Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.jano Ničík .časopis .literatúra

Máte radi plesy, to šušťanie rób a cinkotanie pohárov, tlmený decentný rozhovor na začiatku a bujarú zábavu bez topánok na konci? Zdá sa vám, že niekedy viac záleží na tom, kto a za

Máte radi plesy, to šušťanie rób a cinkotanie pohárov, tlmený decentný rozhovor na začiatku a bujarú zábavu bez topánok na konci? Zdá sa vám, že niekedy viac záleží na tom, kto a za  koľko navrhol spoločenský odev ako na tom, či naozaj pristane? Myslíte, že v takejto spoločnosti budú vaše čitateľské skúsenosti nanič? Omyl.
Najužitočnejšou knihou na ples je určite kniha Ladislava Špačka Veľká kniha etikety (Mladá fronta 2007), ktorá vás spoľahlivo prevedie labyrintom spoločenského správania. Nie je totiž vôbec jednoduché tváriť sa noblesne, vedieť rozoznať dezertný príbor na studené predjedlo od príboru na záverečný koláčik a popritom s ľahkosťou udržiavať debatu na príslušnej spoločenskej úrovni.
Na báloch sa však uplatníte aj so znalosťou menej praktických titulov. Ocitli ste sa na plese ozbrojených síl? Keď medzi dámami v (zelených?) šatách rozoznáte tú svoju, pri tanci ju môžete informovať o knihe historika Vladimíra Segeša Slovensko – vojenská kronika (Perfekt 2007), opisujúcej slovenské vojenské dejiny a zároveň sa naplno venovať tanečným krokovým variáciám, od ktorých vás neodradia ani poltopánky vzor 1983.
Na ples menšín organizovaný miestnou rómskou komunitou sa môžete pripraviť čítaním knihy Víťa Staviarskeho Kivader (Vista /Pavel Mervart 2007). Tragikomédia prostredia východoslovenských rómskych osád, plných ojazdených žigulákov, alkoholických úletov a nekonečnej túžby žiť, akoby z oka vypadla Kusturicovým filmovým opusom. Príbeh hlavného hrdinu Kivadera a jeho mentálne zaostalého syna vás síce nenaučí divoké cigánske tance, naznačí však, čo všetko sú Rómovia schopní vydržať.
Plesáte v spoločnosti národne orientovaných dám a pánov? Žiadny problém, informáciou o novej knihe Vojtecha Majlinga o slovenských ľudových tradíciách U nás taká obyčaj si len vylepšíte renomé vzdelanca a intelektuála. Fakt, že knihu vydalo české vydavateľstvo Computer Press odporúčam pri preskakovaní vatier a mávaní valaškou vynechať.
Po vyčerpaní konverzačných tém aj spolubesedníkov vám v zálohe stále ostáva obligátne: „Pačmagy kníhkupecké, aj DPH im znížili a furt sú knihy drahšie ako borovička.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite