Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profesor balí kufre

.imrich Gazda .časopis .týždeň vo svete

Výstrely šampanského, fyzické útoky, skolabovaný poslanec. Odvolávanie vlády na taliansky spôsob.

Výstrely šampanského, fyzické útoky, skolabovaný poslanec. Odvolávanie vlády na taliansky spôsob.


Kabinet Romana Prodiho ešte ani poriadne nedoriešil odpadkový problém v Neapole, a už musel vymetať neporiadok spod vlastných stolov. V polovici januára talianska polícia začala vyšetrovať pre podozrenie z korupcie manželku ministra spravodlivosti Clementa Mastellu. Ten ponúkol demisiu, ktorú premiér Prodi neprijal. Keď sa však o pár dní ukázalo, že v korupčnom škandále figuruje aj meno samého Mastellu, ten rezignoval na funkciu a so svojou malou kresťanskodemokratickou stranou UDEUR koalíciu opustil. Prodiho vláda tak prišla o podporu troch senátorov, ktorí v hornej komore parlamentu zabezpečovali vláde nadpolovičnú väčšinu jedného hlasu.
Nasledovalo hlasovanie o dôvere vláde. V dolnej komore ho premiér Prodi vďaka výraznej väčšine koaličných poslancov prežil, no situácia v senáte sa zdramatizovala. Senátori za UDEUR vyhlásili, že kabinet nepodporia. Podobný postoj zaujali aj niektorí doživotní senátori (bývalí prezidenti), ktorí dovtedy vládu podporovali.


.zátkami do vlády
„Som tu, aby som pripomenul mnohé veci, ktoré sme dosiahli, a aby som zdôraznil potrebu pokračovať v reformách,“ apeloval na senátorov pred hlasovaním Il Professore, ako Prodiho prezývajú Taliani. Hoci jeho vláda zložená z kresťanských demokratov, zelených, socialistov, postkomunistov a ďalších piatich strán dosiahla drobné úspechy, na vykonanie ráznych reformných krokov, najmä v ekonomickej sfére, nemala potenciál.
V Palazzo Madama, kde sídli taliansky senát, to riadne zaiskrilo, keď v rozprave pred hlasovaním vystúpil s emotívnym prejavom Nuccio Cusumano (UDEUR), ktorý sa rozhodol v hlasovaní vládu podporiť. Tesne po prejave ho fyzicky napadol stranícky kolega Tommaso Barbato. Cusumano skolaboval a zo senátu ho vyniesli na nosidlách. Po oznámení výsledkov hlasovania sa senátna miestnosť zmenila na cirkusovú arénu. Opoziční poslanci tlieskali a objímali sa, Domenico Gramazio s Ninom Stranom z Národnej aliancie dokonca vytiahli šampanské. „Dajte preč tie fľaše, nie sme v krčme,“ musel ich okríknuť predseda senátu. To už natešení poslanci hádzali zátky z fliaš do lavíc členov vlády. V meste zatiaľ oslavovali taxikári, ktorí proti Prodiho vláde už viackrát protestovali. Priaznivci Berlusconiho strany Forza Italia sa s vlajkami a spevom prevážali po Ríme v otvorených autách.

.čo bude?
Predčasné voľby, alebo dočasná vláda? To boli dve alternatívy, z ktorých si prezident Napolitano mohol vybrať, keď profesor Prodi podal demisiu. Ide sa k urnám, zavelil Silvio Berlusconi. Podporili ho aj lídri Národnej aliancie a Ligy severu, ktoré sa Berlusconi, inak jediný premiér v povojnovej histórii, ktorý vydržal celé funkčné obdobie, usiluje zjednotiť do svojho nového politického projektu Strana slobody. Prieskumy ukazujú, že voľby by Berluscu katapultovali späť do premiérskeho kresla.
Aj preto proklamuje líder Demokratickej strany (PD) Walter Veltroni, s ktorým sa počíta ako s novým šéfom ľavice, že „hlasovanie dnes znamená nestabilitu zajtra“. Súhlasí s ním aj prezident Napolitano, ktorý sa minulý týždeň rozhodol pokúsiť o vytvorenie prechodného kabinetu, ktorý by reformoval nestabilný volebný systém. Jeho zostavením poveril predsedu senátu Mariniho (PD). Podporu pre dočasnú vládu však Marini musí získať v celom politickom spektre, a to sa mu zrejme nepodarí, lebo časť opozície už vyjednávania odmietla. Taliani tak pravdepodobne čoskoro budú hľadať svoju 63. vládu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite