Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Pražský súd oslobodil – neprávoplatne – šéfku sekretariátu bývalého premiéra Nečasa, ktorá podľa obžaloby dala sledovať vtedajšiu Nečasovu manželku vojenskými špiónmi. Prečo to súd urobil?

Celý proces bol podivný: čo v ňom bolo tajné, malo byť verejné, a naopak. Utajená bola väčšina výpovedí (vraj pre ochranu armádnych agentov), ​​ba aj odôvodnenie rozsudku (čo je nezvyklé, ale nie protiústavné). Naopak, verejne sa púšťali odpočuté telefonáty, v ktorých obžalovaná Jana Nagyová nadávala na premiérovu manželku Radku. Dôvody rozsudku ani po desiatich dňoch nepoznáme; ponúka sa však jedna špekulácia.
Z Nagyovej sa stala nová pani Nečasová a jej terajší manžel prišiel svedčiť v jej prospech. Ak v utajenej výpovedi povedal (ako tvrdí jeden z advokátov), ​​že to on dal pokyn vojenským špiónom, mohol svojej žene pomôcť – na čas. Sudkyňa Helena Králová z Prahy 1 chcela prípad vlani vybaviť od stola: Trestným príkazom uložila Jane Nečasové podmienku a vojakov navrhla disciplinárne potrestať. Tomu sa však odvolací senát vysmial a prípad jej vrátil. V odôvodnení napísal, že aj „ktorýkoľvek laický občan Českej republiky“ z dôkazov vidí, že milenka predsedu vlády sa správala k tajnej službe ako k súkromným pinkertonovcom a že vojaci si boli vedomí trestnosti svojho konania, „ak majú aspoň základy priemerného intelektu“. Kvôli tejto irónii obhajcovia označujú odvolací senát za predpojatý.
Lenže ten prípad je naozaj jasný aj laikovi. Je to príbeh jednej bezohľadnej lady Macbeth, cynických špiónov a jedného zrelého muža, ktorý sa zachoval infantilne a rozbehol sa za svojimi citmi bez ohľadu na svoju rodinu, krajinu aj vlastnú povesť. Keď v Láske nebeskej hrá zamilovaného premiéra Hugh Grant, je to celkom zábavné. Keď ho v realite hral Petr Nečas, bolo to desivé. A myslím, že pre Janu Nečasovú to bude podľa konečného rozsudku aj trestné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite