Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Waterloo pre EÚ?

.daniel Johnson .časopis .klub

Dve výročia, ktoré pripadli na tento mesiac, ovplyvnili nielen osud Anglicka, ale aj západnej civilizácie. Magna Charta z roku 1215 uchováva ideu vlády práva, Waterloo v roku 1815 umožnilo storočie bezprecedentného pokroku a prosperity. V Magne Charte zaznie vyhlásenie: „Nikomu nepredáme, nikomu neuprieme a nikomu nebudeme klásť prekážky v práve na spravodlivosť.“ Osemsto rokov po tom, ako bola Magna Charta slávnostne uzavretá medzi kráľom a jeho poddanými, anglické právo stále neohrozene vládne, ľudia z celého sveta sa tlačia do Londýna, aby tu našli spravodlivosť. Princíp vlády práva, a nie svojvôľa moci zostáva kotvou slobody.

David Cameron dnes dominuje v poli. A podobne ako vojvoda z Wellingtonu, víťaz z Waterloo, aj on musí zviesť boj na kontinente kvôli Británii aj Európe. Ak sa EÚ odmietne zaoberať vážnymi reformami, premiér musí byť pripravený na odchod a odporučiť voličom Brexit.  Na to bude potrebovať získať podporu verejnosti, aby stála za ním v ťažkej vyjednávacej situácii. A na to bude potrebovať podporu médií, čo počas posledných piatich rokov zanedbával. Bude tiež potrebovať, aby BBC upustila od eurofilnej propagandy.
Šance premiéra Camerona zvíťaziť vo vyjednávaniach s Bruselom sa môžu zdať nepatrné. Jean-Claude Juncker a jemu podobní nešetria posmechom, keď hovoria o predpokladaných britských požiadavkach, najmä o obmedzení „voľného pohybu osôb“. A to napriek tomu, že táto zásada už škrípe pod ťarchou obrovských rozdielov vnútri EÚ a navyše jej hrozí kolaps pre cunami ľudských tragédií na Stredozemnom mori. Kým bude EÚ natoľko bláznivá, že dokáže minúť polovicu globálnych výdavkov na sociálny štát na svojich obyvateľov, je odsúdená priťahovať čoraz väčší podiel svetovej populácie na svoje brehy. Britské návrhy na kontrolu migrácie a sociálneho štátu, ak budú dobre prezentované, by preto mohli osloviť mnohých Európanov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite