Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Comebacky

.vladislav Gális .časopis .hudba

Led Zeppelin, Genesis, Van Halen, Sex Pistols, The Police, Smashing Pumpkins, Rage Against The Machine, Spice Girls... Hoci sa to nezdá, tieto skupiny majú niečo spoločné – nedávno sa s

Led Zeppelin, Genesis, Van Halen, Sex Pistols, The Police, Smashing Pumpkins, Rage Against The Machine, Spice Girls... Hoci sa to nezdá, tieto skupiny majú niečo spoločné – nedávno sa s väčšou či menšou slávou vrátili na scénu.


Minulý rok sa začalo obdobie comebackov. Dokonca akoby nastala comebacková mánia. O návrate sa hovorí ešte aj v súvislosti s Britney Spears alebo s Radiohead, hoci ide len o to, že ona aj oni vydali nové albumy po štyroch rokoch. Britney Spears pritom z médií nikdy celkom nezmizla (i keď jej prítomnosť súvisela skôr so smutnými osobnými škandálmi) a fanúšikovia Radiohead si na čakanie mohli zvyknúť už po albume OK Computer.

.aj Sinatra a Presley
Ako je to teda? Keby možno hovoriť o comebacku interpreta? Koľko rokov musí uplynúť od vydania posledného albumu? Musí byť nový album alebo turné mimoriadne úspešné a musí prísť po dlhej kríze? Je v prípade skupiny nutné, aby sa stretla celá pôvodná alebo najslávnejšia zostava? A musí reunionu predchádzať oficiálny rozpad?V dejinách popmusic nájdeme comebacky všetkých druhov – od skutočných až po umelo vytvorené, od úspešných až po katastrofálne. A možno vlastne neúspešný comeback ešte nazývať comebackom? Prísne vzaté, anglické slovo comeback by nemalo označovať hocijaký návrat, ale návrat k pôvodnej popularite.
Hoci comebacky môžu pôsobiť ako výkrik módy, nie je to fenomén posledného obdobia, keď starí harcovníci oslavujú okrúhle výročia a dosahujú dôchodkový vek. Aj interpreti, ktorí dnes patria do zlatého fondu popmusic, majú za sebou návraty po ťažkých obdobiach, keď ich už mnohí odpisovali.
To bol prípad Franka Sinatru, ktorý začiatkom 50. rokov prežíval osobnú krízu a vydavateľstvá oňho strácali záujem. Nečakane ho zachránila úloha vo filme Odtiaľto až na večnosť, za ktorú dostal Oscara. Sinatru vzápätí vzalo pod krídla vydavateľstvo Capitol, kde v 50. rokoch vydal výborné albumy ako In The Wee Small Hours alebo Come Fly With Me.



Koncom 60. rokov absolvoval comeback kráľ rokenrolu Elvis Presley. Z podivného obdobia ho vytiahlo vianočné vystúpenie na televíznej stanici NBC (občas označované ako predobraz cyklu MTV Unplugged) a po ňom nasledovalo legendárne angažmán v Las Vegas.
V 70. rokoch prežívala ťažké obdobie nezničiteľne pôsobiaca Tina Turner. Po sérii hitov v 60. rokoch s manželom Ikom Turnerom prišli neúspešné sólové albumy, manželská kríza a rozvod. Tina Turner sa na výslnie vrátila v polovici 80. rokov vďaka albumu Private Dancer (s hitom What’s Love Got To Do With It), na ktorom zmodernizovala svoj zvuk.
Korpulentný spevák Meat Loaf mal v 80. rokoch na krku dlhy a vymetal malé kluby. Vymetal ich však vytrvalo, a napokon sa dal znovu dokopy so skladateľom Jimom Steinmamom, autorom jedného z najpredávanejších albumov v dejinách popmusic, bombastickej „wagnerovskej“ nahrávky Bat Out Of Hell. Po šestnástich rokoch tak vyšlo jeho pokračovanie Bat Out Of Hell II a ani jedno ucho nebolo ušetrené hitu I’d Do Anything For Love.
O tom, aké zázraky dokáže šikovný hitmaker a producent, sa presvedčil aj Alice Cooper. Legenda shock rocku zo 70. rokov sa v nasledujúcej dekáde ocitla na okraji záujmu a bojovala s alkoholizmom. Potom sa na scéne objavil Desmond Child, spolupracovník skupín Bon Jovi či Aerosmith, a s Cooperom upiekol album plný hitov s názvom Trash. Ako veľmi by sa Cooperovi zišiel nejaký hitík aj dnes!

.v tieni smrti
Začiatkom 90. rokov stretol toho pravého človeka Johnny Cash. „Muž v čiernom“ mal za sebou ťažkú operáciu a veľké vydavateľstvá sa k nemu správali podobne ako kedysi komunistickí papaláši ku kosáku a kladivu – teoreticky ho mali v úcte, ale pracovať s ním nechceli. Casha zachránil hiphopový a metalový producent Rick Rubin, ktorý s ním pripravil sériu nahrávok American Recordings. Cash absolvoval ešte ďalší comeback – posmrtný. Spustil ho životopisný film Walk The Line a po ňom nasledovalo vydávanie nezverejnených nahrávok.
Smrť si nevyberá vhodný čas – po Roya Orbisona si prišla akurát vtedy, keď sa mu v druhej polovici 80. rokov opäť začalo dariť. Jeho skladba In Dreams zaznela v kultovom filme Modrý zamat, Orbisona uviedli do Rokenrolovej siene slávy, mladšie hviezdy si ho uctili na spoločnom vystúpení a rozbiehala sa pohodová superskupina Traveling Wilburys, kde s Orbisonom hrali Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty a Jeff Lynn.
Hrozba smrti však môže zohrať aj pozitívu úlohu. Vraj len zdravotné problémy speváka a basgitaristu Jack Brucea a bubeníka Gingera Bakera prinútili Erica Claptona, aby so svojimi bývalými spoluhráčmi po 37 rokoch oživil skupinu Cream. Cream však odohrali len zopár koncertov v Londýne a New Yorku. „Dostali sme neuveriteľné ponuky na dlhé svetové turné a je to všetko veľmi lákavé,“ vyjadril sa Jack Bruce. „Ale nik z nás ich nechce prijať, lebo by to znamenalo stratu exkluzivity.“

.recidivisti
Pravým opakom tohto postoja je skupina Kiss. Keď jej hlavné mozgy Gene Simmons a Paul Stanley videli, aký úspech malo ich vystúpenie v MTV Unplugged v roku 1995, kde sa objavili aj členovia klasickej zostavy Peter Criss a Ace Frehley, s pompou ohlásili megacomeback v kostýmoch a maskách. Verejnosť netušila, aké boli za tým problémy – a že napríklad svojrázneho gitaristu Acea Frehlyeho musel učiť jeho vlastné party technik. Všetko bolo úžasné, len Kiss nevedeli, kedy prestať. Ich comebackové vystúpenia pokračujú aj po skončení rozlúčkového turné – hoci v maskách „mačky“ Petra Crissa a „mimozemšťana“ Acea Frehleyho už vystupujú iní hudobníci.
Nepolepšiteľnými recidivistami sú, napodiv, aj punkoví harcovníci Sex Pistols, ktorí minulý rok začali už vari štvrtý koncertný reunion – tentoraz pri príležitosti 30. výročia albumu Never Mind The Bollocks...
Zachovať si súdnosť a zísť z kratšej cesty je naozaj umenie. Príjemné comebackové turné ešte nie je zárukou kvalitného nového albumu. Koncerty obnovených Stooges s Iggym Popom boli zážitkom, ale ich minuloročný album pôsobil šedivo. Rozporuplné reakcie vyvolala aj nová nahrávka oživených Smashing Pumpkins.
Zdá sa, že múdrejšie sa rozhodli Pixies, ktorí v rámci comebackového turné vystúpili v roku 2006 aj na Pohode. Pôvodne sa hovorilo o novom albume po pätnástich rokoch, ale len ak bude dosť nápadov. Tvorivá chémia zrejme nefungovala a návrat Pixies odznel dostratena.
Momentálne nie je jasné, ako sa skončia aktuálne koncertné návraty The Police, Rage Against The Machine, Van Halen, Genesis či z úplne iného súdka, Spice Girls. Koncerty majú úspech – ale zatiaľ je to len spomínanie na staré zlaté časy. Reunionu Genesis predchádzala zložitá sága – pôvodne sa mala dať dokopy celá klasická zostava. Keď sa však Peter Gabriel akosi nemal k činu, trojica Phil Collins, Tony Banks a Mike Rutherford ohlásila comeback bez neho aj bez Steva Hacketta. Milovníci klasickej éry Genesis opäť obišli naprázdno.

.neúplné reuniony
Neúplné reuniony však nie sú výnimkou. Rockoví šoumeni Van Halen sa po rokoch zábavných slovných prestreliek vrátili na pódiá s pôvodným spevákom Davidom Lee Rothom – ale bez basgitaristu Michaela Anthonyho, ktorý dostal kopačky a nahradil ho syn gitaristu Eddieho Van Halena (a synovec bubeníka Alexa Van Halena), šestnásťročný Wolfgang Van Halen. Všetko pekne v rodine.
Spievajúci manekýni Take That sa zase predminulý rok vrátili bez Robbieho Williamsa, ktorý má vlastnú, oveľa úspešnejšiu kariéru. A tak sa na pódiu objavil len jeho hologram...
Neúplný reunion absolvovali aj legendárni Velvet Underground – lenže v ich prípade sa inak nedalo, keďže speváčka Nico už bola začiatkom 90. rokov po smrti. Zázrak bol už to, že sa aspoň nakrátko dali dokopy kohúti Lou Reed a John Cale – a aj tých zrejme spojila len smrť priateľa Andyho Warhola.
Podobne to bolo v prípade Pink Floyd – aj úmrtie ich bývalého spoluhráča, bláznivého génia Syda Barretta, prispelo k tomu, že rozhádaní David Gilmour a Roger Waters boli ochotní spolu vystúpiť na jednom pódiu. Ale iba raz, na akcii Live 8.
Otázku nebohého člena najelegantnejšie vyriešili Led Zeppelin. Bubeníka Johna Bonhama, ktorý zahynul v roku 1980, nahradil v reunione jeho šikovný syn Jason. Zatiaľ jediný koncert v londýnskej O2 Aréne bol v decembri minulého roku beznádejne vypredaný a sprevádzala ho hystéria. Najprv spadol server, na ktorom sa predávali lístky, potom sa presúval termín a zlomený malíček Jimmyho Pagea vyvolával divoké konšpiračné teórie... Napokon sa koncert odohral a očití svedkovia, medzi ktorými sa to hmýrilo slávnymi hudobníkmi, tvrdia, že bol výborný. A zase sme aj s Led Zeppelin pri starej pesničke: Zostane tento comeback neopakovateľnou jednorazovou udalosťou? Alebo sa uskutoční svetové turné? A vznikne nový album?
Otázok veľa, odpovedí málo, výsledok neistý – možno sa všetko skončí trápne, možno sa dočkáme úžasných zážitkov... Ale práve v tomto napätí a riziku je čaro comebackov.


Bands Reunited
Fenoménu hudobných reunionov sa svojsky zmocnila televízna stanica VH1 v cykle Bands Reunited. V tomto programe sa formou reality šou dávali dohromady rozpadnuté a dnes už často aj polozabudnuté kapely. Najprv však bolo potrebné jednotlivých členov vypátrať, niekedy priam pomocou detektívnych metód, a potom ich presvedčiť, aby podpisom spečatili svoje rozhodnutie zúčastniť sa na jednorazovom vystúpení pred televíznymi kamerami. Mnohí muzikanti sa pritom už dávno venujú iným profesiám a niektorí spolu roky nehovorili. Vďaka tomuto programu si znovu zahrali kapely ako Kajagoogoo, Berlin alebo Vixen. Dokopy sa, naopak, nepodarilo dať napríklad niekdajšiu chlapčenskú skupinu New Kids On The Block. Niežeby to bola veľká škoda...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite