Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ A POČUŤ Ken Nagano diriguje Modrofúza
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám hudobná skladateľka Ľubica Čekovská dala tip na júnový kultúrny program. „Som zvedavá na Šperky Madony v SND (v tejto sezóne ju hrajú už len raz, 27. júna) a chcela by som sa ísť určite pozrieť do Viedne na Bartókovho Modrofúza. Na Wiener Festwochen ho bude tento rok dirigovať japonský top dirigent Ken Nagano, dlhoročný šéfdirigent mníchovskej opery.“ Modrofúza uvedú v Theater an der Wien viackrát (19. – 25.6). To samozrejme nie je jediný ťahák Wiener Festwochen, ktoré sa začali 14. mája. Tento týždeň napríklad uvádzajú premiéru českej divadelnej hry Kauza Švejk v adaptácii a réžii Dušana Davida Pařízka či tanečnú performance malijskej choreografky Kettly Noël Je ne suis pas noire.

TREBA SI VYTLAČIŤ Rubikova kocka v podobe medveďa
Obľúbená hračka 70. a 80.  rokov minulého storočia – Rubikova kocka – sa vracia v novej podobe a ak sa vám doteraz nepodarilo nadchnúť vaše deti pre túto logickú hračku, možno to teraz príde. Ozo 1x2x3 Puzzle Bear je hračka v tvare medveďa, ktorý sa dá skladať podobným spôsobom ako Rubikova kocka. Vymyslel ho premyselný dizajnér Emmanuel Carrillo. Dobrá správa je, že medveďa môžete mať zadarmo, zlá správa je, že len ako trojrozmerný model, ktorý si môžete stiahnuť na stránke Cult3D.com a vytlačiť na 3D tlačiarni. Donedávna bolo treba zohnať ešte skrutky, ktoré sa nedali vytlačiť, ale dizajnér už opravuje svoj model tak, aby sa všetko hladko kĺzalo aj bez nich. Carrillo patrí k veľkým podporovateľom komunity, ktorá tvorí trojrozmerné projekty pre trojrozmerné tlačiarne.  

TREBA ŠÍRIŤ DOBRÉ MYŠLIENKY TEDxBratislava 2015
V sobotu 4. júla sa v novej budove SND stretne okolo 650 ľudí na 6. ročníku TEDxBratislava, ktorý okrem zaujímavých a inšpiratívnych rečníkov zo Slovenska a zahraničia prináša aj veľa zábavy a networkovania cez prestávky. Účastníkom podujatia sa predstaví napríklad český novinár a fotograf Jan Rybář, Fero Pauliny z Aliancie Fair-play, textilná dizajnérka experimentujúca s baktériami Zuzana Gombošová či írsky dizajnér počítačových hier Owen Harris. Cez prestávky sa bude hrať virtuálny futbal, tetovať na pomaranče a básnické vlohy sa dajú odskúšať v rámci book spine poetry. Na TEDxBratislava je vždy aj štipka umenia, tento rok vystúpi tanečné divadlo Elledanse a formácia Tante Elze. Lístky sa ešte stále dajú kúpiť na www.tedxbratislava.sk .

TREBA SI ZASPOMÍNAŤ Na nešťastnú Beatu Laska a jej výlet do Tatier
Tento rok je Rokom Tatier, naše veľhory si pripomínajú niekoľko okrúhlych výročí, napríklad 90. výročie Krakovského protokolu k projektu tatranského prírodného parku, 105. výročie príjazdu prvého automobilu do Tatier, 120. výročie príjazdu prvého vlaku do Tatranskej Lomnice a v auguste 400. výročie prvého známeho výstupu na tatranský štít. Už túto sobotu si tam pripomenú 450. výročie prvého známeho turistického výletu, ktorý zorganizovala kežmarská hradná pani Beata Laska k Zelenému plesu. Podľa niektorých prameňov vraj na túto svoju vtedajšiu odvahu kruto doplatila. Jej muž využil výlet ako dôkaz jej nemravnosti, dal ju na šesť rokov zamurovať do hradnej veže a jej majetok vrátane hradu celý premrhal.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE Milan Lasica ako James Cagney
Vynikajúca juhoslovanská dráma Pes, ktorý mal rád vlaky (Dvojka, 13.6., 21:40) i československá novovlnová oscarová klasika Ostře sledované vlaky (Dvojka, 11.6., 22:00) musia dať tento týždeň prednosť československej televíznej komédii Raz, dva, tri, ktorú v roku 1985 nakrútil režisér Gábor Várkonyi. Dôvody sú dva. Prvým sú herecké výkony Milana Lasicu, Vlada Černého, Zdeny Studenkovej a druhým príbeh samotný. V ňom sa totiž prakticky v priamom prenose udeje až neuveriteľná premena. Bonusom je, že rovnakú divadelnú hru Ferenca Molnára sfilmoval už v roku 1961 klasik svetovej kinematografie, režisér Billy Wilder s Jamesom Cagneyom a Horstom Bucholzom v hlavných úlohách. Vidieť treba obe verzie. 14. júna, Dvojka, 17:25.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite