Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako nabúrať šarlatánsky žigulák

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .časopis .reportáž

Ľudí, ktorí namiesto medicínskych prístupov experimentujú s nebezpečnými alternatívnymi prístupmi, stále pribúda. Rovnako odhodlane sa však mobilizuje aj skeptickejšia partia. Ná úvod sa práve ona rozhodla predávkovať homeopatikami.

pol hodiny pred začiatkom je na mieste len hŕstka organizátorov, ktorá sa pred dažďom ukrýva pod narýchlo postaveným prístreškom. Z veľkej udalosti, ktorá rozvírila lokálne facebookové vlny, sa vinou počasia stalo skromné stretnutie najskalnejších bojovníkov proti medicínskym šarlatánom. Osvetový boj s ľudskou naivitou a záplavou nebezpečných „lekárskych" prístupov sa tak na krátky čas presunul z internetu do fyzického sveta.

„Až teraz si uvedomujem, že veľký nápis Predávkovanie a všetky tie tabletky na stole môžu v tomto prostredí pôsobiť trochu zvláštne," rozhliada sa so smiechom po okolí bratislavského parku jeden z organizátorov akcie s názvom Hromadné predávkovanie sa homeopatikami. Nápis na stene prístreška zaujme viacerých okoloidúcich. Tí sa pýtajú na rastlinný pôvod homeopatík či na ich zázračné liečebné vlastnosti. A organizátori robia opäť presne to, na čo si na internete za posledné roky chtiac-nechtiac zvykli. Vysvetľujú a dúfajú, že nie úplne zbytočne.

„Berie to veľa síl. A za istou hranicou nemá argumentácia žiadny zmysel. Pre mnohých ľudí sú takéto témy vecou viery. A to je úplne iná kategória. Potom to vyzerá, ako keby si chcel porovnávať kilogramy a ampéry. To sa jednoducho nedá," vysvetľuje nám Tomáš Ondriga, jeden zo spoluorganizátorov a člen Lovcov šarlatánov – internetovej stránky vyvracajúcej najfrekventovanejšie pseudomedicínske teórie. Spomedzi tém, ktoré na svojej stránke skupina mladých medikov rieši, patria homeopatiká ešte medzi tie najmenej emotívne. Konfrontácia s odporcami očkovania alebo takzvanými „savákmi" by mohla byť oveľa nebezpečnejšia než s pomerne rozšírenou skupinou „homeopatov". Ako tvrdia organizátori, homeopatiká sú v spoločnosti tolerované a dajú sa bez problémov kúpiť takmer v každej lekárni.

Práve narastajúca dostupnosť a akceptácia homeopatík v spoločnosti motivovali organizátorku Helenu Strakovú k tomu, aby na Slovensko priniesla tradíciu takzvaných hromadných predávkovaní. Takouto recesistickou formou sa upozorňuje na absurditu homeopatickej „liečby“ pravidelne už niekoľko rokov vo väčšine európskych metropol. Platformou, ktorá tieto akcie združuje, je pôvodom britská iniciatíva s názvom 10:23. Za jej názvom stojí – okrem zjednoteného októbrového času konania týchto stretnutí – v prvom rade príbeh, ktorý názorne ilustruje absurditu homeopatík ako takých.

„Číslo 6,023 x 10 na dvadsiatu tretiu označuje hodnotu Avogadrovej konštanty. Pokiaľ je koncentrácia v roztoku nižšia ako táto konštanta v prevrátenej hodnote, nenachádza sa v ňom už žiadna pôvodná molekula. A väčšina homeopatík dosahuje práve také riedenie,“ vysvetľuje Maroš Rudnay. Práve on ešte počas štúdia medicíny v Košiciach založil webstránku Lovci šarlatánov. Otravovalo ho donekonečna vyvracať pribúdajúce šarlatánske bludy. Napríklad tie o homeopatikách, pri ktorých sa rozriedený roztok kvapká na cukrové perličky. „V samotnej kvapke z chemického hľadiska nič nie je,“ hovorí Maroš.

.kvapka v dvadsiatich bazénoch
Bibliou homeopatie je kniha Organon od Samuela Hahnemanna. Tento nemecký lekár prišiel s teóriou homeopatie už niekedy koncom 18. storočia. Krátko po tom, čo zjedol kôru chinínovníka, si na sebe všimol príznaky malárie – horúčku, triašku či bolesti v kĺboch. Neskôr zistil, že práve alkaloid chinín, ktorý kôra obsahuje, lieči maláriu. Hahnemann na základe toho usúdil, že príznaky choroby možno vyliečiť podaním substancie, ktorá v človeku vyvolá podobné príznaky. Samotný princíp „rovnaké liečiť rovnakým“ neznie zvlášť šarlatánsky, veď podobne funguje napríklad aj očkovanie.

Kým však očkovacia látka skutočne obsahuje antigén, ktorý telu ukáže, ako sa účinnejšie brániť, kľúčovým prvkom homeopatie je riedenie. Čím vyššie, tým lepšie. Takzvané centimálne riedenie označujú homeopati ako 1C a vznikne zriedením jednej kvapky substancie s 99 dielmi vody alebo alkoholu. Ako nám Maroš Rudnay ironicky vysvetľuje, po riedení 6C z pôvodnej látky zostane asi jedna kvapka v dvadsiatich bazénoch. Pôvodné substancie sú väčšinou rastlinného či živočíšneho pôvodu. Najznámejší homeopatický liek na chrípku Oscilococcinum napríklad obsahuje pečeň kačice a srdce mandarínskej kačky. No v tom najextrémnejšom riedení 200 K, ktoré je podľa Maroša pri objeme nášho vesmíru nedosiahnuteľné. „Pečeň a srdce výrobcovia naložili v enzýmoch, aby sa rozpustili. Nádobu potom vypláchli stokrát vodou a jednu kvapku kvapli na cukrovú perličku,“ vysvetľuje Maroš. Výsledné „cukríky“ skončia vo fľaštičke za sedem eur.

Účinnosť extrémneho riedenia vysvetľujú homeopati takzvanou pamäťou vody. Podľa tejto teórie zanecháva každá molekula vo vode svoj odtlačok. Dôležitý je pritom aj proces pretrepania substancie pri riedení. Tento fenomén odpozoroval profesor Jacques Benvenista, fungoval však iba v laboratórnych podmienkach a jeho aplikovateľnosť v praxi vyvrátili viaceré vedecké štúdie. „Voda na celej planéte koluje. Ak by si skutočne pamätala všetko, čím prešla, nikto z nás by ju asi nechcel piť,“ smeje sa Maroš. Z pamäti vody si uťahujú aj účastníci bratislavského Hromadného predávkovania. Za nepretržitého dažďa neprestávajú žartovať o tom, že počasie by len ťažko mohlo byť priaznivejšie. Homeopatiká rozriedené dažďovou vodou by tak mohli „zašľapať” ešte o čosi viac.

.homeopatikum pre náhly pôrod
Štandardné šarlatánske postupy Maroš opisuje ako „snahu kladivom vyklepať ferari zo starého žiguláka“. Nezmyselnej teórii sa zhlukom neurčitých a prekrútených faktov dodáva vedecký punc. Na rozdiel od vedeckého postupu, v ktorom sa hypotézy upravujú podľa faktov, alternatívna medicína upravuje fakty podľa vlastnej hypotézy. Preto je Maroš ochotný homeopatii pripísať iba jediný účinok – placebo. „Každá látka funguje na úrovni placeba, to rešpektuje aj klasická medicína. Skutočný liek však musí preukázať, že je účinnejší ako placebo.“

Psychika je prepojená s vnútornými orgánmi a pacientovi môže pomôcť už len dôvera v biely plášť a fonendoskop. Na osobnom prístupe si zakladajú aj homeopati, ktorí sa vo svojich moderných klinikách pacientom dôkladne venujú. „Ako pacient si radšej vyberiem ordináciu, kde sa na mňa každý usmieva, než ošarpanú pohotovosť, kde je v lete 40 stupňov.“ Cukrová perlička je len doplnok.

Na niektoré choroby však placebo neúčinkuje. Napríklad na zlomenú nohu. „Bol som šokovaný, keď som na internete našiel homeopatickú lekárničku na prvú pomoc. V nej boli cukrové tabletky na krvácanie, zlomeniny či dokonca náhly pôrod,“ uškŕňa sa Maroš. No placebom nevyliečime ani rakovinu. Pokúšal sa o to napríklad Steve Jobs. Podľa Maroša je jeho snaha vyliečiť rakovinu pankreasu ilustráciou najnebezpečnejšieho dôsledku alternatívnej medicíny. Jobsov nádor bol pomerne málo agresívny a pri normálnej liečbe sa priebeh choroby dal zvrátiť. Homeopatia môže byť nebezpečná pri diagnóze, ktorá rapídne progreduje a jej efekt je nezvratný. Môže ísť pritom aj o obyčajnú angínu, ktorá sa môže neliečením skončiť reumatickou horúčkou a poškodením srdcových chlopní. „Homeopati nemusia mať žiadnu lekársku licenciu a sú to často ľudia, ktorí nemajú s medicínou nič spoločné,“ pohoršuje sa Maroš. Pri bolesti hlavy môžu prehliadnuť príznaky a určiť zlú diagnózu. Pritom môže ísť o nádor.

Štát klasifikuje homeopatov iba ako podnikateľov a na založenie homeopatickej praxe stačí päť eur za osvedčenie o živnostenskom oprávnení. Keď im zodpovednosť za zdravotné poradenstvo nekladie štát, nemajú dôvod prebrať ju z vlastnej iniciatívy. „Na svojich weboch sa kryjú formulkou: Na vlastnú zodpovednosť. Napriek mnohým zlyhaniam klasickej medicíny si žiadny lekár do pacientovej správy nič také napísať jednoducho nedovolí.“

.dezinfekciou na bazény aj rakovinu
„Ahojte, čo by ste mi poradili pre mamu s tumorom vaječníkov a inváziou do podbruška a lymfatických uzlín?“ pýta sa na facebooku žena s pseudonymom Andulka. Pani Mária jej v komentároch odporúča výplach MMS trikrát denne, Oto okrem toho aj inhaláciu tejto látky. Za posledné roky pribudlo niekoľko metód alternatívnej medicíny a vyzerá to, ako keby sa predbiehali v absurdnosti. Miracle Mineral Solution alebo MMS vzniká zmiešaním kyseliny citrónovej s chloritanom sodným, ktorý sa používa na bielenie papiera. Reakciou týchto látok vzniká oxid chloričitý, ktorý sa využíva napríklad pri dezinfekcii vody. Podľa šarlatánov aj na dezinfekciu tela od všetkých chorôb – od chrípky až po rakovinu. Kým však v pitnej vode je maximálna povolená hranica 0,2 miligramov na liter, zástancovia MMS popíjajú roztoky s koncentráciou 50 až 150 mg na liter. „Pri výmysloch, akým je popíjanie bazénovej dezinfekcie, si uvedomujem, že homeopatia mi nerobí až také starosti. Oproti ostatným medicínskym bludom je vcelku neškodná,“ hovorí Maroš.

Pani Mária a Oto sú len malým príkladom medicínskych poradcov na internete. Za rozvojom alternatívnej medicíny stoja hlavne sociálne siete, na ktorých si šarlatáni v skupinách vymieňajú skúsenosti. Na internete sa podľa Maroša stiera relevantnosť informácií. Ak teória vyzerá príťažlivo, meno a reputácia autora sú druhoradé. Podobne je to s rastúcou nedôverou voči klasickej medicíne. V argumentoch jej odporcov vystupujú najčastejšie obrovské farmaceutické firmy, ktoré ovládajú lekárov ako bábky. Tí potom neliečia podstatu choroby, iba predpisujú čo najviac liekov, aby pacienta udržali v kolotoči farmaceutického priemyslu. „Nemôžem tvrdiť, že v tomto biznise neexistujú aj takéto prípady. No nerozumiem, ako tomu pomôže pitie bielidla,“ čuduje sa Maroš a bez váhania potvrdzuje, že komunita šarlatánov je stále širšia.

Krátko po pol šiestej podvečer do seba v troch etapách nahádže cukrové guľôčky aj približne päťdesiatka zúčastnených na bratislavskom predávkovaní. Cynickými poznámkami („Môžu sa homeopatiká zapíjať alkoholom?”) prebíja ticho a absurditu čakania na to, čo sa stane. Ani po opakovanom štvrtom pokuse sa nedeje vôbec nič. Na rozdiel od šarlatánov však táto komunita od svojej „liečby” ani nič neočakáva. Organizátori poďakujú zúčastneným a dnešné stretnutie sa končí. Z námestia pomaly mizne aj biely šiator a ľudia sa rozchádzajú domov. Tam, spoza svojich počítačov, argumentujúc s neustále početnejšou skupinou šarlatánov, budú oveľa užitočnejší.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite