Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 13. júna bola na Bratislavskom hrade udelená stredoeurópska Cena svätého Vojtecha – dostala ju Hanna Suchocká. Cenu odovzdali slovenský prezident Andrej Kiska a predseda správnej rady Nadácie sv. Vojtecha v Krefelde Hans Sussmuth.

Hanna Suchocká pracovala od roku 1980 v hnutí Solidarita. V komunistickom  Česko-Slovensku existovali popri Komunistickej strane ešte dve malé strany, len pre zdanie demokracie. Takisto to bolo v Poľsku. Cez jednu z takýchto strán sa Suchocká v roku 1980 dostala do poľského Sejmu. V roku 1982 tam hlasovala proti zákazu hnutia Solidarita, za čo ju vylúčili zo strany.
V rokoch 1992 a 1993 bola premiérkou Poľska, neskôr ministerkou spravodlivosti. Od roku 2001 bola 13 rokov veľvyslankyňou Poľska vo Vatikáne a v roku 2014 ju pápež František menoval na čelo komisie pre ochranu maloletých.
Vojtech z rodu Slavníkovcov (roky 956 až 997) bol druhý pražský biskup. Vystupoval proti pohanstvu, obchodovaniu s otrokmi, mnohoženstvu, kňazskému manželstvu, alkoholizmu. Dvakrát pre spory s kniežacím dvorom opustil Prahu. Na pokyn pápeža sa však vrátil, druhýkrát k pobaltským, vtedy pohanským Prusom. Keď im náhodne narušil miesta ich kultu, rituálne ho zavraždili.
Svätý Vojtech sa svojím životom a putovaním viaže k Nemecku, Taliansku a strednej Európe. Bol svätým nábožensky nerozdelenej Európy. Podľa tradície na Slovensku iba oddychoval s družinou v Gaboltove pri studničke, ale spolok pomenovaný po ňom má historickú zásluhu pri záchrane slovenskej identity a jazyka.
Keď sme v roku v roku 1995 navštívili Jána Pavla II., prišla reč na impulzy pre strednú Európu. Pápež spontánne odpovedal: „Možno blížiace sa milénium smrti svätého Vojtecha.“ Teraz, keď sme sedeli v Bratislave, bývalá predsedníčka nemeckého parlamentu Rita Sussmuth povedala: „Musíme sa znovu zjednotiť, musíme brániť Európu.“
Európa v časoch Vojtecha, za komunizmu i dnes zostáva stále výzvou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite