Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ne/závislá TASR

.veronika Folentová .časopis .komentáre

Nové financovanie, nový názov, nové riadiace orgány... To všetko sa prvého mája môže stať skutočnosťou, ak parlament prijme návrh zákona o

Nové financovanie, nový názov, nové riadiace orgány... To všetko sa prvého mája môže stať skutočnosťou, ak parlament prijme návrh zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky z dielne Ministerstva kultúry SR.

Po šestnástich rokoch sa poslanci rozhodli zmeniť postavenie TASR – Slovakia. Ministerstvu kultúry sa znepáčil zákon, ktorý podľa nich už nevyhovuje dnešným trendom a dostatočne nezabezpečuje nezávislosť štátom dotovanej agentúry od politických záujmov. A našlo hneď aj riešenie problému – verejnoprávnosť. V prípade prijatia zákona by nám tak na slovenskej mediálnej scéne k nezávislému verejnoprávnemu Slovenskému rozhlasu a ešte k nezávislejšej verejnoprávnej Slovenskej televízii pribudla tretia vysoko nezávislá verejnoprávna inštitúcia v podobe tlačovej agentúry TASR.
    Jednou zo zmien, ktorú ponúka návrh zákona,  je spôsob financovania. Tlačová agentúra TASR bude môcť v prípade jeho prijatia čerpať financie, tak ako doteraz, z predaja spravodajstva a z príspevkov zo štátneho rozpočtu. Okrem toho môže využívať zdroje z fondov Európskej únie alebo si bude môcť privyrobiť predajom a prenájmom svojho majetku.
Keby sa stalo, že agentúre chýbajú finančné prostriedky, môže požiadať o peniaze zo štátneho rozpočtu na realizovanie svojich projektov. Niektoré projekty sú už pripravené. Ako uviedol pre tlačovú agentúru SITA generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, jedným z nich je bezplatné sprístupnenie archívu obrazového a slovného spravodajstva na internetovej stránke. TASR je jediná inštitúcia na Slovensku, ktorá disponuje agentúrnymi správami od jej začiatkov. Archív však bude sprístupnený len pre potreby verejnosti, a nie na komerčné použitie.
Najvýraznejšou zmenou v návrhu je oproti zákonu o Česko-slovenskej tlačovej kancelárii Slovenskej republiky z 30. januára 1992 zmena vedenia a riadiacich orgánov. Dnešného generálneho riaditeľa, ktorý stojí na čele tlačovej agentúry a doteraz ho menovala a odvolávala NR SR, má doplniť päťčlenná správna rada. Jej štyroch členov bude menovať a odvolávať NR SR. Mali by to byť odborníci v oblasti práva, ekonómie, teórie žurnalistky a informačných technológií. Piateho si volia a odvolávajú zamestnanci tlačovej agentúry spomedzi nich.
Medzi základné právomoci správnej rady budú v prípade prijatia zákona patriť volenie a odvolávanie generálneho riaditeľa a určovanie jeho odmien. Výšku odmien a platu však ohraničuje návrh zákona. Správna rada môže podľa tohto vymedzenia za rok odmeniť generálneho riaditeľa len do výšky jeho ročnej mzdy, ktorú zákon definuje ako dvojnásobok platu poslanca NR SR. Výška mesačného platu poslanca NR SR je približne 120-tisíc (zdroj: eTREND). Z toho vyplýva, že generálny riaditeľ má nárok na 240-tisíc mesačne. Za rok táto suma narastie na 2,9 milióna. Ale je tu ešte možnosť, že v prípade vysokej spokojnosti správnej rady s jeho činnosťou sa môže jeho plat zdvojnásobiť, čo by predstavovalo takmer 6 miliónov za rok.
Na to, či verejnoprávna tlačová agentúra informuje ľudí v ich záujme (z pohľadu štátu) a či si za to zaslúžia príspevky z rozpočtu, bude dohliadať tvorca návrhu, teda Ministerstvo kultúry. Otázkou ostáva, či sa naplní sen Ministerstva kultúry, a teda, či sa z TASR stane nezávislejšia agentúra.
Veronika Folentová

Autorka je študentka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite