Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Hillary alebo O dvojhlavej dračiciOtázka, či je, alebo nie je Hillary Clinton dračica, neznie síce politicky korektne, ale v predprezidentskom zápase predsa zaznieva.

Hillary alebo O dvojhlavej dračici
Otázka, či je, alebo nie je Hillary Clinton dračica, neznie síce politicky korektne, ale v predprezidentskom zápase predsa zaznieva. Momentálne sa však netýka povahy bývalej prvej dámy a možnej budúcej prezidentky USA. Smeruje skôr k podstate toho, koľko by mala Hillary Clinton, keby sa tou prezidentkou naozaj stala, hláv. Jednu alebo dve, ako bájne stvorenia dračieho rodu? Áno, ide o to, akú rolu by v prípade jej zvolenia hral v Bielom dome Bill Clinton. Túto otázku si minulý týždeň položil v komentári už aj denník New York Times, ktorý inak Hillary otvorene podporuje.
Odpoveď sa nehľadá jednoducho. Hillary Clinton totiž odmieta špekulácie, že na Biely dom v skutočnosti tiahne Bill, ktorý by sa po jej zvolení stal až príliš aktívnym „prvým manželom“. Američania si však pamätajú, ako Bill Clinton kandidoval v roku 1992 na úrad prezidenta – a Hillary predstavoval ako svoju aktívnu a politicky zdatnú polovičku. „Dostanete dvoch za cenu jedného,“ žartovne propagoval to, čo pokladal za jednu zo svojich predností. Aj veľa voličov považovalo silnú prvú dámu, ktorá by sa s manželom v podstate podieľala na spravovaní krajiny, za dobrú inováciu. „Volím Hillarinho manžela!“ hlásali nálepky na autách priaznivcov demokratov. A, ako napísali New York Times, keďže Hillary bola veľmi aktívnou prvou dámou, Bill by iste nebol po jej boku v Oválnej pracovni o nič pasívnejší.
Dnes sa Hillary tvári, že Bill sa nelíši od polovičiek ostatných kandidátov. Poukazuje na to, že aj Michelle Obama aktívne podporuje kandidatúru svojho manžela. Rozdiel je však jasný: Michelle Obama nikdy nebola prezidentkou USA. Hillary sama využíva Billovu prezidentskú minulosť v kampani, ale občas sa práve z tejto minulosti stáva bremeno.
Potrebujeme jedného prezidenta alebo dvoch? pýtajú sa Američania pri pohľade na dračicu-nedračicu Hillary. A tá teraz hanblivo schováva svoju druhú hlavu – Billa. Manžela, ktorý za ňu bojuje ako drak, ale už jej aj „navaril“: jeho nevyberané útoky na tábor Baracka Obamu, ktoré zaváňali až rasizmom, boli jednou z príčin Hillarinej porážky v primárkach v Severnej Karolíne. Určite ho však zase vytiahne na svetlo, len čo prieskumníci verejnej mienky spočítajú, že by jej jeho vystavovanie prospelo.
.mg

Karikatúry v knižnici
Dvanásť karikatúr Mohameda, ktorých uverejnenie v dánskom denníku Jyllands-Posten koncom roka 2005 pobúrilo moslimov, bude v archíve Dánskej národnej knižnice. Obrázky viedli k násilným protestom, ktoré stáli život najmenej 50 ľudí. Knižnica sa k umeleckej hodnote kresieb nevyjadruje, no pre ich rolu v histórii ich považuje za časť kultúrneho dedičstva.
.tb

Afrosummit
Hlavy afrických štátov sa minulý týždeň zišli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba na summite Africkej únie. Témou číslo jeden bola Keňa. Na ukončenie násilia v tejto, doteraz stabilnej krajine vyzval aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Africká únia vznikla v roku 1999 podľa vzoru EÚ. Má 53 členských krajín a rotujúce predsedníctvo teraz pripadá Ghane.
.tb

Sprisahanie?
V Keni sa bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan snažil sprostredkovať rokovania medzi opozíciou, ktorá žiada nové prezidentské voľby, a priaznivcami staronového prezidenta Mwaia Kibakiho. Minulý týždeň zastrelili už druhého opozičného poslanca zo strany Oranžové demokratické hnutie. Podľa opozície ide o sprisahanie s cieľom zmenšiť jej väčšinu v parlamente.
.tb

Dve a dosť
Filipínsky parlament sa chystá hlasovať o zákonoch, ktoré by obmedzili počet detí v rodine na dve. Predkladatelia návrhov tvrdia, že treba pribrzdiť rast populácie. Odporcovia, napríklad charita Filipino Family Fund, argumentujú ľudskými právami a poukazujú na to, že výsledkom by bol pokles počtu narodených dievčat, ako to vidieť v Číne, ktorá prijala politiku jedného dieťaťa.
.mg

Zase nie Kosovu
Rumunský prezident Traian Basescu vyhlásil, že neuzná samostatné Kosovo, lebo by to bol zlý signál pre ostatné menšiny. „Aký odkaz by sme vyslali multietnickým spoločnostiam alebo iným krajinám, ktoré bojujú s národnostnými problémami či stagnujúcimi konfliktmi?“ spýtal sa Basescu. Rumunsko sa podľa očakávania pridalo ku krajinám ako Slovensko či Rusko, ktoré majú rezervovaný či zamietavý postoj k nezávislosti juhosrbskej provincie.
.tg


Raúl Castro
Dočasný kubánsky prezident Raúl Castro získal v nedávnych kubánskych parlamentných voľbách (že vraj také existuje!) viac hlasov ako jeho starší brat Fidel. Tých 99, 4 percenta proti 98,3 síce nie je zdrvujúci rozdiel, ale po polstoročí už bola zmena potrebná.

Gándhí
60 rokov po smrti Mahátmu Gándhího rozptýlili zvyšnú časť jeho popola. Muž, ktorý prirovnal správanie sa Britov k Indom k perzekúcii Židov v Nemecku, uznávaná ikona nenásilia a propagátor ručného kolovrátka skončil pekne ekumenicky – v Arabskom mori.  

Suharto
V nemocnici v Jakarte zomrel bývalý indonézsky diktátor Suharto. Na čele krajiny stál vyše 30 rokov. Pre väčšinu Indonézanov bol Suharto brutálny, skorumpovaný vládca. Časť indonézskej spoločnosti ho však považuje za strojcu hospodárskeho rozmachu krajiny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite