Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klaus je vtipnejší

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

Čo si o českých prezidentských kandidátoch myslí Tomáš Němeček, komentátor českých Hospodářských novin?

Čo si o českých prezidentských kandidátoch myslí Tomáš Němeček, komentátor českých Hospodářských novin?

.čo majú Klaus a Švejnar spoločné?
Majú sklon pristupovať k zložitejším problémom tak, že merajú náklady a výnosy. Ekonomickému mysleniu prikladajú zásadnú váhu. Obaja sú za školné na univerzitách alebo za americký radar v Česku, teda presnejšie, ako ekonómovia vravia, „áno, ale...“. Obaja majú, každý svojím spôsobom, radi Ameriku.

.v čom sa najviac odlišujú?

Klaus je vtipnejší. Jan Švejnar má sklon odpovedať úzkostlivo presne a bez humoru – keď sa ho v jednej prihlúplej ankete spýtali, či majú deti veriť na Ježiška, odpovedal, že áno: „Je to pre ne významný zdroj radosti a uspokojenia. Zároveň im to vštepuje spoločensky žiaduce hodnoty.“

.a pokiaľ ide o ekonómiu?

Klaus je pracovitejší. Jan Švejnar sa vďaka rodinnému zázemiu i rýchlej akademickej kariére v Amerike prepracoval medzi príslušníkov „davoského národa“, čo je metafora pre účastníkov globálnych konferencií a predsedov dozorných rád nadnárodných bánk. A dnes sa Švejnar riadi zlatým pravidlom „účasť v paneli áno, napísať štúdiu nie“. Klaus je ideologickejší, Švejnar má dnes názory hlavného ekonomického prúdu – oboje však v Česku po väčšinu 90. rokov znelo objavne.

.líšia sa od seba aj ľudsky?

Klaus je pomstivý a má dlhú pamäť, ktorou nepríjemne pripomína Edvarda Beneša. Švejnar má, naopak, ležérnu vľúdnosť a priateľskosť, ktorá imponuje pri prvom stretnutí hádam každému.

.prečo český biznis podporuje viac Klausa?

Technokratickým ľuďom je bližší. Mnohí sú presvedčení, že kto je pravičiar, musí nutne byť i za Klausa. Zdá sa im vypočítateľný, reprezentatívny a nevidia dôvod ho meniť. Časť z nich mu koniec koncov vďačí za svoj osobný vzostup a zbohatnutie v priebehu transformácie.

.čo je pre ekonóma najzaujímavejšie na Klausovi a čo na Švejnarovi?

Na Klausovi je najzaujímavejšie, že nekradol; napriek tomu, že náklady by boli také nízke a výnosy také vysoké. Keď žmúril oči nad krádežami na finančnom trhu, keď toleroval sponzorské škandály v ODS, keď sa zastával rôznych finančných hochštaplerov – zrejme vždy sám veril tomu, čo vraví a robí. Je väčší idealista, než sa o ňom súdi. A má až dojemne zábavnú potrebu dokazovať svoj presah cez „len“ ekonomiku: že čítal Kafku, že sledoval Antonioniho i Felliniho a že sa zaujíma o klímu... Na Janovi Švejnarovi je najzaujímavejšie, že napriek zdanlivej nepraktickosti vedca je veľmi schopný biznismen. Chcel si život užiť – a podarilo sa mu to.
.rži
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite