Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécko, derniéra

.peter Schutz .časopis

Aj keď je po krachu štvrtkových rokovaní Grécko evidentne bližšie odchodu z eura než kedykoľvek v ságe „riešenia“ jeho dlhu, pondelkový krízový summit hláv eurozóny sa tipovať nedá.

Čitateľ už vie výsledok, na rozdiel od autora. Ale predstava, že by Európa napokon Grékom ustúpila – ešte ďalej za kroky, o ktoré už spolu s MMF cúvla –  vyzerá neuveriteľne. Zatracovať dopredu scenár, že Angela Merkel a spol. „ocenia“ náklady grexitu ako vyššie než ďalší ústup pred vabankom ľavicových radikálov, sa však nedá.
Už po štvrtku si Brusel a Atény vymieňali čoraz nepriateľskejšie odkazy. V tom čase už všakj ECB v tichosti zvýšila strop krízového úverovania (ELA) gréckych bánk, z ktorých v júni odtekali vklady v tempe stámiliónov denne. Bolo by asi prisilné vidieť v tom nesporný signál, že ECB nechce dopustiť bankrot. Rozhodnutie z Frankfurtu je však v rozpore s logikou tvrdej línie „bez reforiem nech si idú“, ktorú Lagarde, Juncker, Dijsselbloem, Tusk (a tiež Fico...) prezentovali v posledných dňoch. Ak sú totiž Gréci naozaj rozhodnutí, že bankrot je lepší než „diktát“ veriteľov, tak je predsa jedno, či ECB zastaví ELA teraz, alebo o týždeň-dva neskôr. A ak aj Tsipras blufuje, tak beh na banky, ktoré zostanú bez hotovosti, by bol veľmi pádny argument, aby eurozóna konečne zložila falošné karty.
Faktom je, že nielen návrhmi, ktoré nemajú súvislosť s ekonomickou racionalitou, ale aj arogantno-hulvátskym štýlom, ktorým rokovania viedli, sa Gréci pripravili v EÚ o všetkých potenciálnych spojencov. Darmo majú pravdu v tom, že jediný spôsob oddlženia je odpísanie časti dlhov – ani Hollande (ktorý má k nim „filozoficky“ blízko), ani nikto iný dnes už nepočúva na ich korunný argument, že päť rokov podľa manuálu „trojky“ neprinieslo očakávané výsledky, naopak viedlo k zvýšeniu dlhovej zaťaženosti. Je tragickou strategickou chybou Tsiprasa, že namiesto toho, aby hľadaním spojencov oslabil Merkelovú, postavil proti sebe už aj celý juh.
Skutočnosť, že Grécko má najlepšie vzťahy s Ruskom, s ktorým podpísalo v piatok memorandum o plynovode (a pri tej príležitosti dostalo ponuku na finančnú pomoc) je geopolitické riziko grexitu, ktoré bude do rozhodovania lídrov vstupovať. Je pritom viac pravdepodobné, že odchod z eurozóny by bol aj odchodom z EÚ, pričom nočnou morou, ktorá vťahuje do hry dokonca aj USA, je vystúpenie Grécka ešte aj z NATO. Nie je pritom tajomstvom, že azda najsilnejší tlak na Merkelovú, aby ustúpila Grékom, vyvíja Barack Obama.
Pre Grékov je najlepšie riešenie napriek počiatočnej obrovskej bolesti návrat k drachme. Keďže na rozdiel od scenára dohody s Úniou a MMF v ňom vidno aspoň to príslovečné svetielko na konci tunela. Je to najlepšie aj pre Úniu a Slovensko v nej?
Jediná istota po bankrote je, že by všetci museli odpísať miliardy eur.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite