Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA NAKUPOVAŤ Outdoorová značka s príbehom
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám Fero Pauliny z Aliancie Fair-play prezradil, prečo má rád outdoorovú značku Patagonia. „V 60. rokoch ju založil človek, čo väčšinu roka hlavne surfoval a liezol. Začínal s horolezeckým materiálom, ktorý vyrábal na kolene a predával priamo z auta. Nikdy nechcel byť biznismenom. Aj preto verím, že ľudia v Patagonii myslia zodpovedné podnikanie a etiku výrobného reťazca naozaj vážne. Začali s ním dávno predtým, ako to bolo cool. Už v roku 1972 stavili na nové horolezecké istenie, ktoré tak neničilo ich milované Yosemity. Dnes patria medzi najlepších výrobcov outdoorového oblečenia.“ Na Slovensku nemajú obchod, ale internet nemá hraníc. Viac na www.patagonia.com.  

TREBA VARIŤ Presné množstvo vody
V istom dotazníkovom prieskume sa údajne 67 % Európanov priznalo, že v rýchlovarnej kanvici ohrieva vždy viac vody, ako potrebuje. Proti tomuto bohapustnému plytvaniu energie sa rozhodla zakročiť partia mladých nemeckých dizajnérov a vytvorila varnú tyčinku Miito, ktorú stačí postaviť do hrnčeka s akurátnym množstvom vody. Ten musí byť položený na základni, takže keď jej dotykové snímače a elektromagnetické senzory zaregistrujú prítomnosť výhrevného telesa, spustia proces ohrevu. Dizajnéri dávali dokopy zdroje na výrobu cez Kickstarter, pár dní pred skončením kampane už mali viac ako štvornásobok potrebnej sumy. Jedna tyčinka bude stáť okolo sto eur, vyzerá to veľmi efektne, už len je otázka, či by stará dobrá ponorná špirála za pár eur neurobila rovnakú službu.    

TREBA OSLAVOVAŤ 800 rokov od zrodu demokracie
Vo Veľkej Británii sa tento rok oslavuje 800. výročie podpísania Veľkej listiny slobôd známej aj ako Magna charta libertatum. Základný zákon anglickej stavovskej monarchie podpísal 15. júna 1215 kráľ Ján I. Bezzemok, čím obmedzil kráľovu suverénnu moc v prospech šľachty a mešťanov. Dňa 19. júna mu za to baróni znovu prisahali vernosť. Ak sa teda v tomto čase chystáte do Británie, skočte na stránku magnacarta800th.com, nájdete na nej v podstate celoročný bohatý program pripravený k tomuto výročiu i niekoľko odporúčaných turistických trás po miestach, na ktorých sa písala história slobody. Zhodou okolností je v pondelok aj Britský pivný deň, pivo sa spomína aj v listine, organizátori preto vyzývajú, aby všetci pripili na slobodu pivom, a to presne o 12.15 hod.

TREBA VIDIEŤ Ako sa paličkuje
Solivar pri Prešove nie je známy len baňou, kde sa ťažila soľ, ale aj špecifickou paličkovanou čipkou, ktorú paličkovali ženy baníkov, aby si zlepšili rodinný rozpočet. Soľnobanská čipka je charakteristická výraznými farebnými vzormi na bielom či čiernom základe. Vďaka Soľnobanskému čipkárskemu cechu sa v Solivare nielen archivuje, pestuje a odovzdáva tradícia medzi miestnymi obyvateľmi, ale každoročne tu organizujú aj Medzinárodný festival paličkovanej čipky. Od štvrtka do soboty si návštevníci budú môcť pozrieť predvádzanie rôznych techník paličkovania, materiálov a hotových výrobkov či vzorov, módne prehliadky, výstavu Karneval v čipke, kultúrny program, ale aj predaj samotných potrieb na túto umeleckú činnosť, ako sú vankúš, špendlíky, paličky, nite a sito. Súčasťou akcie je aj workshop pre veľkých i malých.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE Dráma o letcoch od režiséra Pana Tau
Československú filmovú drámu Nebeští jezdci nakrútil režisér Jindřich Polák v roku 1968 a vďaka politickému uvoľneniu do nej mohol obsadiť aj britských hercov, čo sa mimoriadne hodilo, keďže ide o príbeh našich letcov v službách RAF.  Scenár napísal Zdeněk Mahler podľa rovnomennej románovej predlohy Filipa Jánskeho. Príbeh nie je iba oslavou hrdinstva, dôležitú úlohu v ňom zohráva i romantický motív. Polákov film tak akoby inšpiroval Svěrákov Tmavomodrý svět nakrútený o 23 rokov neskôr. Vlastne nie, o inšpirácii nehovorme, skôr je zaujímavé, že Polákovi Nebeští jezdci vznikli s rozpočtom neporovnateľne menším ako Tmavomodrý svět a predsa fungujú lepšie.
18. júna, Dvojka, 22:05.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite