Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do strany!

.yoani Sánchez .časopis .klub

Lekcia Isabel Dos Santosovej, najbohatšej ženy Afriky a dcéry prezidenta Angoly, by mala prebrať princov komunistického režimu u nás na Kube. Dobre vedia, že ktokoľvek, kto získa čo aj menší podiel na telekomunikačnom trhu, bude mať garantovaný bohatý zisk, sumu s mnohými nulami. Treba však povedáť aj „bé“, a teda, že aby bol takýto biznis úspešný, spoločnosť potrebuje zmluvy, roamingové kontrakty, balíčky s atraktívnymi službami za dobré ceny. Vo svete, v ktorom žijeme, to všetko možno zhrnúť pod jeden termín: pripojiteľnosť.

Proti realite sa búria ideologické vzplanutia v štýle Abela Prieta, poradcu kubánskeho prezidenta, ktorý vyhlásil, že zabezpečí „otvorený internet zdarma, ale nie pre tých, ktorí majú peniaze, ale pre všetkých, ktorí ho potrebujú na výskum a štúdium“. Ale už mobilné telefonovanie ukázalo, ako veľmi v spore medzi politikou a trhom víťazí ten druhý. Kubánski užívatelia mobilných telefónov – ak teda odrátame skupinu privilegovaných, napríklad tých, ktorí pracujú pre štátnu bezpečnosť alebo v iných strategických sektoroch – platia za tieto služby v konvertibilných pesos.  Aby ste si kúpili mobilný telefón, potrebujete peniaze v peňaženke, nie deklarovanú vernosť k nejakej myšlienke. Krutá realita.  
Pred pár dňami ako obyčajne unikol na verejnosť dokument, ktorý má byť štátnou stratégiou pre rozvoj telekomunikačnej infraštruktúry na Kube. Napriek entuziazmu, s ktorým bol tento text prijatý medzi všetkými, ktorí snívajú o internete, sú jeho závery trochu neisté. Hovorí sa v ňom o potrebe dosiahnuť „nie menej ako 50-percentný podiel pripojenia kubánskych domácností k internetu do roku 2020“. Predtým sa hovorilo o 100-percentnom podiele pripojenia na internet „vo všetkých straníckych organizáciách na úrovni provincií, miest, štátnych agentúr a orgánov centrálnej vlády“. Je celkom možné, že mnohí začali vstupovať do kubánskej komunistickej strany, aby vďaka tomu získali možnosť pripájať sa na www stránky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite