Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Táto vojna sa skončí asi v zime.

.časopis .reportáž

Rozhovor s bojovníkom ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Azov zvaným Vasiľ o bojoch v Šyrokyne, o zabitých druhoch a o opolčencoch.

.ako ste sa dostali do práporu Azov?
Bol som na Majdane v Kyjeve. Potom som nevydržal sa pozerať v televízii, čo sa tu v Donbase deje. Bolo mi jedno, kam pôjdem bojovať, išiel som jednoducho brániť svoju vlasť. Kúpil som si letenku, priletel som do Kyjeva a prápor Azov bol najbližšie. Naverbovali ma a som tu od septembra.

.aká je vaša najhoršia skúsenosť?
Útok vo februári. Boli sme s chlapcami práve v Šyrokyne. Každú sekundu padali míny, trvalo to dve hodiny. Skočili sme do zákopov. Padalo to hneď vedľa, každé dva metre. To sa nedalo vydržať, bola to hrôza.

.viete vopred, keď separatisti chystajú útok?
To nie, netušíme, čo majú v hlave. Oni strieľajú, kedy sa im zachce.

.kto strieľa ako prvý? Oni alebo niekedy aj vy?
My prví strieľať nemôžeme.

.prečo?
Generálny štáb nám musí dať na streľbu povolenie. Ako včera. Oni to na nás nasypali, potom hup a nič. Skôr než nám z generálneho štábu odpovedali do hodiny na našu žiadosť o odvetnú paľbu, separi skončili a utiekli.

.to je čudné, aký to má potom celé význam?
Neviem, to sa musíte opýtať v generálnom štábe.

.máte tu také isté zbrane ako separatisti? Aj tanky aj delostrelectvo?
Tanky a delostrelectvo tu nemáme. Máme automaty a iné zbrane, čo sa dajú odniesť v ruke. Keby nám dali zo štábu povolenie, tak separov ľahko vyženieme a sme už pri hranicach s Ruskom. Máme motiváciu, je to náš štát. A tam na ich strane sú rôzni alkoholici, narkomani. Včera sme dvoch chytili. Pichajú si drogy do krku.

.ako najbližšie od vás bol nepriateľ na línii kontaktu?
Včera napríklad liezli do stopäťdesiat metrov od nás. Normálne sme ich videli a počuli, ako tam hovoria, hádali sa medzi sebou.

.strieľali ste na seba navzájom?
Áno, trošku sme ich popohnali ďalej. Keby prišli bližšie, mohli sme si aj podať ruky.

.kedy tu naposledy zabili niekoho z vašich?
Asi pred týždňom zabili v Šyrokyne vášho kolegu, novinára z Kyjeva. Najprv bol televízny novinár, potom sa z neho stal dobrovoľník z druhej roty. Tiež to asi nevydržal a išiel brániť svoju vlasť. A dostal to. Volali sme ho Djus.

.viete, koľko bolo ranených a zabitých na nepriateľskej strane?
To nevieme, ale oni každý deň rozprávajú nezmysly o tom, koľkých našich pozabíjali. Pozeráme sa na internet a vidíme to. Tvrdia, že u nás je každý deň do stovky ranených a zabitých, že každý deň nám zoberú desať tankov. Keby sme toľko mali! Oni sami seba nazývajú opolčenci.

.kto sú opolčenci?
Plevel, ktorý v Rusku nepotrebujú a posielajú ho sem. Aj väzni.

.sú tam aj bojovníci z iných krajín ako z Ruska. Viete aj o Čechoch alebo Slovákoch, čo za nich bojujú?
Aj v Šyrokyne za nich bojuje nejaký Čech. Počul som ho na internete.

.koľko je v Šyrokyne opolčencov?
Veľa nie, tak do stovky. Ako aj nás.

.čo hovoríte na to, keď sa píše, že prápor Azov sú fašisti a neofašisti, ktorí používajú svastiku a iné podobné symboly?
Nemôžem zodpovedať za každého, ale ak sme takí fašisti, tak prečo sem k nám chodia nakupovať ľudia, čo žijú na separatistických územiach? Lebo je tu lacnejšie ako v Rusku. A nikto ich nezastrelí. Videl som na vlastné oči, ako pršalo, keď došla na líniu bojov stará babka, asi 90-ročná a nikto ju ani nezastavil. Naopak, náš „fašista“ ju chytil za ruku a previedol ju k nám.

.kedy sa táto vojna podľa vás skončí?
Asi v zime, Rusko to dlhšie nevydrží. Pán Putin rozpráva, že opolčenci si všetko kupujú sami v supermarketoch, aj zbrane a muníciu. Nezmysel. Chcel by som vidieť, kde si nakúpili toľko mín a tankov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite