Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Radičová, interrupcie a

Radičová, interrupcie a inakosť
Hoci stále nie je jasné, či Iveta Radičová už je oficiálnou kandidátkou KDH, ale vyzerá to tak, že  zrejme podporu KDH dostane. Rada KDH vyslovila svoje podmienky, aby verejne podporila ochranu ľudského života od počatia po prirodzenú smrť a zároveň sa vyslovila za tradičnú rodinu založenú na manželstve muža a ženy. Podmienka je vyslovená opatrne, a tak by KDH možno mohla postačiť Radičovej prvá reakcia: „Moja odpoveď je dlhé roky rovnaká: Každý ľudský život je hodný ochrany a rovnako inštitút rodiny, rodičovstva má mať osobitnú ochranu. Môj postoj k ochrane ľudského života a rodiny je jednoznačný." Iveta Radičová sa však nestala ani po tejto podmienke KDH aktivistkou hnutia Pro life. Stále je bližšie skôr k druhému táboru, keď tvrdí:  "Pozrela som si postoje našich občanov. Práve pre tých má byť naša ústava a zákony. Vyše 80 percent občanov má rovnaký názor – ak chcete ‚liberálny', ako ja. A iba 16 percent tvrdí, že by sme mali sprísniť podmienky na ochranu života. Je tu jednoznačne prevládajúci názor, že v tomto máme zákony v poriadku."
KDH sa teraz bude musieť rozhodnúť, či mu takáto odpoveď stačí, aby mohli aspoň formálne Radičovú podporiť. Predseda KDH Pavol Hrušovský ako obvykle váha a neponáhľa sa s rozhodnutím, Daniel Lipšic netrpezlivo naznačuje, že opozícia musí byť jednotná – a týka sa to aj voľby prezidenta.
Podmienka KDH nahnevala aktivistov Iniciatívy Inakosť. Nepáči sa im, že KDH podmieňuje podporu Radičovej jej vyslovením sa za tradičnú rodinu založenú na manželstve muža a ženy. To by mohlo zamedziť – počas prípadného prezidentovania Ivety Radičovej – prijatiu zákona o životnom partnerstve osôb rovnakého pohlavia. Inakosť chce, aby Radičová jasne formulovala svoj postoj na život párov rovnakého pohlavia v zákonom upravenom životnom partnerstve. „Gejovia a lesby sú rovnoprávnymi občanmi tohto štátu a prezident Slovenskej republiky je aj naším prezidentom. Vyzývame preto Ivetu Radičovú, aby už teraz preukázala, že chce byť prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky a aby nepristúpila na prijatie takých podmienok, ktoré jej to neumožnia," vyhlásil šéf Inakosti Július Kolenič.
Radičová vyhlásila, že si ctí a váži rodinu. Uspokojí to Inakosť, bude to stačiť KDH? Nerozhnevá si tým liberálnych voličov a médiá? Radičovej postoj je známy, teraz už ide len o hru so slovíčkami.
.eč

Úplatky vo futbale
Korupcia vo futbale siaha zrejme aj do politiky. Vyšetrovateľ obvinil tri osoby z okresu Dunajská Streda z trestného činu podplácania a jednu osobu z trestného činu prijímania úplatku. Ján K., Attila S. a bývalý poslanec za SMK József K. ako funkcionári futbalového klubu dali rozhodcovi Štefanovi K. finančnú hotovosť 50 000 korún (dvakrát po 25 000 Sk) za to, že vybaví a ovplyvní výsledky futbalových zápasov. Obvineným hrozí šesť mesiacov až tri roky.
.tg

Víza: nové kolo
Po tom, ako si Česi zabezpečili bezvízový styk so Spojenými štátmi sami, sa zobudila i Európska únia. Brusel chce (po koľkých rokoch ničnerobenia?) s Washingtonom vyjednávať za všetky členské krajiny. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničia Diana Štrofová povedala, že „Ak nám doteraz naši kolegovia z Európskej komisie veľmi nepomáhali, tak nám asi ťažko pomôžu dnes. Podľa našich diplomatov má Slovensko šancu, že mu USA víza zrušia už do konca roka.
.tg

Spor v SDKÚ
Vedenie bratislavskej organizácie SDKÚ volá po zmene vo vlastnej strane. Vo vyhlásení píše, že „nastal historický čas na zmenu“, pretože treba zmeniť „stagnáciu dôvery v agendu“ strany. Je symptomatické, že zo zoznamu „vzbúrencov“ nie je širšej verejnosti známy takmer nik. Len Branislav Záhradník z Dopravného podniku, bývalý priateľ finalistky SuperStar.
.rži

PPP bez kontroly
SDKÚ požiadala predsedu vlády, aby v mene vyššej transparentnosti umožnil jej zástupcom účasť na procese prípravy diaľničných projektov PPP, v ktorých ide o budúce verejné výdavky niekoľko sto miliárd korún. Premiér Fico žiadosti nevyhovel. Opozícia vraj „má“ predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. A podozrenia vraj nech vyšetruje parlament.
.rži

Odmena na hlavu
Podľa televízie Markíza podsvetie údajne vypísalo niekoľkomiliónovú odmenu na hlavu utajeného svedka v prípade vraždy Daniela Tupého, ktorého zavraždili 4. novembra 2005. Bratislavské podsvetie sa malo aktivizovať hneď potom, čo polícia 25. februára zatkla a z vraždy Tupého obvinila troch mužov. Podľa advokátov obvinených, ktorí sú momentálne vo väzbe, stojí obvinenie ich klientov práve na výpovedi utajeného svedka. Hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš potvrdil, že polícia prijala sprísnené bezpečnostné opatrenia.
.tg .sita
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite