Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letné brigády

.martin Vystavil .časopis .lifestyle

Udrelo leto, skončila sa škola a väčšina rodičov tínedžerov rieši existenciálnu otázku – kam s nimi? A závidia tým samostatným príkladným, ktorí sami od seba pracujú a poctivo zastávajú zverené pozície. Vraj niet lepšej brigády ako v McDonald’s. Dieťa tam naučia komunikovať, upratovať, obracať hranolky a tváriť sa pri tom pozitívne. Niečo na tom bude.

Tínedžer domáci však nechce opustiť teplo rodného gauča a objatie spoľahlivej wifiny. Domov ako hotel s plnou chladničkou, ktorého dokonalosť kazia iba otravní rodičia svojimi požiadavkami a nátlakmi. Výkriky: „Choď už niekam pracovať, uvidíš, čomu všetkému sa priučíš!“ kazia inak príjemný letný deň. A k tomu zvyčajne pridávajú: „Keď  som bol v tvojom veku, tak som kopal kanály, a to bol socializmus!“ Tínedžer tým zhlukom slov nerozumie,  ani keby chcel. A vlastne nechce.
Americká letná realita je však náročná. Môžete dieťa poslať na vedecký tábor do Stanfordu a zaplatiť za dva týždne štyritisíc dolárov. A potom si navrávať, že sa vám náklady vrátia. Výber podobne predražených táborov je pestrý – mnohí potrebujú deti odložiť a priplatia si.
Tie samostatné ratolesti môžu však ísť pracovať aj ako  dobrovoľníci takmer kdekoľvek. Ako vedúci, pomocníci, ako dievčatá pre všetko. Sláva rodičom, ktorých potomstvo  je vyspelé a ochotné makať.
Nám ostatným nezostáva nič iné ako mravčia práca na premene pubertiaka v človeka. Pomaly pretláčať myšlienku, že žiadna práca nie je ponižujúca a že to nie je primárne o peniazoch, ale o skúsenosti.  Že slová nie sú činy, a zhodnotenie práce z gauča nie je to isté ako práca sama.
Nostalgicky spomíname na letné aktivity či zemiakové brigády v socialistickom detstve. Nemali sme na výber, všetci tam museli. A bola to sranda. Je to paradox, no vidina manuálne pracujúcich detí v lete má u mňa až romantický nádych.  Neviete o ranči v Novom Mexiku, ďaleko od civilizácie, ktorému vládnu kovboji a pubertiaci sa tam musia starať o kone a zvieratá, pracovať so zemou a drevom od rána do večera? Značka: Súrne.

Martin Vystavil/
Autor žije v San Jose, pracuje v IT priemysle

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite