Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin. Vojna

.časopis .nemcovova správa

„Dnešnou úlohou opozície je osveta a pravda. A pravda je taká, že Putin je vojna a kríza.“ Boris Nemcov, status na Facebooku 31. januára 2015.

.podnet k tejto správe dal Boris Nemcov. Raz prišiel do štábu strany a nahlas oznámil: „Vymyslel som, čo treba urobiť. Treba napísať správu Putin. Vojna, vydať ju v obrovskom náklade a rozdávať na uliciach. Vyrozprávame, ako Putin rozpútal túto vojnu. Jedine tak zvíťazíme nad propagandou.“ Nemcov víťazoslávne hľadel na prítomných, ako to robil vždy, keď dostal dobrý nápad. „Čo ty na to, Šorinová? Páči sa ti to?“ spýtal sa a objal Oľgu okolo pliec.
Od začiatku roku 2015 začal Boris zhromažďovať materiály na správu. Veľa pracoval s otvorenými zdrojmi, nachádzal ľudí, ktorí mu mohli dať informácie.
Nemcov veril, že úsilie zastaviť vojnu je to pravé vlastenectvo. Vojna s Ukrajinou je podlý a cynický zločin, za ktorý naša krajina zaplatí krvou svojich občanov, ekonomickou krízou a medzinárodnou izoláciou. Nik v Rusku túto vojnu nepotrebuje okrem Putina a jeho okolia.
Boris nestihol napísať text správy. Dňa 27. februára ho zavraždili na Veľkom Moskvoreckom moste, rovno pri múroch Kremľa. Dovŕšiť Nemcovovo dielo sa podujali jeho spolupracovníci, priatelia a ľudia, ktorí pokladali túto prácu za dôležitú. Základom správy sa stali tie materiály, ktoré pripravil Boris. Obsah, rukopisné poznámky, dokumenty – všetko, čo zanechal, bolo použité pri príprave textu.
Našou úlohou je vysloviť pravdu o zasahovaní Kremľa do ukrajinskej politiky, ktoré viedlo k vojne medzi našimi národmi. Tú vojnu treba okamžite zastaviť. l

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite