Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Občas človek potrebuje skvelé správy, takže: tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír Růžička minulý utorok odstúpil po novej investigatívnej reportáži. Hokejový zväz odvolal aj celý jeho tím.

Keď som na tomto mieste písal v apríli o jeho kauze, bol som v rozpakoch (.týždeň č. 17/2015). Jeden ohrdnutý bohatý otec neúspešného hokejistu si natočil na skrytú kameru rozhovor s Růžičkom, vtedy trénerom a spolumajiteľom Slavie. Dal ho na YouTube dva týždne pred šampionátom v Prahe. Obaja muži sa hádajú o 500-tisíc korún (18-tisíc eur), ktoré Ružička prijal cez sprostredkovateľa za to, že sa o mladého hráča „postará“; Růžička nakoniec peniaze poslal späť. Výsledným dojmom bola pachuť z divného rokovania oboch strán, ktoré vyzerá skôr neeticky než trestne.
Lenže teraz prišla príkladná ukážka investigatívnej žurnalistiky, pre mňa jeden z kandidátov na novinársku cenu za tento rok. Reportéri verejnoprávneho rozhlasu Janek Kroupa a Markéta Chaloupská našli niekoľko ďalších rodičov, vyspovedali ich a odvysielali až kompletný materiál. Do večera Růžička zložil funkciu. Rodičia hovorili o ďalších kauzách, keď od nich tréner (alebo jeho sprostredkovateľ) chcel peniaze bokom.
Zaujímavé je, že to stále nemusí byť trestný čin, dokonca môže ísť len o nedorozumenie. Mohli to byť peniaze za tzv. výchovné, ktoré si medzi sebou hradia kluby v prípade prestupu. Tak to vysvetľuje Růžička, podľa ktorého ho rodičia zle pochopili. Pre istotu však už s novinármi hovorí len v prítomnosti advokáta. Šéf hokejového zväzu Tomáš Král pripúšťa, že mládežnícke kluby bojujú o peniaze a „hranica medzi pomocou a vyžadovaním niečoho iného je potom tenká“. Ale čo je skvelé, je novinársky výkon, vďaka ktorému kauza neodumrela. Doteraz bol z celej aféry len pocit mierneho sklamania ako zo štvrtého miesta českého tímu. Ale na túto reportáž sa môže spomínať ako na Jágrovo štvrťfinále proti Fínsku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite