Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Med z lebky leva

.juraj Olejník .časopis .hudba

„Ten, čo Kurtovi Cobainovi zaobstaral brokovnicu.“ Nebyť súhry okolností, toto by bol celý zápis Dylana Carlsona do hudobnej histórie.

„Ten, čo Kurtovi Cobainovi zaobstaral brokovnicu.“ Nebyť súhry okolností, toto by bol celý zápis Dylana Carlsona do hudobnej histórie.


Tragická smrť frontmana Nirvany v apríli 1994 vrhla jediného stáleho člena Earth na warholovských pätnásť minút do ostrého svetla masmediálnych reflektorov. Earth mali vtedy na konte už tri albumy pod legendárnou seattleskou značkou Sub Pop, no málokto o tejto obskúrnej skupine údajne najlepšieho Cobainovho priateľa vedel. Rozhovor v kontroverznom dokumente Kurt & Courtney zachytáva Carlsona ako drogami poznamenanú trosku, jeho meno sa objavuje tam, kde sa polemizuje o okolnostiach Cobainovej samovraždy. Po vydaní kritikou pochovaného albumu Pentastar: In The Style Of Demons o dva roky neskôr prišlo vyhodenie zo Sub Popu – a to vyzeralo ako definitívna bodka za Earth, ktorí boli „z právnych a s drogami súvisiacich dôvodov“ uložení na dlhý spánok.

Medzitým sa raná tvorba Earth stala kultom v amerických undergroundových kruhoch. Na debute Extra-Capsular Extraction sa okrem s vokálmi vypomáhajúceho Kurta Cobaina podieľal aj Joe Preston, neskorší člen ďalšej seattleskej legendy The Melvins. No hutná, na pomalých, plazivých metalových riffoch postavená hudba Earth (definovaná na zásadnom albume Earth 2) inšpirovala najmä Stephena O’Malleyho a Grega Andersona. Tí na prvotinu svojej novosformovanej skupiny Sunn O))) umiestnili skladbu s názvom Dylan Carlson. Vtedy veci nabrali spád: Sunn O))), skupine nazvanej podľa značky zosilňovačov, ktorú preferovali – ako inak – Earth, skupine s koreňmi nielen v severoamerickej metalovej scéne, ale i v hardcore hnutí a umeleckých kruhoch (O’Malley je renomovaný vizuálny umelec, ktorý pred siedmimi rokmi vystavoval aj v Prahe) sa podarilo svoju ťažko stráviteľnú hudbu prepašovať do vychytených hudobných magazínov naprieč hudobným spektrom. Svojím úspechom tak pomohla resuscitovať vlastný vzor, Earth.
Po odvykacích kúrach sformoval Dylan Carlson okolo roku 2002 skupinu ako duo so svojou súčasnou životnou partnerkou Adrienne Davies. Zvuk kedysi rozväzbenej gitary sa prečistil a „westernové“ náznaky, prítomné už na Pentastar, sa o tri roky neskôr pretavili do prelomového albumu Hex; Or Printing In The Infernal Method, vydaného už firmou Southern Lord, domovským vydavateľstvom Sunn O))). Carlsonov Fender Telecaster, doplnený trombónom a pomalými bicími, ničím nepripomína metalové začiatky Earth a tobôž nenaznačuje prepojenie s grunge hnutím. Nová éra skupiny ctí hlboké americké korene, čerpá hudobne z blues a vizuálne z „kovbojskej“ estetiky. Na aktuálnom albume, poeticky nazvanom The Bees Made Honey In The Lion’s Skull, hosťuje dokonca rešpektovaný jazzový gitarista Bill Frisell, držiteľ žánrovej ceny Grammy. Príbeh Earth sa tak prelína s poslednými dvoma dekádami histórie alternatívnej hudby a preklenuje zdanlivo neprekonateľné priepasti medzi žánrami.
Dnes sa Earth pohybujú so sympatickým nadhľadom mimo akýchkoľvek subžánrov. Štýlovo neštýlová štvorica vyrovnaných, skromne a pozitívne pôsobiacich pánov a jednej dámy sa na turné predstavila s materiálom, čerpajúcim prevažne z tohtoročnej nahrávky – v intenciách jej názvu medovo rozťahaných, až ukľudňujúcich. Škatuľku doomu, do ktorej boli Earth kedysi radení, evokovalo len lenivé tempo dôrazných bicích. Zvukovej stránke dominuje neskreslená sólová gitara Dylana Carlsona, dnes pána s imidžom dobre zabezpečeného amerického rančera, prízvukovaná basgitarou Dona McGreevyho. O farbu sa stará Wurlitzer piano a už spomenutý trombón Steva Moora – všetko spolu tvorí unikátnu zmes, ktorá nepopiera pomerne tradičné alebo dokonca staromódne korene, no v konečnom dôsledku je len ťažko zameniteľná. Vo vyžiadanom prídavku sa dostalo i na sedemnásť rokov starú, zlovestne naliehavú skladbu Ouroboros Is Broken. Sila, ktorá z nej sálala i v komornom, radikálne prearanžovanom spracovaní, bola najlepším dôkazom, že i napriek zmenám zostavy, štýlu i zvuku Earth ostali skupinou, ktorá si zachovala jasnú kontinuitu. Uroboros, symbol draka požierajúceho svoj chvost, sa k hudbe Earth hodí najviac.

Autor je prispievateľ www.metalopolis.net.

Earth – Viedeň, Szene, 24. februára 2008.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite