Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nigérijská nádej Nový prezident Nigérie Muhammadu Buhárí minulý týždeň zložil prísahu v tradičnom odeve a s rukou na Koráne. Jeho príchod do funkcie však tradičný nebol. Buhárí je prvým prezidentom Nigérie, ktorý ako líder opozície vyhral demokratické voľby. Buhárího voliči očakávajú, že bude bojovať proti korupcii, ktorá sa rozmohla v nigérijskej štátnej správe.

Bývalý generál má totiž povesť nepodplatiteľného. V posledných troch voľbách kandidoval, no nevyhral. V rokoch 1984-85 bol vojenským vládcom Nigérie, jeho vládu zvrhol prevrat. Kým v minulosti mal problém presvedčiť kresťanskú menšinu medzi voličmi, že ako moslim pre nich nepredstavuje hrozbu, teraz dôverujú jeho sľubu, že bude bojovať proti teroristom z Boko Haram. Sedemdesiatdvaročný Muhammad Buhárí je dnes nádejou Nigérie. K pokojnému priebehu hlasovania prispel aj exprezident Goodluck Jonathan, ktorý garantoval slobodné voľby a po sčítaní hlasov telefonicky blahoželal víťazovi. Tým zabránil nepokojom, ktoré by hrozili, keby výsledok spochybnil.
.mg

Kongres FIFA volil uprostred škandálu predsedu. Favoritom bol kontroverzný Sepp Blatter, jeho protikandidátom jordánsky princ Alí bin-Husajn. Anglicko vyhlásilo, že ak Blatter vyhrá, zváži svoju účasť na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku.
Profesor informatiky Kim Heung-Kwang, ktorý v roku 2004 utiekol zo Severnej Kórey, upozornil, že severokórejský režim má 6-tisíc hackerov cvičených na vedenie kybervojny. „Ich kyberútoky môžu mať podobný dopad ako vojenské útoky, zabíjať ľudí a ničiť mestá,“ zdôraznil.
David Cameron rokoval s Angelou Merkelovou o reforme EÚ. Britský  premiér testuje, či sú krajiny Únie odhodlané  udržať Britániu v spoločnom zväzku – jej zotrvanie však podmieňuje zmenami. Stretol sa aj s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou a s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.
Šéfka MMF Christina Lagarde sa vyjadrila, že odchod Grécka z eurozóny je možný a euro by neohrozil. MMF ponúkol Grécku ešte tri týždne na splatenie 1,6 miliardy eur, ktoré sú splatné na budúci mesiac.

Osobnosť: Andrzej Duda/
Poľským prezidentom je kandidát protestu Andrzej Duda, ktorý zvíťazil v druhom kole proti znovu kandidujúcemu Bronislawovi Komorowskému. Viac o zvratoch počas prezidentských volieb v Poľsku na strane 29.

Antiosobnosť: Marine Le Pen/
Líderka francúzskej populistickej strany Národný front rokovala v Moskve s predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom. Le Penová, ktorá už z Ruska dostala pre NF pôžičku 9 miliónov eur, tvrdí, že jej návšteva nemala finančné pozadie. Neprezradila však, s kým okrem Naryškina sa stretla.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite