Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Balíček bežných politík

.peter Kažimír .časopis .ostatné

Druhý sociálny balíček vyvoláva vzrušené diskusie a kritiku, že si ako vláda kupujeme voliča. Možno aj preto, že pojem balíček získal svojho času v podaní pravicových vlád nálepku mimoriadnosti. Naše balíčky ale takými nie sú. V skutočnosti nimi realizujeme programové vyhlásenie sociálnodemokratickej vlády. A rozhodne sa nebudeme pravici ospravedlňovať za to, že sme vyhrali voľby a získali od ľudí mandát na sociálne citlivejšiu formu šetrenia a konsolidácie verejných financií.

Balíček sa opiera o dva hlavné princípy. Prvým je istota, že neohrozí nastavený vektor konsolidácie verejných financií. Ako minister financií to garantujem. Druhým je naše presvedčenie, že občania si zaslúžia podiel z úspešných reforiem a dobrého hospodárenia štátu.
Logickým predpokladom možnosti prinášať sociálne balíčky je teda úspech v rozpočtovej konsolidácii. A ten máme. Viem, že mnohí predpokladali, že SMER – SD si tu vyláme zuby, ale nestalo sa tak. Konsolidujeme veľmi úspešne a Európa nás dáva ako príklad.
Mnohí neverili, že dokážeme otočiť vývoj v boji proti daňovým únikom, ale dokázali sme to a denne dokazujeme. Odmietli sme princíp brutálnych zásahov do spotreby a vitálnych investícií. Tento mix politík sa vyplatil. Zatiaľ čo krátko po kríze sa hospodársky rast zakladal najmä na vývoze, v posledných dvoch rokoch ho ťahá domáci dopyt.
Konsolidácia verejných financií však pre nás nikdy nebude samoúčelná. Nerobíme ju preto, aby nás chválili ratingové agentúry, ani preto, aby sme sa mohli vychvaľovať dobrými číslami. Robíme ju pre ľudí a vždy, keď nám to financie umožnia, budeme hľadať možnosti, ako distribuovať úspech medzi ľudí.  
Kritika opozície a časti médií je niekedy komická. Konzervatívna pravica sa stavia proti opatreniam na podporu mladých rodín. Vyhlásení rozpočtoví jastrabi zase kričia, že dávame ľuďom málo. Prípadne – a to býva obzvlášť zábavné – celá opozícia jednohlasne deklaruje, že toto všetko sme mali urobiť už dávno.
Rozpor medzi reálnymi a deklarovanými politikami je jednoducho obrovský. Sme to my, nie pravica, kto nekompromisne čistí podnikateľské prostredie od daňových podvodníkov, kto reálne znížil náklady na cenu práce a daňovo zvýhodnil technologické start-upy a kto prichádza s reálnou podporou pre sociálne vylúčené regióny a systematicky sa zameriava na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Sme to my, nie pravica, kto reálne pomáha mladým rodinám. Ale nestaviame nové škôlky a školy preto, aby nás mladé mamičky volili, ale preto, že musíme podporiť mladé rodiny aj vzhľadom na faktor starnutia populácie. A mohol by som pokračovať ešte veľmi dlho.
Mrzí ma, že nedokážeme – česť výnimkám – hodnotiť politiku inak, ako cez prizmu prežitých stereotypov typu: ľavica míňa, pravica šetrí. Takto nastavené okuliare skresľujú reálny svet a zabíjajú vecnú diskusiu.
Balíček je teda súčasťou politiky našej sociálnodemokratickej vlády. Je to obal na výsledky našej politiky a jednotlivých politík. Dávame si veľký pozor na to, aby nemal diery a bol taký pevný, aby udržal veľké čísla tam, kde ich celá krajina potrebuje mať.
.autor je minister financií SR.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite