Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 18. mája sme navštívili Rím. Cieľom bolo odovzdať dokumenty o prípade Františka a Tomáša Munka, aby sa v procese ich blahorečenia mohlo pokračovať.

V budove na začiatku Námestia svätého Petra sídlia tri kongregácie. Na prvom poschodí, kde sú typizované okná, sídli Kongregácia pre liturgiu. Na druhom, kde sú veľké reprezentačné okná, sídli Kongregácia pre biskupov. A na treťom, kde sú okná najmenšie, sídli Kongregácia pre kauzy svätých. Kým liturgia sa občas mení a aj menovanie a odvolávanie biskupov býva niekedy problematické, kongregácia, ktorá má najmenšie okná, má čas. A nekoriguje svoje vyhlásenia.
Boli sme tiež na Námestí svätého Petra na audiencii. Pápež František vyzeral na začiatku unavený. Ale potom začal kázať o rodine a výchove detí. A ožil. Raz ešte ako chlapec povedal niečo škaredé učiteľke. Prišla jeho matka a obidve mu starostlivo dohovárali. Potom prišli domov a tam pokračoval iný typ „dohovárania“. Pápež dvihol ukazovák a opýtal sa: „Capito?“. Námestie mu nadšene tlieskalo.
Nakoniec sme navštívili aj mestečko Gaeta neďaleko Neapolu. Tu sa v pevnosti na morskom brale, hneď po nacionalistických povstaniach v roku 1848, uchýlil pápež Pius IX. Vo chvíľach, keď zanikal 1100-ročný pápežský štát, tam v samote kaplnky, kde stále dolieha morský príval, napísal list biskupom sveta a potom v roku 1854 vyhlásil dogmu o „Nepoškvrnenom počatí Panny Márie“. O štyri roky prichádzajú zjavenia v Lurdoch, začína sa mariánska éra, ktorá cez Fatimu a Medžugorie trvá dodnes.
Ale naším hlavným cieľom boli Munkovci. Cez ich príbeh bude na Slovensku prítomná doba, keď sa ubližovalo Židom. Hovorí o otcovi, ktorý v apríli 1945 „na pochode smrti“, keď už jeho syn nevládal, zostal s ním. Nemci ich spolu zastrelili. Dramatický príbeh a tragický koniec celej ich rodiny hodno poznať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite