Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezodpovedný populizmus

.ivan Mikloš .časopis .ostatné

Ficove balíčky nie sú ničím iným ako nezodpovedným populizmom. Nemá zmysel rozoberať jednotlivé opatrenia, ich spoločným menovateľom je, že oslabujú a ohrozujú dlhodobú udržateľnosť verejných financií a deformujú podnikateľské prostredie.

Teda ohrozujú našu konkurencieschopnosť a tým znižujú náš potenciálny ekonomický rast, čiže aj rast životnej úrovne a kvality života. Ficove balíčky teda nie sú v prospech ľudí, sú protiľudové.
Skutočným cieľom týchto balíčkov nie je zlepšiť život ľudí, ich cieľom je zastaviť znižovanie preferencií strany Smer a Roberta Fica osobne. Teda zvýšiť pravdepodobnosť ich znovuzvolenia a znovuvládnutia, čo už samo osebe, aj bez škodlivého účinku sociálnych balíčkov, znamená ohrozenie úspešnej budúcnosti Slovenska. Dôvod je prostý, úspešná budúcnosť Slovenska je podmienená reformami a od vlády Smeru a Roberta Fica sa žiadne reformy očakávať nedajú. To je jednoducho fakt, to hovoria skúsenosti.
Ohrozenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií je faktom aj bez Ficových sociálnych balíčkov. Konštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá povedala, že ak sa nebudú robiť ďalšie reformy, slovenské verejné financie do desiatich, pätnástich rokov skrachujú. Fico však namiesto potrebných reforiem avizoval ďalší sociálny balíček. Problémom zďaleka nie sú len fiškálne dôsledky týchto balíčkov. Obávam sa, že konečná a skutočná cena Ficovho populizmu bude rádovo vyššia ako priame fiškálne následky a dokonca sa nedá ani vyčísliť.
Deformácie spôsobujú všetky Ficom avizované opatrenia. Najviditeľnejšie je to pri vlakoch zadarmo. Krachujú autobusové spoločnosti, diskriminovaní sú aj súkromní prepravcovia na železnici. Darček jednej skupine obyvateľov vytvára rastúci tlak zo strany ďalších skupín. Pravidlá hry sa komplikujú, narúša sa princíp slobodnej a férovej súťaže a rovnosti šancí. Väčšia regulácia a byrokracia prináša aj omnoho väčší priestor na korupciu a výrazne znižuje motiváciu na podnikanie a investovanie v deformovaných sektoroch.
Opatrenia sú navyše aj nezmyselné a nespravodlivé, vrátane zníženia sadzby DPH na potraviny (ktoré navrhovala a podporuje aj časť opozície). Znížená sadzba DPH nielenže prináša deformácie a komplikácie do daňového systému, toto opatrenie bude navyše aj neúčinné. Už prvá Ficova vláda znížila DPH na lieky a knihy, ukázalo sa však, že ceny týchto komodít sa vôbec neznížili a zisk inkasovali predajcovia a distribútori. Fico sa zastrája, že tentoraz to bude inak. Pochybujem, ale ak by sme to aj pripustili, tak najväčší darček dá Fico nie chudobným, ale bohatým. Tí vynakladajú na potraviny omnoho viac peňazí ako chudobní, takže absolútna úspora pre nich by bola vyššia ako pre chudobných. Teda štát príde znížením DPH o príjmy a pomôže to hlavne obchodníkom a distribútorom, eventuálne bohatým ľuďom. Ekonómovia pritom vedia, že znižovať treba priame, a nie nepriame dane.
Asi najväčšie škody však páchajú Ficove balíčky na ľudských dušiach. Učia totiž ľudí, že dobrá vláda nie je tá, ktorá mení krajinu k lepšiemu, ale tá, ktorá ich upláca a korumpuje ich vlastnými peniazmi. Cena, ktorú zaplatia, bude rádovo vyššia ako darček, ktorý prijali a platiť ju budú nielen oni, ale najmä ich deti a deti ich detí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite