Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA SI VYBEHNÚŤ Tatrafest, Diera do sveta a turistika
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám hudobníčka Katarzia prezradila, že sa veľmi teší na tento víkend, lebo pôjde navštíviť  malý hudobný festival Tatrafest v penzióne Vesna vo Vysokých Tatrách. „Mám tento festival rada, stretáva sa tam skvelá komunita ľudí, budú hrať Buty aj Vidiek, z Maďarska Tátrai a Szücz.  Hrala som tam minulý rok, mám tam kopu priateľov, zapáčilo sa mi na horách, tak dúfam, že sa mi tento rok podarí vybehnúť aj na nejakú túru. A teším sa, ako opäť v okolí nenájdem žiadne bezlepkové halušky,“ smeje sa Katarzia. Okrem túry si z festivalu odskočí v sobotu večer zahrať aj do kultúrneho centra Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši.

TREBA VÍTAŤ Taliansky festival na Slovensku
Ôsmy ročník festivalu Dolce Vitaj prinesie v júni do Bratislavy, Žiliny, Popradu a Košíc taliansku atmosféru a predstaví prvotriedny taliansky dizajn, hudbu, divadlo, film, literatúru a gastronomické delikatesy. Program otvorí v stredu koncert uznávanej flautistky Luisy Sello a súboru La Sinfonietta, bodkou bude na konci júna koncert  Fabrizia Paterliniho, jedného z najlepších talianskych skladateľov a klaviristov novej generácie. Festival prinesie výstavu súčasného umenia a dizajnu Dom tvojich snov, putovnú výstavu jedného z najvýznamnejších dizajnérov súčasnosti Vica Magistrettiho, aj výstavu diel Marca Kalinku v Žiline. V Nitre a Bratislave bude tento týždeň aj bábkové predstavenie Vĺčik a mesiac súboru L'Asina sull'isola z Montecchia. Viac o programe na dolcevitaj.eu.

TREBA VIDIEŤ Slavín z mnohých uhlov
V piatok sa v SNG začína nová séria krátkych dokumentárnych filmov s názvom Príbehy umenia. Pilotný diel je venovaný Slavínu, soche vojaka na pylóne a jeho autorovi Alexandrovi Trizuljakovi. O histórii a budovaní Slavína v prednáške Pomník – pamätník – cintorín porozpráva Alexandra Kusá, menej známe fakty o výstavbe, sochách a mýtoch, ktoré sa so Slavínom spájajú, priblíži zvuková inštalácia Magdalény Kuchtovej a Barbory Kalinovej. Na informačne nabitú časť programu nadviaže Stroon, ktorý live vystúpením ozvučí bonusové zábery z dokumentu v spracovaní VJ- a Kufríka. Do tanca zahrá na záver programu DJ Pjoni. To všetko v novootvorenej kaviarni Berlinka, vstup je voľný. Ďalšie dokumenty zo série predstavíme na jeseň!

TREBA ÍSŤ NA KONCERT Faith No More
Americká skupina Faith No More vystúpi v Bratislave 10. júna presne dvadsaťdva rokov od ich legendárneho koncertu v bratislavskom amfiteátri v roku 1993. Prvý koncert rap-metalových Faith No More bol výnimočný aj tým, že išlo o prvú zahraničnú kapelu, ktorá k nám zavítala na vrchole svojich síl. Amfiteáter, ktorý neskôr za záhadných okolností vyhorel, bol naplnený po okraj fanúšikmi, pretože veľa ľudí sa na koncert dostalo cez vysoký plot alebo sfalšovalo lacno vytlačené lístky. Kapela sa neskôr rozpadla, no v roku 2009 vyhlásila, že sa vracia na koncertné pódiá. V máji im vyšiel nový album Sol Invictus, ktorý po zvukovej stránke nadväzuje na ich najlepšie nahrávky z 90. rokov. Bratislava tak zažije spoločné „fejtnomorácke déjà vu“.     

TREBA SA POZERAŤ V TELKE Sopliak proti nacistom  
Srdcervúci príbeh malého chlapčaťa, sirôtky oslobodenej z koncentráku víťaziacimi sovietskymi vojskami, z ktorého sa stane bojová spojka zásadným spôsobom vstupujúca do bitky o Dukliansky priesmyk? Kdeže! Práče, vojnovo-rodinný(!) film režiséra Karla Kachyňu nakrútený v roku 1960 podľa literárnej predlohy Jana Mareša je všetko možné, len nie srdcervúci. Vec sa má totiž tak, že ten chlapec nie je vykreslený ako žiadna veľká obeť, naopak, je to poriadny loptoš, drzý, neposlušný, a partia vojakov z tyla, ktorí sa starajú o práčovňu, s ním má čo robiť, aby sa všetci dožili konca vojny v plnom duševnom zdraví. Vojna detskými očami môže byť aj poriadnym dobrodružstvom, o to väčšia je to tragédia. Veľký film. 4. júna, Dvojka, 22:00.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite