Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Prezident v parlamente Prezident Andrej Kiska vystúpil vo štvrtok pred poslancami Národnej rady so svojou prvou správou o stave republiky. Za najväčšiu výzvu označil nutnosť posilniť dôveru občanov v štát, najmä v oblasti spravodlivosti. Hlava štátu sa ako na problémové body Slovenska sústredila najmä na justíciu, zdravotníctvo a školstvo. Ministerstvu obrany vyčítal nekoncepčné nákupy.

Dotkol sa tiež aktuálnych káuz: „Prečo firma Váhostav-SK požíva väčšiu ochranu ako iní,“ položil si prezident Kiska rečnícku otázku. Hlava štátu nepovažuje kvóty na prerozdeľovanie prisťahovalcov za perspektívne a správne riešenie. Na druhej strane vyzval na hlbšiu a empatickejšiu debatu o tejto téme. Pozitívne vnímal prejav prezidenta aj premiér Robert Fico. Andrej Kiska vo svojej správe o stave krajiny podľa premiéra potvrdil veľmi dobrú ekonomickú kondíciu Slovenska prejavujúcu sa najmä v zrýchľujúcom sa raste HDP a poklese miery nezamestnanosti, ale takisto v dobrom stave verejných financií.   
.lk, sita

Bývalý poradca
premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný bol odsúdený na rok a pol väzenia za korupciu v kauze Osrblie. Novotný a jeho spoločník si vypýtali 30-tisí eur za to, že pomôžu na Úrade vlády vybaviť dotáciu na dostavbu biatlonového areálu.
Audit na Katolíckej univerzite v Ružomberku, ktorý nechala vypracovať Konferencia biskupov Slovenska, ukázal, že rektorát univerzity a jej pedagogická a filozofická fakulta hospodárili neefektívne a v rozpore s dobrými mravmi. Od 1. júla nesmie univerzita vyplácať mimoriadne odmeny a jej rektor musí prijať opatrenia na zlepšenia spravovania majetku.
Minulý týždeň spolu rokovali predseda KDH Ján Figeľ a šéf strany NOVA Daniel Lipšic. Hovoriť mali aj o spoločnom predvolebnom postupe obidvoch strán. Lipšic na tému stratégie svojej strany pred voľbami povedal, že zatiaľ nechce špekulovať a NOVA sa rozhodne na jeseň.
Prezident Andrej Kiska menoval nového ministra hospodárstva. Stal sa ním doterajší štátny tajomník na ministerstve financii Vazil Hudák.

Osobnosť: Peter Sagan/
Slovenský cyklista zvíťazil počas minulého týždňa v dvoch etapách pretekov Okolo Švajčiarska. Priblížil sa tak v poradí k piatemu truimfu v bodovacej súťaži na týchto prestížnych pretekoch. Krátko pred Tour de France sa, zdá sa, opäť dostáva do obávanej formy.

Antiosobnosť: Robert Fico/
Ešte ani nestihli doznieť odozvy na druhý balíček sociálnych opatrení a premiér Robert Fico už rozpráva o ďalšom. Predvolebná dávka istôt, ktorá by mala byť oficiálne predstavená koncom roka, by sa mala zameriavať najmä na pomoc mladým rodinám a dôchodcom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite