busha (a podľa Karla Rova im Bush za druhé víťazstvo prakticky vďačí), po voľbách protestovali, že sa ocitli na vedľajšej koľaji. Teda že ich hlasy sú republikánom dobré, ale ich postoje a viera už nie.
Na tom stavia Mike Huckabee, kazateľ a doteraz jediný človek v prezidentskom zápase, ktorému tzv. nábožná pravica naozaj dôveruje. V amerických médiách sa čoraz častejšie hovorí, že Huckabee má v rukách tromf – ľudí, ktorí cítia, že John McCain nebude hovorcom ich presvedčenia a hodnôt. Huckabee si buduje imidž ľudového politika, pritom je to šikovný rečník, nevystupuje upäto a nebojí sa šoubiznisu. Preto sa nedá odpísať ako „suchársky kresťan“. Dúfa, že k sebe strhne hlasy veriacich konzervatívcov. Je totiž jedným z nich. Vystupuje nie ako hovorca bohatých a mocných, ale zástanca tých, ktorí „zarábajú menej ako 50-tisíc dolárov ročne“. To na ňom ocenil aj neokonzervatívny komentátor David Brooks. Zrodí sa favorit z ďalšieho outsidera? Uvidíme. Isté je, že mnohí republikáni v establišmente sa predstavy baptistického kazateľa v Oválnej pracovni boja takmer rovnako ako demokrati. Huckabee na tomto strachu – a vnútornom spore v strane – zatiaľ dokázal stavať.
.mg


Ponorka
Minulý týždeň spustili do vôd Bieleho mora prvú jadrovú ponorku novej generácie od rozpadu Sovietskeho zväzu. Stroj sa volá podľa ruského kniežaťa Jurij Dolgorukij a unesie 12 až 16 balistických rakiet. 107-členná posádka vydrží v ponorke sto dní bez vynorenia na hladinu. Ruské námorníctvo vyvíjalo ponorku dvanásť rokov a má byť prvým krokom k jeho modernizácii.
.tb


Chceme štít
Novej ruskej jadrovej ponorky ani Putinových hrozieb sa nebojí poľský prezident Lech Kaczynski. Vyhlásil, že Poľsko by malo súhlasiť s umiestnením časti amerického protiraketového štítu na svojom území, pretože je to kľúčový faktor poľskej bezpečnosti. Podľa väčšiny Poliakov však štít len upriami na nich pozornosť a rakety veľkého nahnevaného suseda.
.tb


Chorváti bez EÚ?
Hraničné spory medzi Slovinskom a Chorvátskom ohrozujú skoré prijatie Chorvátska do EÚ. Slovinci, ktorí práve predsedajú Únii, údajne blokujú rokovania s chorvátskou vládou. Príčinou sporov je územie, ktoré Chorváti vyhlásili za ekologickú rybolovnú zónu a tým odstrihli Slovincov od prístupu k voľnému moru. Slovinský postoj však v EÚ jasne podporujú iba Taliani.
.mh


Výnimočný stav
Prezident Čadu Idriss Déby sa rozhodol vyhlásiť na celom území svojho štátu výnimočný stav. Hlava tejto africkej krajiny tak reagovala na útok vzbúrencov z východného Čadu na hlavné mesto N´Djamena. Vzbúrencom sa podarilo prebojovať až do blízkosti prezidentského paláca, odkiaľ ich po tvrdých zrážkach vytlačili vládni vojaci a zahnali ich späť na východ štátu.
.jm


Slobodné Rusko?
Jasný favorit marcových prezidentských volieb v Rusku Dimitrij Medvedev označil vo volebnom programe za svoje priority slobodu, súkromné vlastníctvo a nezávislé súdnictvo. Medvedev podporil zníženie daní, menej byrokracie a väčšiu rolu súkromného sektora. Chce znížiť aj závislosť ekonomiky od exportu surovín. Medvedev, ktorý je podpredsedom ruskej vlády a stojí v čele Gazpromu, si ďalej buduje povesť liberála – v rámci ruských pomerov.
.mh
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite