Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Kuba: internetový undergroundSvet sa so záujmom prizerá vývoju na Kube. Je nový líder Raúl Castro prísľubom zmien? Čaká Kubáncov odmäk? Nemožno sa čudovať, že v

Kuba: internetový underground
Svet sa so záujmom prizerá vývoju na Kube. Je nový líder Raúl Castro prísľubom zmien? Čaká Kubáncov odmäk? Nemožno sa čudovať, že v krajine ovládanej castrovským kultom osobnosti sa nádeje vkladajú do zmien na vedúcich postoch. Ale hoci sa Raúl Castro môže stať prostredníkom politických posunov, skutočná sila, ktorá má potenciál postupne vytvoriť Cubu Libre, je dnes už inde.
Americký denník New York Times priniesol článok o fascinujúcom undergrounde na Kube, o undergrounde, ktorý pomenoval kyberrebeli. Ide najmä o mladých ľudí, ktorých hlad po ťažko dostupných informáciách ženie pre nás už k ťažko predstaviteľným  krokom. Kubánska vláda síce prístup na internet cenzuruje a zákazníkov, ktorí navštevujú internetové centrá, prísne kontroluje, cestičky sa však vždy nájdu. Napríklad taký USB kľúč, v slobodnom svete bežná vec, sa stal na Kube zbraňou proti režimu. Človek si ho zoženie, potom s ním príde do internetového centra, za niekoľko minút si potajomky stiahne stránky, ktoré ho zaujímajú – a potom už dáta prechádzajú z ruky do ruky.
Ďalšou možnosťou je využívať internetové prípojky u zahraničných firiem. Zamestnanci, ktorí majú takto umožnený prístup na internet, často predávajú svoje prístupové heslá. Všetko, čo súvisí so slobodnými informáciami a čo sa obyvateľovi normálnej krajiny nezdá ani trochu zvláštne, je na Kube vysoko cenené. Prekvitá čierny trh s technikou, ktorá umožňuje spojenie so svetom: pašovanie satelitných antén je bežné a „taniere“ umožňujú nielen sťahovanie zahraničných filmov, ktoré slúžia na predaj, ale aj ilegálne pripojenie na internet.
New York Times uvádza aj príklad kubánskych blogerov, ktorí si založili blogy v cudzine a na nich publikujú texty, aké by sa na ostrove, ktorý sa hrdí rešpektovaním ľudských práv, uverejniť nedali. Medzi týmito blogermi je aj dosť mladých novinárov. Ďalšou „armádou informačných špecialistov“ sú študenti informatiky, ktorí sa vzdelávajú na štátnej Univerzite informatických vied. Iste, mnohí z nich sa možno uspokoja so štátom platenými teplými miestami a nebudú ich riskovať pre prístup k slobode. O všetkých to však určite neplatí. Je naozaj len otázkou času, keď sa z kubánskych kyberrebelov stane sila, s ktorou bude musieť režim rátať.
.mg

Izrael v strehu
Izrael sa ocitol v pohotovosti po tom, ako palestínsky útočník minulý štvrtok zastrelil osem študentov seminára Merkaz Harav v západnom Jeruzaleme. Tento seminár sa pokladá za symbol izraelského nacionalizmu. Hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gaza, označilo atentát za hrdinský čin. V reakcii na atentát izraelská armáda celkom uzatvorila západný breh Jordánu.
.mh

Násilie v Arménsku
Protesty proti výsledkom volieb arménskeho prezidenta prerástli do zrážok medzi demonštrantmi a políciou, pri ktorých zahynulo 8 osôb. Doterajšia hlava štátu Robert Kočarian vzápätí vyhlásil výnimočný stav. Akoby toho nebolo dosť, na území Náhorného Karabachu, o ktorý sa Arménsko prie s Azerbajdžanom, došlo k prestrelkám, pri ktorých zahynulo ďalších 16 ľudí.
.tg

Rehabilitácie
Z centra katolicizmu prišli dve nečakané správy. Podľa prvej chce Svätá stolica postaviť vo vatikánskych záhradách sochu Galileovi Galileimu, ktorý bol po inkvizičnom procese nútený odvolať heliocentrickú teóriu. Podľa druhej sa rehabilitácie možno dočká Martin Luther, ktorý podľa pápeža Benedikta XVI. nechcel cirkev rozdeliť, ale očistiť ju od nedostatkov.
.tg

Narkoman Mojžiš?
Benny Shanon, izraelský profesor kognitívnej psychológie, ponúka svojrázne vysvetlenie pôvodu Desatora. Podľa Shanona bol prorok Mojžiš a Izraeliti pod vplyvom halucinogénnych účinkov látok z kôry dreviny akácia. Shanon tvrdí, že vie, o čom hovorí, keďže má osobné skúsenosti s „duchovno-náboženskými“ účinkami psychotropných látok z amazonského pralesa.
.vg

Vot d hel!
Chýrny znalec angličtiny, profesor David Crystal, prišiel v denníku The Daily Telegraph s provokatívnou myšlienkou, že už onedlho sa budú musieť Angličania učiť dve angličtiny: jednu, ktorá sa riadi štandardmi Oxfordu či Cambridge, a druhú, ktorú si vytvára zvyšok sveta. Vraj za to môže aj fakt, že množstvo britských bánk a zákazníckych služieb má svoje call centrá v oveľa lacnejšej Indii. Jés, sahib, áj andrsténd évriting!
.tg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite