Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monitor live

.jolana Čuláková .časopis .komentáre

Tohtoročný monitor, presnejšie Testovanie 9, som zažila na vlastné oči. Ráno o pol ôsmej som sedela za mahagónovým stolom v budove so svetložltou opadanou omietkou. Spolu s učiteľmi z ďalších škôl

Tohtoročný monitor, presnejšie Testovanie 9, som zažila na vlastné oči. Ráno o pol ôsmej som sedela za mahagónovým stolom v budove so svetložltou opadanou omietkou. Spolu s učiteľmi z ďalších škôl som sledovala ruky riaditeľky, ktorá pred nás položila balík. Priniesol ho pred niekoľkými dňami kuriér.
Aby bol možný únik informácií ešte viac eliminovaný, kuriér si človeka, ktorý balík prevzal, odfotografoval. Našou úlohou bolo skontrolovať obsah balíka.
Medzi deviatakmi som mala syna. Všetko prebiehalo podľa plánu, balík bol prelepený a zapečatený. Testy sme spočítali a roztriedili. Presne o ôsmej ich učitelia odniesli do tried a o desať minút zavládlo ticho. Trvalo štyridsaťpäť minút. Potom decká prúdili von z tried. Smerovali po dlhej chodbe k taškám s desiatou. Tú nestihli poriadne rozbaliť, niektorí len nešťastne sedeli, iní sa usmievali, prevracali oči, vzdychali, zopár dievčat fňukalo. Sťažovali sa na nespravodlivosť a málo času. Na oddych nemali ani desať minút a už ich učitelia klopkaním na hodinky hnali naspäť. Potom zasa von z tried a naspäť. Ešte slovenský jazyk.
O pol dvanástej bolo po všetkom.

Zašla som za synom cez prvú prestávku. Iba kývol rukou. Evidentne by bol najradšej, keby som ho pred spolužiakmi nestrápňovala. Spolu s učiteľmi, ktorí neboli prítomní na testovaní, sme si v riaditeľni listovali zvyšné testy a zhodli sme sa, že na ich vypracovanie je strašidelne málo času. Výsledky opäť nebudú odzrkadľovať vedomosti.
Sedela som znovu za mahagónovým stolom. Ako som listovala v testoch, napadlo mi, že môžem synovi počas krátkej prestávky prezradiť niekoľko úloh, aby si vylepšil matematické zručnosti. Nič také som neurobila, bolo by to zbytočné. Táto časť nebola hodnotená a môj syn sa nepachtí za dobrými známkami za každú cenu. Patril pritom medzi tých, ktorí poctivo vypracovali aj druhú časť testov. Pri večeri mi ich podrobne opísal s tým, že bola ľahšia ako príklady, poučky a gramatika dohromady. Ale niektorí spolužiaci po oznámení, že táto časť nebude zarátaná do hodnotenia, ich vypracovali len nedbalo alebo sa rovno na všetko vykašľali.
Na výsledky sa budem pozerať s veľkou nedôverou. Nie pre únik informácií a výhodu pre vyvolených. Pre nezmyselnú nevýhodu pre všetkých. Premýšľam, čo od mladých chceme. Hoci sa syn tváril, že to všetko bolo v pohode, večer sa vykašľal na World of Warcraft aj na Kriminálku Miami a zaľahol do postele...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite