Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Západ prijíma polygamiu

.časopis .týždeň vo svete

Vyhlásenia cantenburského arcibiskupa o

Vyhlásenia cantenburského arcibiskupa o tom, že Veľká Británia bude časom musieť prijať šaríju, aspoň na riešenie niektorých rodinných a finančných sporov v moslimskej komunite, nie sú až také absurdné, ako by sa mohli zdať.


Gordon Brown proti názorom arcibiskupa síce protestoval, k vlastnej vláde je však omnoho tolerantnejší. Ministerstvo práce a dôchodkov totiž vypracovalo nové pravidlá, podľa ktorých sa má riadiť sociálna podpora, a v nich sa podľa novín Sunday Telegraph objavuje toto tvrdenie: „Keď existuje platné polygamné manželstvo, žiadateľ/ka a jeho/jej manžel/ka budú dostávať podporu vo výške prislúchajúcej párom... Suma prislúchajúca každému ďalšiemu manželskému partnerovi je v súčasnosti 33,65 libier.“

.zarábame na manželkách
Zaujímavé peniaze? Stačí si vziať príklad. Moslimský prisťahovalec sa vo svojej domovskej krajine právoplatne ožení so štyrmi ženami, čo je maximálny počet, ktorý povoľuje šaríja. Vo Veľkej Británii sú mu všetky štyri sobáše uznané ako platne uzatvorené – a podľa výpočtov britských novinárov môže dostať iba na sociálnej podpore ročne 10-tisíc libier.

Nečudo, že britskí daňoví poplatníci reagovali na zverejnenie nových pravidiel ministerstva značným znepokojením. Niektorých najväčšmi trápi klasická otázka krajiny prijímajúcej prisťahovalcov – kto to všetko zaplatí? Argumentujú, že Británia predsa nepotrebuje nových žiadateľov o sociálnu podporu, ale skôr ekonomicky aktívnych ľudí bez zbytočného bremena pre sociálnu sieť, aj tak preťaženú.
Vyplácanie sociálnej podpory všetkým manželkám jedného manžela má však aj iné tienisté stránky. Briti sa právom pýtajú, ako je možné, že krajina, ktorá považuje bigamiu – a teda aj polygamiu – za nezákonnú, uznáva, aspoň pri praktických finančných záležitostiach, pred úradmi jej existenciu? A akú budúcnosť majú hodnoty slobody a rovnakých práv muža a ženy, ak sa moslimská polygamia rozšíri na Západ? Ešte aj liberáli, ktorých netrápi zavádzanie islamského životného štýlu do západnej spoločnosti, by teraz radi vedeli, prečo sa Brit nemôže v Británii legálne oženiť s viac ako jednou ženou, keď jeho moslimský sused môže svoje viaceré manželky smelo živiť zo štátnej kasy.

.môžu dúfať?
Takže napokon je všetko inak. Šaríja už vo Veľkej Británii čiastočne platí, arcibiskup z Cantenbury je zneuznaným prorokom, ktorý vidí do veľmi blízkej a nevyhnutnej budúcnosti – a Gordon Brown by sa mu mal za svoju netolerantnú kritiku ospravedlniť. A niektorí mladší britskí muži smú dúfať, že časom nebude s uzavretím polygamného manželstva problém ani pre rodených Britov a im sa splní smelý sen o viacerých manželkách, ktoré navyše nebudú mať povinnosť uživiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite