Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti .doma

.časopis .udalosti

Keď opozícia víťazíHoci sa najprv zdalo, že opozícia si spojením tlačového zákona s

Keď opozícia víťazí
Hoci sa najprv zdalo, že opozícia si spojením tlačového zákona s hlasovaním o Lisabonskej zmluve uplietla riadny bič, napokon zrejme zaznamená prvé veľké víťazstvo nad Robertom Ficom. Tomu sa okrem zle zvolenej taktiky vypomstilo aj to, že na rozdiel od opozičných strán nemá v zahraničí dobré kontakty. Ku kritike OBSE sa tak pripojili aj eurosocialisti ústami Hannesa Swobodu. Ten na stretnutí s premiérom Ficom, ktorého strana túži po akceptácii zo strany európskych socialistov, takisto požadoval zmeny v tlačovom zákone. Vládna koalícia v parlamente zrejme napokon vyhodí najspornejšie ustanovenia o práve na odpoveď a o sankciách. Opozícii na čele s Mikulášom Dzurindom sa tak podarilo odpútať kritiku európskych inštitúcií od blokácie Lisabonskej zmluvy a pripútať ju k návrhu zákona ministra kultúry Mareka Maďariča. Preto už minulý štvrtok Brusel ani slovenské médiá príliš nevzrušilo, že opoziční poslanci tretíkrát opustili pred hlasovaním o eurozmluve parlamentnú sálu a predseda parlamentu Pavol Paška odsunul hlasovanie na neurčito. Líder SDKÚ M. Dzurinda preto mohol len spokojne konštatovať, že sa tým vytvoril priestor na to, aby vláda zmenila sporný tlačový zákon. Napriek tomu, že bude nepochybne dobré, ak vládna koalícia upustí od problémových ustanovení tlačového zákona, z väčšieho nadhľadu vyzerá celý spor veľmi čudne. Lisabonská zmluva, ktorú bez akýchkoľvek výhrad podporuje s výnimkou KDH celá politická scéna, je totiž mimoriadne dôležitým dokumentom – na rozdiel od tlačového zákona sa bude týkať takmer všetkých oblastí politiky na Slovensku. Zmluva so sebou prináša  zásadný presun kompetencií zo štátov na Európsku úniu. Posilňuje aj inštitúcie ako Európsky súdny dvor, ktorý bude mať ešte lepší nástroj, než dosis,  pomocou nenapadnuteľných súdnych výrokov presúvať ďalšie kompetencie pod gesciu Bruselu. Takisto mnohé ciele tejto eurozmluvy naznačujú, že nejde o ideologicky neutrálny dokument, ako sa javí z diskusie nielen na Slovensku. Ciele ako „plná zamestnanosť“ pôsobia ešte „socialistickejšie“ než niektoré paragrafy tlačového zákona. Fakt, že verejná debata o  podstate eurozmluvy a jej dosahoch je úplne v tieni tlačového zákona či iných tém, znepokojuje preto via, než tie najbizarnejšie paragrafy z dielne ministra Maďariča .
.mh


Spor o Horvátha
Ústavnoprávny výbor nepodporil návrh Vladimíra Mečiara týkajúci sa ústavného sudcu Juraja Horvátha. Mečiar navrhol, aby parlament prijal uznesenie, ktorým by vyzval prezidenta Ivana Gašparoviča, aby Horvátha odvolal. Opozícia i Smer si myslia, že sudca, ktorý bol v minulosti odsúdený za trestný čin, by mal odstúpiť sám. Chcú tiež novelizovať ústavu, aby sa podobný prípad neopakoval. 
.tg .sita


Testovanie
Konečne sa podarilo testovanie deviatakov bez predčasného úniku testov. Bývalý minister školstva Lászlo Szigeti (SMK) kritizoval fakt, že náročné testy zo slovenčiny boli identické na slovenských aj maďarských školách. Postup ministra Mikolaja, nominanta SNS, považuje Szigeti za účelový, lebo minister teraz môže vyhlásiť výsledky testov z maďarských škôl za katastrofálne.
.eč


Nevšímavý hovorca
Poslanci za KDH Vladimír Palko a Pavol Minárik vyjadrili obavu z toho, že časť cirkevnej hierarchie je poplatná vláde Roberta Fica. Hovorca Konferencie biskupov Marián Kováčik to odmietol. Zároveň povedal, že kriminalizácia demokraticky zvolenej vlády nie je namieste. Pán hovorca si asi nestihol všimnúť, že je to naopak. Vláda kriminalizuje demokraticky zvolenú opozíciu.
.jm


Slabé pohyby
Pohyby v dočasne otvorenom 2. dôchodkovom pilieri sú zatiaľ minimálne – od začiatku roka do 5. februára z neho vystúpilo 4 904 sporiteľov, vstúpilo doň 1 326 sporiteľov. Masovému opúšťaniu 2. piliera nič nenasvedčuje, čo zrejme privolá väčšiu snahu vlády odlákať sporiteľov. Inak sa nenaplní očakávanie, že toto opatrenie zlepší bilanciu Sociálnej poisťovne.
.rži


Spoločný dejepis
Do piatich rokov by mala vzniknúť spoločná slovensko-maďarská učebnica dejepisu. V Košiciach sa na tom dohodla komisia slovenských a maďarských historikov. Zatiaľ však stále nie je jasné, či sa spoločný dejepis dostane aj do rúk slovenských študentov. Minister školstva za SNS Ján Mikolaj totiž nesúhlasí s tým, aby výsledné dielo malo na Slovensku status učebnice. Podľa neho by spoločný dejepis mal byť len doplnkovou monografiou. 
.jm
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite