Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

INTERNET Nový svet pre autistov

.časopis .ostatné

Zdalo by sa, že možnosti internetu sú prebádané. Takmer každý deň však vzniká čosi, čo dokazuje, že potenciál svetovej siete sa ešte nevyčerpal.

Zdalo by sa, že možnosti internetu sú prebádané. Takmer každý deň však vzniká čosi, čo dokazuje, že potenciál svetovej siete sa ešte nevyčerpal.
Živým a dojímavým dôkazom toho je žena menom Amanda Baggs, 27-ročná Američanka, autistka. Amanda žije v penzióne s opaterou, potrebuje pomoc aj pri takých úkonoch, ako je príprava jednoduchého jedla, a pred pár rokmi prestala rozprávať. Inteligenčne je však v poriadku a teraz prekvapila laickú verejnosť aj mnohých odborníkov na autizmus, keď sama pripravila, nakrútila a zostrihala videoklip, ktorý zverejnila na YouTube.
Krátky film ju ukazuje počas zdanlivo nezmyselných činností – Amanda plieska papierom o okno, hladká počítačovú klávesnicu, obtiera si tvár o knihu. A potom syntetický hlas „číta“ slová, ktoré Amanda obdivuhodnou rýchlosťou napísala: hlas vysvetľuje, čo sa odohráva v jej hlave. Amanda tvrdí, že na pohľad nezmyselné úkony sú jej komunikáciou, „konverzáciou“ s okolitým svetom. Jej vysvetľovanie pôsobí rozumne, hoci to, čo počujeme, je prekvapivé. Prelomový videoklip je nielen predvojom internetového hnutia za práva autistov. Stal sa tiež inšpiráciou pre odborníkov na autizmus – najmä tých, ktorí už istý čas naznačujú, že túto diagnózu by sme nemali vnímať len ako chorobu, ktorú treba liečiť, ale skôr sa venovať vytváraniu vhodného prostredia pre ľudí, ktorí s ňou žijú. Je takým prostredím aj internet? Príklad Amandy, ktorej technika poskytla hlas a fórum, na ktorom sa môže ozvať, dokazuje, že to tak môže byť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite