Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nový spor v EÚ
Európu opäť obchádza strašidlo: nedokáže totiž efektívne reagovať na masívnu vlnu imigrantov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí prichádzajú najmä do Talianska, ale aj Grécka a ďalších krajín. Európska komisia prišla s návrhom na centrálne prerozdelenie časti imigrantov do krajín EÚ, čo však minulý týždeň európski ministri na Rade Európy odmietli. Krajiny strednej Európy sa pred rokovaním zjednotili, vo vyhlásení povedali, že sa chcú zapojiť do riešenia, ale odmietajú kvóty a solidaritu z donútenia. Taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý na prijatie kvót najviac tlačil, reagoval, že Taliansko sa bude správať podľa plánu B a Európu to bude bolieť. Najtvrdšie sa k vlne imigrantov stavajú krajiny ako Maďarsko a Bulharsko, ktoré sú chudobné a čelia desiatkam tisíc utečencov. Ako reakciu žiadajú obmedziť Schengen a stavať na hraniciach ochranné múry a ploty. V Dánsku kvôli imigrácii prehrala voľby socialistická strana, naopak, prudko uspela populistická a protiimigračná Dánska ľudová strana.    
.jd  

Grécka odysea
pokračuje. Ministri financií eurozóny mali minulý týždeň zasadnutie v Luxemburgu, na ktorom sa zúčastnil aj grécky premiér Alexis Tsipras. Všetci aktéri upozorňujú, že čas na dohodu sa prudko skracuje, dohoda je však stále v nedohľadne a Gréci stupňujú hru nervov: Nie sú ochotní prijať požadované reformy, ako ich očakávajú veritelia z Troiky, ani platiť dhodnuté splátky, grécki obyvatelia si medzitým vybrali z bánk ďalšie 3 miliardy eur. Väčšina ekonomických médií opisuje, ako by vyzeral Grexit a krajiny eurozóny tvrdia, že sú na to pripravené, ale že to bude pre Helénsku republiku katastrofa.  Premiér Tsipras, naopak, Medzinárodný menový fond obvinil z toho, že by mal niesť za svoje správanie voči Grécku trestnú zodpovednosť.  
Pápež František vydal novú, svoju druhú encykliku s názvom Laudato Si‘. Encyklika spája témy ochrany života s ochranou Zeme a žiada zmeniť prístup k riešeniu niektorých tém vrátane ochrany klímy. Pápež sa po vydaní encykliky chystá na návštevu Ameriky.

Osobnosť: David Cameron/
Britský premiér navštívil Slovensko, kde sa stretol s viacerými lídrami a snažil sa získať podporu pre reformu EÚ. Je to vítaná zmena v správaní Londýna, Bratislavu naposledy navštívil Tony Blair a Cameron dlhé roky o stred Európy nejavil záujem.

Antiosobnosť: Andrej Babiš
Český minister financií čelí kritike za využívanie neverejných informácií, ktorými sa pokúsil zastrašiť poslanca za koaličnú ČSSD Ladislava Šincla, ktorého obvinil z korupcie. Vedenie ČSSD to prirovnalo k metódam ŠtB a žiada od Babiša ospravedlnenie.

Citát/
Andrej Babiš: „Nech si ČSSD rozmyslí, akého chce koaličného partnera.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite