Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH a osobnosti

.časopis .týždeň doma

Oslovili sme verejne známych ľudí, ktorí dlhodobo prejavovali svoju priazeň ku KDH, s otázkou, čo si myslia o dnešnej situácii v tomto hnutí a o odchode skupiny okolo Vladimíra Palka.

Oslovili sme verejne známych ľudí, ktorí dlhodobo prejavovali svoju priazeň ku KDH, s otázkou, čo si myslia o dnešnej situácii v tomto hnutí a o odchode skupiny okolo Vladimíra Palka.


Situácia v KDH signalizuje zlyhávanie systému politických strán, ktorý je pre ďalšie desaťročia zrejme neudržateľný. Diktatúru jednej strany zo socializmu nahradila diktatúra (jedných) strán. Moja vízia je, že budúcnosť bude patriť občianskym združeniam, komunitným iniciatívam, individualitám a iným nestraníckym zoskupeniam. Preto vítam rozhodnutie štyroch osobností, ktoré sa rozhodli manifestovať svoje hodnoty a postaviť sa proti molochu kolektívnej priemernosti a bezhodnotovosti. Či ich nezomelie prevádzka ďalšej strany, to je už v ich rukách. Slovensko však potrebovalo tento čin, ktorý nevnímam ako prázdne gesto, aj keď nebude mať pragmatické zhodnotenie. Aj keby slúžil len ako manifestácia mravného osobného postoja pre budúce generácie, aj tak naplnil svoje poslanie.
Daniel Hevier, spisovateľ


Voz sa uprostred rieky neprepriaha. Ale čo ak zatiaľ len stojí na brehu a väčšia časť posádky frfle, že keby sa s prúdom dohodli a obetovali niečo zo svojho vzácneho nákladu, mohli byť dávno na druhom brehu. Menšia časť posádky oponuje, že prúd je silný a nevyspytateľný a keď sa mu prispôsobia, môže ich aj so vzácnym nákladom prevrátiť a utopiť. Treba sa naopak oprieť o ťažký, ale pevný a trváci fundament, ktorý vezú, zapriahnuť najlepšie kone a preraziť prúd a priviezť hodnotu ľuďom na druhej strane. Keď však nepochodia s týmto názorom, rozhodnú sa to najvzácnejšie vziať na nový voz, aj keď menší, dúfajúc, že v tom neostanú sami a cenný náklad prevezú. Asi im pomôžem tlačiť.
Štefan Bučko, herec


Z rozdelenia KDH som smutný a zneistený. Už mi ostáva iba moja viera, v KDH som stratil istotu, ktorú som v tejto strane mal. Obe skupiny by si mali spolu sadnúť a dohodnúť sa, inak celkom stratím svoju poslednú istotu v politike.
Marián Labuda, herec
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite