Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša úloha

.yoani Sánchez .časopis .klub

Keby ste sa ma pred rokom spýtali, čo sú tri najväčšie výzvy digitálnych novín 14ymedio, povedala by som, že represia, zlé pripojenie na internet a strach mediálnych profesionálov pracovať v našom tíme. Neuvedomovala som si, že budeme mať dočinenia s ďalšou prekážkou, ktorá sa stane hlavným dôvodom bolehlavu našich malých novín: nedostatok transparentnosti v kubánskych inštitúciách. Pričasto zostaneme pred zavretými dverami a nikto neotvára, neodpovedá, akokoľvek hlasno klopeme.

Čeliť utajovaniu sa ukázalo takou komplikáciou, akou je vyhýbanie sa politickej polícii, tweetovanie naslepo alebo oportunizmus a mlčanie mnohých našich kolegov. O informáciách sa tu zmýšľa priam vojenským spôsobom, sú tak chránené, akoby sme boli uprostred technologickej vojny a tí, čo po niečom pátrajú, sú považovaní prinajmenšom za špiónov.
Ak sa však pozrieme na našu situáciu ako na pohár, ktorý je spolovice plný, tieto obmedzenia nás oslobodzujú od žurnalistiky „oficiálnych vyhlásení“.  Aby som citovala jedného úradníka, zbieranie vyhlásení ministrov a prepisovanie straníckych vyhlásení predsedu strany bolo po celé desaťročia útočiskom tých, ktorí nemajú odvahu hovoriť o realite tejto krajiny.
Naše problémy sa stali dôvodom, prečo musíme fungovať kreatívnejšie, nápaditejšie, aby sme sa k informáciam dostali. Mlčanie vlády nás vedie k tomu, aby sme počúvali iné hlasy, ktoré nám hovoria, čo sa deje. Zákaz vstupu na tlačovú besedu nás núti oslovovať respondetov inde, kde môžu slobodne hovoriť. Ministerka zahraničných vecí EÚ Federica Mogherini nám napríklad odpovedala na pár otázok mimo tlačovky, keďže sme sa na nej nemohli zúčastniť, zamestnanci ministerstiev nám posielajú upozornenia a podozrenia o korupcii na ich úrade, o nespravodlivostiach dostávame aj anonymné správy. Bolo ťažké pochopiť našu rolu: nie sme ani sudcami, ani ľudskoprávnymi aktivistami, ani politickou opozíciou. Sme zodpovední za zverejňovanie faktov, nie za obviňovanie.  Aby mohli iní odsudzovať alebo aplaudovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite