Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozbitie poľskej vlády Poľská premiérka Ewa Kopacz informovala o tom, že z jej vlády odchádzajú traja ministri. Je to minister zdravotníctva Bartosz Arlukowicz, minister športu Andrzej Biernat a minister štátneho pokladu Wlodzimierz Karpinski. Radoslaw Sikorski, bývalý minister zahraničia, končí ako predseda dolnej komory parlamentu. Personálne výmeny sa dotknú aj niekoľkých námestníkov ministrov a šéfa poradcov premiérky.

Takto tvrdo dopadli na vládu dôsledky škandálu s nahrávkami, ktoré už minulý rok začal uverejňovať týždenník Wprost. Na nahrávkach sú vulgárne poznámky na adresu iných štátnikov a iné kompromitujúce vyjadrenia. Verejnosť je natoľko pobúrená, že premiérka sa rozhodla rekonštruovať vládu, aby štyri mesiace pred parlamentnými voľbami napravila najhoršie škody na popularite Občianskej platformy. Ťažko povedať, či sa to Ewe Kopaczovej podarí. Podľa prieskumu verejnej mienky zverejneného v stredu minulý týždeň by voľby vyhrala opozičná strana Právo a spravodlivosť.
.mg

Európsky parlament vydal uznesenie, v ktorom žiada, aby EÚ prehodnotila vzťahy s Ruskom. „Musíme vyslať ruskému vedeniu signál, že stojíme za obeťami jeho agresie a tými, ktorí presadzujú hodnoty EÚ,“ vyhlásil litovský europoslanec  Gabrielius Landsbergis.
Sankcie voči Rusku potvrdili účastníci summitu lídrov krajín G7. Zostávajú v platnosti, kým si Rusko nesplní záväzky z dohody z Minska.
Líbyjský parlament odmietol návrh OSN, aby v Líbyi vznikla vláda národnej jednoty a ukončil sa tak občiansky konflikt. V Líbyi vzniklo po páde Muammara Kaddáfího mocenské vákuum.
Čou Jung-kchang, ktorý šéfoval čínskej vnútornej bezpečnosti, dostal za korupciu doživotie. Je zatiaľ najvyšším predstaviteľom, ktorého v Číne za úplatkárstvo odsúdili.
Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že strana AKP sa pokúsi zostaviť vládu, hoci nezískala vo voľbách parlamentnú väčšinu. Davutoglu si želá, aby do procesu tvorby vlády nezasahoval prezident Erdogan.

Osobnosť: František/
Pápež František udelil súkromnú audienciu ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.  Hovorili o konflikte v Sýrii, o situácii kresťanských menšín, aj o vzťahoch katolíkov a pravoslávnych kresťanov. Pápež podľa vyhlásenia Vatikánu požiadal Putina o „úprimné a intenzívne úsilie“ o mier na Ukrajine.

Antiosobnosť: Victor Ponta/
Rumunský premiér je protikorupčným úradom obviňovaný z korupcie, prania špinavých peňazí, z konfliktu záujmov a daňových únikov, na jeho stíhanie je však potrebné zrušenie imunity. To odmietli v prevažnej väčšine poslanci rumunského parlamentu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite