Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trenčín futbalový

.marcel Merčiak .časopis .šport

Vyše tri desaťročia to bolo hokejové mesto. Zimný štadión Pavla Demitru zdobia štyri majstrovské postery. Ale teraz je pod Čákovým hradom na ťahu futbal. AS Trenčín sa stal prvýkrát ligovým majstrom.

Trenčín býval futbalovým mestom, zlatú éru zažil v 60. rokoch. Najskôr pod vedením Karči báčiho Borhyho sa na jar 1963 ako nováčik prepracoval k druhému miestu v československej lige. Na jeseň 1967 viedol ligu po jesennej časti (sedem slovenských klubov bolo pred siedmimi českými!), prišiel však o trénera Michala Vičana a na jar finišoval až tretí za Trnavou a Slovanom. Mená ako V. Masný, Bencz, Rihošek, Navrátil, Bartovič, Čemez, Hojsík, Pokorný, Koiš, Albrecht patria do povedomia generácií fanúšikov.
Jednota Trenčín vydržala v najvyššej súťaži do roku 1980, potom si ju zahrala až po rozdelení republiky po sedemnásťročnom čakaní. V slovenskej lige spôsobili Ozeta Dukla, neskôr Laugaricio a AS najprv pozitívny vietor. Mladí tréneri Stano Griga a Róbert Paldan ju vytiahli medzi elitu, hráči ako Fabuš, Valachovič, Šmelko, Hanko, Konečný, Schulz, Kisel, neskôr Škrtel či Ivana sa dostali alebo klopali na dvere reprezentácie.

.holandský majiteľ
Úpadok sa v polovici minulého desaťročia snažil zmeniť nový majiteľ klubu Tschen La Ling. Bývalý holandský reprezentant a hráč Ajaxu Amsterdam (1975 – 1982), prišiel v lete 2007 so smelými plánmi hrať do štyroch rokov v Lige majstrov. Ale po skúsenostiach so zahraničnými investormi v Košiciach či Slovane prevládala skôr skepsa.
Aj Trenčín bol miestami na posmech, najmä v prvej sezóne s novými majiteľmi a miestami komicky vystupujúcim anglickým trénerom McDonaldom, keď napriek príchodu niekoľkých zahraničných hráčov na čele s Argentínčanmi Baezom a Depetrisom z ligy vypadol a dostal sa do nej naspäť až na tretí pokus na jar 2011.
La Ling bol už v ďalších rokoch vo vyjadreniach opatrnejší a hlavne – stavil s klubom na dlhodobú prácu bez rýchlych cieľov.
Dobrou sieťou kontaktov v Holandsku, ktorá mu umožnila zázemie skautingu v Afrike, v Južnej Amerike (Brazília, Argentína) či na Balkáne, sa snažil skvalitňovať káder. Posúval na Slovensko hráčov, ktorí sa „vykopú“ v našej lige, získajú skúsenosti a v mladom veku sa môžu stať celkom dobrým artiklom. Príkladom tejto sezóny sú Nigérijčan Moses Simon s Bosniakom Harisom Hajradinovičom, ktorí v zime zamierili do KAA Gent a pred niekoľkými dňami s ním oslavovali titul v belgickej lige (Simon k nemu prispel na jar siedmimi gólmi).

.holandská škola
Trenčín napredoval. Už pri druholigovom víťazstve v sezóne 2010/11 hral ofenzívny futbal plný gólov. A v najvyššej súťaži nepoľavil. Triapolročnú systematickú prácu Adriána Guľu, ktorého od sezóny 2013/14 zlákala Žilina, zveľadil po krátkom intermezze Ľ. Nosického jeho asistent Martin Ševela.
V Trenčíne sa presadzuje holandská futbalová škola stojaca na útočnom prejave, dobrej technike hráčov, na kvalitnej práci s priestorom, na futbalových riešeniach, proaktivite a atraktivite. Mnohí dlhodobo tvrdili, že jedinou trenčianskou výhodou je umelý trávnik štadióna na Sihoti. Zlepšujúce sa výsledky doma či vonku i konečné umiestnenia na konci predchádzajúcich sezón hovoria o jasnom opaku. Už vlani finišoval Trenčín druhý za Slovanom (predtým bol piaty a tretí), v máji 2015 zbiera sladké ovocie – po tridsiatich siedmich rokoch vyhral Slovenský pohár a prvýkrát aj ligu.
Dobrou správou pre náš futbal je, že v Trenčíne sa presadili a výkonnostne podrástli slovenskí hráči – spomeňme Šemrinca, Bera a už dlhodobejšie výborného Lobotku. Podarilo sa im akcelerovať popri zahraničných oporách – Jairovi, van Kesselovi, Rabiuovi.
Dobrou správou je aj to, že na trenčianskej lavičke sa presadil mladý slovenský tréner. Tridsaťdeväťročný Martin Ševela, bývalý skúsený ligový hráč, nadviazal na Guľovu robotu. Patrí k tým, ktorým sa páči hra Barcelony: „Nielen hra, ale aj myslenie, filozofia, z ktorých sa dá veľa zobrať. S každým hráčom sme sa snažili pracovať na ich potenciále. Odhaľovať ho, hľadať jeho limity, povedať si, čo stačí na našu ligu, ale nebude už stačiť v zahraničí. Vytvorila sa silná, zomknutá partia.“
V minulých sezónach nerozhádzali túto partiu ani prestupy viacerých opôr (Kubík, Depetris, Štefánik, Peltier, Malec) a platilo to aj počas tejto zimy. Na jar hral Trenčín ešte efektívnejšie, v obrane ešte pevnejšie (v trinástich kolách dostal len päť gólov) a desiatimi víťazstvami za sebou zamieril k titulu.
Ďalšou dobrou správou pre náš futbal je, že podobne konštruktívnu a cieľavedomú prácu zvolili aj v Žiline a o rok chcú byť majstrami. Zlou správou pre náš futbal je, že zo šiestich najväčších miest Slovenska sa liga nehrá v štyroch (Košice, Prešov, Nitra, Banská Bystrica), že v metropole máme len jeden plnoprofesionálne fungujúci klub (Slovan). Zlou správou pre náš futbal je, že klubizmus vymiera. A bez klubov v najväčších mestách, bez klubov s najväčšou tradíciou, s ligou len na polovici mapy Slovenska, hrozí ďalšie podvyživenie futbalu a jeho odrezaný akčný rádius.
.autor je športový komentátor RTVS

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite