Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Toto je new rave

.matej Lauko .časopis .hudba

Má to čosi z punku a new wave, elektronika sa mieša s ostrými basgitarami, synťáky s kvílivými popevkami. Pre niekoho je to len umelo vytvorená škatuľka, nosí sa nielen v hudbe, ale aj v móde.

Má to čosi z punku a new wave, elektronika sa mieša s ostrými basgitarami, synťáky s kvílivými popevkami. Pre niekoho je to len umelo vytvorená škatuľka, nosí sa nielen v hudbe, ale aj v móde.


Žáner zvaný new rave (alebo tiež nu rave) uzrel svetlo sveta pomerne nedávno, približne v roku 2006. Jeho materskou krajinou je Veľká Británia a výmyselníkmi názvu sú bezpochyby britskí Klaxons. Ich album Myths Of The Near Future vyšiel na začiatku minulého roku, predchádzali mu épečká a single spolu s prvými ohlasmi na vlnách rádií BBC, XFM a v televíznom éteri nezávislej MTV Two. Hudbu Klaxons za new rave tituloval Joe Daniel, spoluzakladateľ nezávislého britského vydavateľstva Angular, v ktorom kapela vydala prvý singel Gravity‘s Rainbow. Označenie mu mohlo zísť na um aj pre spojenie originálneho zvuku skupiny so starými raveovými nahrávkami, napríklad singlovka It‘s Not Over Yet je prerábka skladby dídžejského projektu Grace z 90. rokov. O propagáciu a najmä uplatnenie nálepky new rave sa potom dostatočne postaral britský magazín NME.
Samotní Klaxons sú známi nekonvenčným vystupovaním a posmeškami na margo mediálneho rozruchu. Členovia skupiny sa viackrát vyjadrili, že na termíne, ktorým ich označujú, vôbec netrvajú a vznikol v podstate zo žartu. Ich debutová platňa je pozoruhodná zmes nezávislého rocku, tanečných vplyvov a literárnych inšpirácií, ktoré spolu tvoria konceptuálny sci-fi album. Na minuloročnom viedenskom koncerte v klube Flex zahrali všetky skladby z platne a vytvorili nimi výbornú atmosféru, väčšina divákov bola oblečená v obdobnom štýle ako ich obľúbená skupina, nechýbali namaľované očné linky a rôzne fosforeskujúce doplnky.

Aj napriek skepticizmu zlých jazykov Klaxons nie sú len jednorazovými predstaviteľmi súčasných módnych trendov. Ich miestami insitné videoklipy, masívne šírené na internete, takisto nemusia ulahodiť každému (napríklad Magick s odpornou zelenou tekutinou striekajúcou z očí členov kapely). Jamie Reynolds, James Righton a Simon Taylor-Davis sprevádzaní neoficiálnym štvrtým členom, bubeníkom Steffanom Halperinom, svojím vstupom na hudobnú scénu spustili lavínu nadväzujúcich kapiel a z new rave sa stalo žánrové označenie. Kapela dostala Mercury Music Prize a v súčasnosti pracuje na novom albume, ktorý vraj bude úplne iný než debut. „Od prvého dňa sme chceli byť popová kapela. Nikdy sme nechceli byť indie kapela, nikdy sme nechceli byť módna kapela. Všetkým sa nám páči popmusic, niečo také, ako robil David Bowie,“ povedal webovému magazínu Pitchfork hlavný gitarista Simon.

.materiál na remixy
Newraveové nahrávky sú dobrým materiálom na remixovanie a často bývajú v katalógoch popredných tanečných labelov. Z veľkého množstva remixov piesní Klaxons spomeňme projekt Simian Mobile Disco, dvojicu producentov a dídžejov Jamesa Anthonyho Shawa a Jamesa Forda. Práve Ford bol dôležitou postavou pri konečnom formovaní zvuku Klaxons, produkoval ich debutový album. Pod jeho producentskou taktovkou vznikol však aj nový album Arctic Monkeys či výborná platňa For Screening Purposes Only rozpadnutých disco-metalových pankáčov Test Icicles, ktorí sa ex post ukazujú ako veľkí inšpirátori mnohých neskorších kapiel. Simian Mobile Disco ako Fordov autorský hudobný projekt tvorí tanečnú hudbu pre prestížnu francúzsku značku Kitsuné.
Ďalšími menami newraveovej scény sú napríklad kapely SHITDISCO, Bono Must Die, Foals, newyorské duo Shy Child, Late Of The Pier, New Young Pony Club, popovejšie znejúci Calvin Harris a – podľa niektorých publicistov – do istej miery aj brazílska úderka CSS, ktorá by na Pohodu mala napokon zavítať tento rok.

.grindie = grime + indie
Jednou z nových kapiel je britská zostava Hadouken!, ktorá sa do povedomia britskej mládeže dostala minulý rok vďaka sérií koncertov a limitovanej edícii Not Here To Please You. Išlo o unikátnu mixtape vydanú na USB kľúči (recenzia v .týždni 50/2007). O Hadouken!, pomenovaných podľa bojovej techniky z videohry Street Fighter, sa píše aj ako o kapele hrajúcej disco punk či grindie. Najmä posledná nálepka je výstižná: spája grime, teda britskú urbánnu scénu, s indie prvkami. Táto formácia robí hudbu, v ktorej nachádzame dokopy splývajúce prvky rôznych samostatných žánrov, je tu za hrsť klubovej párty atmosféry, punku, rocku a nebojme sa povedať, že i ema.
Debutový album plánujú Hadouken! na najbližšie dni, ich nazeranie na život azda najpresnejšie vystihuje veršík „down to the pub / up to the club“ z textu pesničky Liquid Lives. Je to ostrá porcia dnešnej trendy hudby, zábava, ktorá sa páči britským tínedžerom, ale svoje miesto má (možno na spestrenie) aj v playlistoch alternatívnych hudobných programov. „Hadouken! sú vulgárni – sú to songy o zízaní na ženské poprsie, bitkách, sexe, pití a všetkom podozrivom, ale odspievané absolútne priamo, s veľkými a špinavými basovými linkami. Ak ste niekedy rozmýšľali, ako by znela spolupráca Dizzeeho Rascala s Test Icicles, odpoveďou sú Hadouken!,“ píše zanietená britská hudobná stránka Highvoltage. Sú svojskí a tým aj zaujímaví a nemusíte byť nutne v puberte, aby ste si ich krikľúnstvo aspoň na chvíľu obľúbili.
O štýlovej nadväznosti možno vravieť pri zostave Glamour for Better, ktorá sa na britské undergroundové výslnie dostala len pred pár mesiacmi, najmä vďaka  čoraz vyhľadávanejšiemu zdroju novej hudby, internetu. Dnes ju preto volajú na väčšie vystúpenia, dokonca aj do Austrálie či USA. Glamour for Better hrajú veľmi ukričanú hudbu hodnú newraveovej nálepky, s ráznymi bicími, kvíliacimi gitarami a prvkami drum‘n‘bassu. „Ak máte radi Klaxons a Hadouken!, budú sa vám páčiť aj Glamour for Better,“ myslí si redaktor Steve Lamacq z rádia BBC a bez váhania tým kapelu radí do newraveového chlievika. Aj Glamour for Better priznávajú inšpiráciu spomínanými Test Icicles. Je zaujímavé, ako táto, u nás málo známa partia, ktorá počas svojej existencie vydala len jednu platňu a po rozpade výberovku raritných vecí s príznačným názvom Dig Your Own Grave, ovplyvnila súčasný britský tanečno-rockový zvuk.

.newraveová móda
New rave má čo do činenia aj s hitmi v obliekaní mladých ľudí. Klaxons, hoci nechcú byť škatuľkovaní a odmietajú módne trendy, sú ich predstaviteľmi a nositeľmi. Čo sa nosí? Nemali by chýbať mikiny s kapucňami a prípadne i šiltovky. Časté sú pestrofarebné či čierno-biele kocky na topánkach, šiltovkách, šáloch a mikinách. Extravagantnosť zdôrazňujú najmä svetlé odtiene, darí sa fialovej, ružovej, svetlozelenej. Dobré sú aj staré gýčové tričká.
„Máte problém, čo na seba na dnešnú akciu vo vašom obľúbenom klube? Riešenie je jednoduché! Všetky veci v odtieni sivej, čiernej a inej nezaujímavej farby dajte bokom, nechajte si len tie vo farbách Rubikovej kocky,“ píše sa na „urban/street fashion blogu“ o súčasných módnych trendoch www.hejty.sk. Pod článok s obrázkami exkluzívnych modelov newraveovej kolekcie čitateľka podpísaná ako „echo“ uvádza tento komentár: „Prvýkrát som sa s new rave stretla v Británii. Zapáčilo sa mi to a obliekam sa tak. A čoraz viac si všímam, ako to prichádza na Slovensko, čo ma dosť mrzí, Klaxons už pozná skoro každý a to sa stane aj s menej známymi kapelami“.
Uvidíme, kam sa newraveová hudobná scéna posunie tento rok, lebo za objavenie aktuálneho hudobného i módneho hitu vďačíme predovšetkým nedávnej minulosti. Zaujímavé bude tiež počkať na druhý album Klaxons, ktorý ukáže, či sú naozaj originálni, a práve preto takí dobrí. Momentálne je new rave zábavný a ešte nezačal nudiť.

Autor je hudobný publicista.

NEW RAVE / Za tvorcov new rave sa považuje britská kapela Klaxons a ľudia, ktorí boli okolo nej v čase prvých singlových počinov. Albumovým debutom určili hudobné i módne trendy. Módou aj nálepkou new rave však opovrhujú. Pre úplnosť však treba podotknúť, že ešte koncom 90. rokov boli hudobnými priekopníkmi miešajúcimi postpunkové prvky s dance music americkí The Rapture. Po sformovaní a prvých épečkách vydali platňu Echoes a v roku 2006 album Pieces Of The People We Love. Pojem new rave nevymysleli a ani sa ním neoznačujú, ale možno ich považovať za tých, ktorí vyššie spomínané anglické kapely vo veľkej miere hudobne predbehli. Noiseovými inšpirátormi viacerých newraveových zostáv sú dnes už neexistujúci britskí Test Icicles.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite