Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti doma

.časopis .udalosti

Nové diecézy Pápež Benedikt XVI. rozhodol o

Nové diecézy
Pápež Benedikt XVI. rozhodol o reorganizácií slovenských rímskokatolíckych diecéz. Jeho rozhodnutie minulý týždeň slovenským katolíkom tlmočil kardinál Jozef Tomko. Počet diecéz sa zvýšil zo šiestich na osem. Benedikt XVI. rozhodol o zriadení novej Bratislavskej arcidiecézy a Žilinskej diecézy. Novým metropolitom  arcibiskupom Bratislavskej arcidiecézy sa stal doterajší svätiaci biskup bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský a za nového žilinského biskupa bol vymenovaný doterajší svätiaci biskup Banskobystrickej diecézy Tomaš Galis. K takejto zmene diecéz došlo naposledy za cisárovnej Márie Terézie, keď na území Slovenska vznikli spišská, rožňavská a banskobystrická diecéza. „Reorganizáciu si vyžiadali nové potreby a zmeny, ktoré nastali v našej krajine na viacerých poliach,“ zdôvodnil rozhodnutie Svätého otca kardinál Tomko.  Sídlom arcibiskupstva zostáva aj naďalej Trnava. Trnavský arcibiskup Ján Sokol dostal od pápeža aj doživotné privilégium nosiť pálium – symbol metropolitu. Jeho nástupca už takúto výsadu nebude mať. Sokol tento rok dosiahne vek 75 rokov a bude sa musieť arcibiskupského stolca vzdať. O tom, či dostane poverenie viesť arcidiecézu aj naďalej, rozhodne pápež. Výnimočné postavenie Trnavy ako arcidiecézy súvisí podľa šéfredaktora Katolíckych novín Mariána Gavendu s výnimočným významom Trnavy v cirkevných a kultúrnych dejinách Slovenska.
Nové rozdelenie diecéz už stihlo vyvolať aj sklamané reakcie SMK. Jej predseda Pál Csáky vyhlásil, že maďarskí katolíci chcú maďarského biskupa. „Ak gréckokatolíci môžu mať dvoch biskupov a dve diecézy, ak Ukrajinci – pravoslávni majú dvoch biskupov a aj ostatné cirkvi majú vlastných biskupov, nerozumiem, prečo práve Maďari na Slovensku, ktorých je približne 400-tisíc, by to nemohli mať,“ tvrdí Csáky. Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika sú katolícki veriaci na Slovensku súčasťou Katolíckej cirkvi na Slovensku, a tá sa nedelí podľa národnosti. Na Slovensku sú tiež podľa neho biskupi, ktorí hovoria plynulo po maďarsky a pravidelne sa pastoračne venujú veriacim maďarskej národnosti. Predseda SMK zrejme zabudol aj na ďalšiu vec. O nových diecézach a biskupoch sa na rozdiel od množstva iných vecí nerozhoduje v parlamente či na koaličnej rade, ale vo Vatikáne.
.jm


Stop zámene
Ministerka Zdenka Kramplová požiadala Lesy SR o pozastavenie vkladu pozemkov v okolí Liptovskej Mary do katastra nehnuteľností. Návrh na vklad bol vyústením zámeny  pozemkov, na ktorej sa Lesy SR dohodli s firmou DH Finance Slovakia. Ministerka rozhodnutie odôvodnila tým, že pozemky sa nachádzajú v chránenej oblasti. O celej kauze . týždeň informoval v čísle 6/ 2008.
.jm


Pokuty
Televízia Markíza musí zaplatiť pokutu 1,2 milióna korún, ktorú jej udelila licenčná rada za odvysielanie pozitívne ladenej reportáže Mafián o  členovi skupiny tzv. takáčovcov. Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie rady. Súd potvrdil aj pokutu vo výške 1,6 milióna korún pre TV JOJ za reality šou Vyvolení, kde správanie účastníkov mohlo negatívne ovplyvniť maloletých.
.eč


Tlmočník

Podpredsedovi parlamentu za SDKÚ Milan Hort má problém. Na pracovnú cestu do Talianska si ako tlmočníka zobral svojho syna. Ten za to od kancelárie NR SR  vyinkasoval odmenu 48-tisíc korún. Hort sa bráni, že syna si vyžiadala talianska strana. Na margo takéhoto argumentu sa dá len parafrázovať refrén jednej staršej pesničky: My nie sme Taliani, pán podpredseda...
.jm


Rýchla Tomanová
Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová sa po dlhšom mlčaní vrátila na titulné strany novín skutočne razantne. Jej snaha uľahčiť občanom prípadný výstup z 2. dôchodkového piliera, na ktorý po novom už nebude treba notársky overený podpis, bola taká intenzívna, že aj predpísané legislatívne lehoty išli bokom. Vraj to občania žiadali. Selektívna ústretovosť.
.rži


Rekordný kokaín
Slovenskí colníci majú za sebou unikátny protidrogový zásah. Zadržali takmer 164 kilogramov čistého stopercentného kokaínu za viac ako 1,6 miliardy korún. Je to dvanásťkrát viac ako všetok zadržaný kokaín na Slovensku za posledných desať rokov. Aj v rámci krajín EÚ je to mimoriadny úspech. „Bola to naša sólo akcia, boli to naše operatívne poznatky, slovenských zložiek a naša vlastná analytická činnosť,“ vyhlásil Jozef Dudáš, šéf Colného kriminálneho úradu.
.eč
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite